HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, Ezidilerin Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk çarşamba günü kutladığı, dünyanın mayalandığı gün, dolayısıyla doğanın canlanışı, yeni bir yılda güzel günlerin habercisi olan “Çarşema Sor” (Kızıl Çarşamba) olarak adlandırılan bayramını kutladı.

Atalan bayram mesajında, “Yeni yaşamın simgesi olan “Çarşema Sor” bayramının, bütün insanlık için bir nebze de olsa, barışa, özgürlüğe, adalete ve kardeşliğe vesile olmasını diler, başta Êzidîler olmak üzere, bu tarihi ve anlamlı bayrama sahip çıkan bütün halkların bayramını en içten dileklerimizle kutlarız” ifadelerini kullandı.

HDP’li Atalan’ın açıklaması şu şekilde:

“Her yıl Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk çarşamba günü, Êzidî inancına göre, dünyanın Tanrı tarafından mayalandığı ve böylelikle yaşamın başladığı gün, yani yılın başı olarak kabul edilir ve kutlanır.

Êzidî toplumu tarafından “Çarşema Sor” (Kızıl Çarşamba) olarak adlandırılan bu bayrama, Êzidî inanç sisteminin ortaya çıkışından günümüze kadar bütün zorluklar ve engellere rağmen sahip çıkılmış ve yaşatılmıştır.

Kadim ve derin bir inanç tarihine sahip olan Êzidî toplumu, geçmişte olduğu gibi günümüzde de ayrımcılığa ve katliamlara maruz kalmış, halen kalmaya devam etmektedir.

Êzidî halkı, ölümüne bağlı olduğu değerlerinden ve topraklarından koparılmaya ve böylelikle tarihsel belleği ve kökleri elimine edilmeye çalışılmaktadır. Bu gerçeklik, IŞİD’in 4 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de geliştirdiği soykırımla yeniden gün ışığına çıkmıştır. Bu katliamın, münferit bir olay olarak ortaya çıkmadığı, bir çete örgütlenmesinin spontane ortaya çıkmasıyla izah edilecek bir gelişme olmadığı; bunun daha zihinsel, kültürel ve esaslı bir düşmanlığın sonucunda gerçekleştiği, Afrin‘de yaşayan Êzidîlere karşı insanlık dışı yönelimlerle yeniden belirginleşmiş, ifşa olmuştur. Şengal’de Êzidî toplumunun kendi kendisini yönetme, savunma ve örgütlenmesine karşı halen IŞİD zihniyetine benzer ve buna paralel bir tarzda tehdit ve şantajların savrulduğu görülmektedir.

Ortadoğu coğrafyasında Êzidîliğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun bilince çıkarılması ve buna karşı önleyici tedbirlerin alınması yalnız Êzidîlerin değil, bütün toplulukların ve hatta insanlığın ortak bir görevi olmalıdır. Bu vesileyle bütün halkları, inançları ve örgütlü ilerici demokratik güçleri, Êzidî inancını ve toplumunu korumak için çaba sarf etmeye ve Êzidî toplumunun özgürlük mücadelesini desteklemeye çağırıyoruz.

Yeni yaşamın simgesi olan “Çarşema Sor” bayramının, bütün insanlık için bir nebze de olsa, barışa, özgürlüğe, adalete ve kardeşliğe vesile olmasını diler, başta Êzidîler olmak üzere, bu tarihi ve anlamlı bayrama sahip çıkan bütün halkların bayramını en içten dileklerimizle kutlarız.

Çarşema Sor Pîroz Be!"

Demokrat Haber/Ankara