İstanbul’un en işlek caddelerinden İstiklal’de 13 Kasım’da düzenlenen bombalı saldırının ardından Türkiye, Suriye’nin kuzeyi ve Irak’a dönük bir harekat başlattı.

Türkiye’nin bu adımının ardından siyasi parti temsilcilerinden peş peşe açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hava harekâtı ile sınırlı kalmayacak” açıklamasında bulunurken, İYİ Partili Aytun Çıray, “Pilotlarımız aslan gibi Suriye'nin kuzeyine hava operasyonu yapıyorlar” sözleriyle tutumunu ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu doğrudan konuya ilişkin bir açıklama yapmazken, görüştüğümüz CHP’li yetkililer ise konuya ilişkin görüş vermekte çekimser davrandı.

 Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan 22 Kasım’daki HDP grup toplantısında yaptığı konuşmada konuya ilişkin yaklaşımını, “Bu savaş politikalarına sessiz kalanlara ve alkış tutanlara da diyorum ki, seçim öncesi sahneye koyulan bu oyunu görün” sözleriyle ifade etti.

‘UMARIM BU TREN YİNE AYNI RAYDA GİTMEZ’

Ankara siyaset kulislerinde harekata yönelik tartışmalar sürerken, HDP cephesinde harekatın olası etki ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler sürüyor.

HDP’nin pazartesi günü gerçekleştirdiği olağanüstü MYK toplantısında da konu etraflı bir biçimde masaya yatırıldı. Yapılan ortak açıklamada ise, "İktidarın savaş tuzağına düşen ve destek veren herkes Türkiye’nin sürüklenmek istendiği yıkımın da parçası olacaktır" mesajı verildi.

HDP’nin MYK açıklaması büyük yankı uyandırırken, Grup Toplantısının ardından konuşan bir partili bu senaryonun daha önce de yaşandığını ifade ederek, “Umarım bu tren yine aynı rayda gitmez” dedi.

‘İKTİDAR BAYRAĞI KALDIRIYOR, MUHALEFET HİZAYA GEÇİYOR’

Daha önce benzer senaryonun 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde yaşandığını hatırlatan partili, “Yine aynı senaryo devreye sokuluyor ama umarım bu defa farklı şeyler olur. Maalesef muhalefetin pozisyonu çok sıkıntılı. İktidar bayrağı kaldırdığında muhalefet hizaya geçiyor. Milliyetçilik Türkiye siyasetini öyle bir etkisi altına almış ki şimdi bunun kavgasını veriyoruz” dedi.

‘İKTİDARIN TEZLERİNE YANLAYANLAR KENDİNİ SORUMLU GÖRMÜYOR’

Muhalefetin cesur davranması gerektiğini ifade eden partili, “Aynı hataya düşmeleri durumunda adayları kim olursa olsun desteklemeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Türkiye’yi çözümsüz noktalara getiren olaylarda sadece HDP’nin sorumluluk aldığını söyleyen partili, “İktidarın tezlerine bu kadar yanlayanlar kendilerini sorumlu görmüyor” dedi.

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’a konuşan diğer birkaç partili de bu konuda benzer görüşler belirtti.

‘BİRKAÇ MİLLETVEKİLİNİN KAHRAMANLIĞI İLE OLMAZ’

Konuya ilişkin CHP’lilerin ‘sessiz’ kalmasına ilişkin soruya ise aynı partili şu yanıtı verdi:

“Asansörde konuştuğumuz CHP’liler daha net ve açık davranıyorlar. Ama zaten bu meseleyi çözmek birkaç milletvekilinin kahramanlığıyla olmaz. Muhalefetin bu konuda iktidar tezlerine karşı bir politikasının olması lazım.”

‘SEÇİME KADAR BENZER SENARYOLAR DEVREYE SOKULACAK’

İktidarın savaş politikasını ve muhalefetin tutumunu değerlendireceklerini söyleyen partili, seçime kadar benzer senaryolarının yine devreye sokulacağına işaret etti.

Partili konuşmasını şöyle sürdürdü:

“CHP’nin bir kanadı bu konuda iktidarla benzer düşünüyor. Zaten İYİ Parti’nin tavrı belli. Son dakika seçimlerde Erdoğan kalsın diyebilirler. Sırf Kürt ve solculara düşmanlığından bunu yapabilirler.”

‘AKP REFERANDUM TEKLİFİNİ UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR’

AKP’nin referandum teklifinin bu hafta meclise gelmesi beklenirken, görüştüğümüz partili ise bu teklifin unutturulmak istendiğini belirtti. Kılıçdaroğlu’nun hatalı bir hamle yaptığını belirterek bu karşılıklı hamlelerden iki tarafından kazançlı çıkamadığını ifade etti.

HDP’li isim konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Erdoğan aslında referandumu destekliyordu, ama büyük ihtimalle kurmayları referanduma götürürseniz ‘buradan bir şey çıkmaz’ uyarısında bulundu. Bunun üzerine de ‘insan hakları referanduma götürülmez’ dediler. Erdoğan’ın geçmişte yaptığı açıklamalara bakarsanız, ‘idam referanduma götürülse desteklerim’ demişti. İdamı referanduma götüren başörtüsünü neden götürmesin.”