Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2016 Mayıs ayında Selahattin Demirtaş dahil 40 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının anayasaya aykırı olarak kaldırıldığına ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Kararda aynı tarihte dokunulmazlıkları kaldırılan bazı milletvekillerinin eksik evrak gibi nedenlerle başvurusunun reddi dikkat çekti. Bazı milletvekilleriyle ilgili de başvuru yapılmadığı görüldü. Bu durumun HDP Hukuk Komisyonu ile bazı milletvekili avukatlarının koordinasyonsuzlukları ve usul hataları nedeniyle gerçekleştiği iddia edildi.
"HUKUK KOMİSYONU'NUN İŞ YÜKÜ KALDIRABİLECEĞİ BOYUTLARIN ÇOK ÜZERİNDEYDİ"
HDP Hukuk Komisyonu Başkanı Ümit Dede parti genel merkezinde yaptığı basın toplantısında bu iddialara yanıt verdi. Yapılan haberlerdeki iddiaların doğruluğuyla ilgili HDP’den görüş alınmamasını eleştiren Dede şu değerlendirmeyi yaptı:
“O dönem kamuoyunun da takip ettiği gibi HDP Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, belediye eş başkanlarımız ve binlerce parti üyemiz, yöneticimiz sürekli olarak gözaltına alınıyor, haklarında yargılamalar başlatılıyor ve cezaevlerinde sayısız hak ihlaline maruz bırakılıyordu. HDP Hukuk Komisyonunun iş yükü kaldırabileceği boyutların çok üzerindeydi. Bu dava da çok ciddi bir takip ve hassasiyet gerektirdiği için o dönem parti yönetimi ve milletvekilli arkadaşlarımızın yürüttüğü istişareler sonucunda bu davaların milletvekili arkadaşlarımızın özel avukatları tarafından takip edilmesinin daha doğru olacağı bu iş yükü altındaki hukuk komisyonunun belki olası eksik ve hatalara düşmesinin önüne böylece geçileceği yönünde karar alınmıştı.”
"DOĞRUDAN TAKİP EDEN HDP HUKUK KOMİSYONU DEĞİLDİ"
Hukuk Komisyonunun uzman avukatlardan aldığı görüşlerle oluşturulan örnek bir dilekçe hazırlayarak avukatlarla paylaştığını anlatan Dede, “Komisyon gelişen süreçte her türlü hukuki ve teknik desteği sundu, ancak başvuruları doğrudan takip eden HDP Hukuk Komisyonu ve Komisyon’da görev alan avukatlar olmadı” dedi.
NE OLMUŞTU?
Medyascope’ta yer alan habere göre AİHM kararında HDP eski milletvekilleri Abdullah Zeydan, Burcu Çelik, Ali Atalan, Mizgin Irgat, Bedia Özgökçe, Saadet Becerikli ve Mehmet Ali Aslan başvuruları eksiklikler nedeniyle kabul edilemez bulundu. Eski Milletvekili Burcu Çelik içinse başvuru yapılmadı. Bu durumun HDP Hukuk Komisyonu ile milletvekillerinin avukatları arasındaki koordinasyonsuzluktan kaynaklandığı ileri sürülmüştü