HDP, kongre öncesi son MYK toplantısında, parti yönetiminin belirlenmesinde iki dönem kuralını esnetmeme kararı aldı. Mutabakat Komisyonu'nda yapılan tartışmalarda eğilim, mevcut Eş Genel Başkanların yeni dönemde görevlerine devam etmesi yönünde.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 23 Şubat günü gerçekleştirilecek Büyük Kongre öncesi son toplantısını gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli başkanlığında gerçekleşen MYK’nin gündemini kongre hazırlıkları, Mutabakat Komisyonu’nun çalışmaları ve Ortadoğu’daki gelişmeler oluşturdu.

Berivan Altan'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre MYK’de iki dönem kuralının ilkesel olarak esnetilmemesi yönünde karar alındı. İki dönem kuralına takılan 20 HDP yöneticinin partinin komisyonlarında görev alması bekleniliyor.

HDP’de iki dönem kuralına takılan isimlerden bazıları şöyle: “HDP Sözcüsü Günay Kubilay, HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış.”

KONGRE ÇALIŞMALARINA DAİR

Mutabakat Komisyonu'nun yürüttüğü çalışmalarda Parti Meclisi ve yönetim kadrolarına yer alacak isimlerinin de netleşmeye başladığı belirtildi. Yapılan başvuruların Mutabakat Komisyonu tarafından değerlendirildiği ve bazı önemli isimlere de Komisyonun teklif götürdüğü, görüşmelerin devam ettiği belirtildi. Teklif götürülen isimler arasında HDK eski Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun  olduğu öğrenildi.

PM'ye yapılan başvurular 15 Şubat'ta son bulacak. Önümüzdeki hafta içerisinde başvurulara ve götürülen tekliflere ilişkin görüşmeler tamamlanacak.

MEVCUT BAŞKANLARLA DEVAM ETME EĞİLİMİ

Mutabakat Komisyonu tarafından yapılan tartışmalarda HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yeni dönemde de tekrar görev alması yönünde eğilim olduğu öğrenildi.

TÜRKİYE’Yİ YÖNETMEYİ ESAS ALAN BİR ÇIKIŞ BEKLENİYOR

Kongre güvenliği ve teknik hazırlıklarda da sona gelindi. Kongrenin şiarı ise önümüzdeki günlerde netleşecek. Kongre şiarının teması HDP'nin yeni dönem siyaseti olacak. “İktidara Yürüyoruz” ve  “Umudu Büyütüyoruz” söylemleri bu noktada öne çıktı.

HDP 4. Büyük Olağan Kongresi’nde sadece güçlü muhalefetin yeterli olmadığı, toplumsal uzlaşıyı ve Türkiye’yi yönetmeyi esas alan anlayış ve pratik konu edilecek.

DANIŞMA MECLİSİ

HDP’nin yeni dönemde aralarında tanınmış yazar, akademisyen ve aydınlardan oluşan “Danışma Meclisi” veya “Uzlaşı Kurulu” kurmayı ilke olarak Büyük Kongre sunmaya hazırlandığı öğrenildi.

Oluşturulması düşünülen organlara dair Akil İnsan Heyeti üyelerine de teklif götürüleceği öğrenildi.

SURİYE POLİTİKASI

MYK’de, AKP’nin İdlib ve Suriye’de izlediği gerilim politikası da değerlendirildi. AKP’nin dış politikada izlediği uluslararası güçlerle kalıcı bir çözümsüzlüğün içerisine çekildiği vurgulandı. Suriye’de kalıcı çözümün halkların birlikteliğinden geçtiği tespitine de yer verilen MYK’de, “savaş ve işgal politikalarından çözüm getirmediği” tespitleri yer aldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye’ye yönelik politikalara dair söylemleri hatırlatıldı.

MYK’nin bir diğer gündemi de PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999 yılında Türkiye’ye getirilmesi ve Öcalan üzerinde İmralı’da devam eden tecrit idi. Tecrit politikasının kaldırılması ve çözüme dair mesajlarında topluma ulaşması için bir dizi tartışma yürütüldü.

Kıbrıs’ta son yaşanan gelişmeler de MYK’nin gündemini oluşturdu. Kıbrıs’taki halkların kendi kaderlerini tayin hakkı olduğu değerlendirmesi yapılırken, ilhak politikalarından vazgeçilmesi gerektiği ifade edildi. HDP’nin de halkların kendi kaderini tayin noktasında Kıbrıs halkının yanında olduğu vurgulandı.