Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 3. Olağan Büyük Kongresi bugün Ankara Spor Salonu'nda toplanıyor.

Karınca’dan Çağdaş Kaplan’ın haberine göre, “Dirençliyiz, Kararlıyız, Umutluyuz” ve “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganıyla düzenleniyor.

Kongreye Türkiye’nin dört bir yanından gelen HDP’liler kongre salonuna 3 aramadan geçtikten sonra salona girebiliyor.

Ankara Valiliğinin aldığı karar doğrultusunda salona, herhangi bir çanta, makyaj malzemesi, şarj makinesi, çakmak gibi eşya alınmadı.

Kongreyi takip etmek isteyen gazetecilerin de bilgisayar, fotoğraf makinesi, şarj aleti gibi hiçbir elektronik malzemeyle salona girmesine izin verilmiyor.

36 SİYASİ PARTİ DAVETLİ

Kongreye AKP, MHP, Büyük Birlik Partisi, Vatan Partisi, İyi Parti dışındaki aralarında CHP, Saadet Partisi, ANAP, DSP gibi partilerin de bulunduğu 36 siyasi parti davet edildi.

Dünyadan bir çok siyasi temsilci kongrede olacak

Kongreye Filistin kurtuluş mücadelesinin sembol isimlerinden Leyla Halid başta olmak üzere  Avrupa Parlamentosu Sol Grup Başkanı Gabi Zimmer, Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent gibi isimler ile Avrupa Sosyalistleri Partisi, Yunanistandaki iktidar partisi SRİZA, İspanya’dan PODEMOS, Bask’tan Bildu ve Sortu, Danimarka Kızıl-Yeşil Partisi, Alman Sol Parti (Die-Linke), Kıbrıs AKEL, İsveç Sosyal Demokrat Partisi, Fransa Sol Parti, Portekiz Komünist Partisi’nden temsilcilerin katılması bekleniyor.

BARZANİ, ADAMS VE CHOMSKY’DEN MESAJ

Kongreye KDP Genel Başkanı Mesut Barzani, Sinn Fein lideri Gerry Adams ve dil bilimci ve düşünür Naom Chomsky de mesaj gönderecek.

Yaklaşık 30 bin kişinin katılmasını beklenen kongre için Türkiye’nin bir çok ilinden en az 480 otobüsle yola çıkan HDP’liler Ankara’ya vardı.

1188 DELEGE PM’Yİ BELİRLEYECEK

Bin 118 delegenin katılacağı kongrede, 100 asil 50 yedek Parti Meclisi (PM) üyesi seçilecek

Ulusal ve uluslararası basından 200’ye yakın gazeteci kongreyi takip etmek için akredite edildi.

KONGRE ÖNCESİ ANKARA VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA: ÇANTAYLA GİRİŞ YASAK

Öte yandan dün Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada kongrede alınacak tedbirlere ilişkin “Kongreye katılmak için gelen şahısların yanlarında bulundurdukları valiz, çanta, makyaj malzemesi, el çantası, kol çantası, spor çantası gibi malzemelerle arama noktalarından geçişlerine izin verilmeyecektir” denildi.

Ayrıca kongre öncesi kongre salonuna asılan Kürtçe “Ji şer re na” (Savaşa Hayır)” ve “Tecride Hayır” pankartlarının polis tarafından indirildi.

HANGİ PARTİLER TEMSİLCİ GÖNDERDİ?

Kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay, Halkın TKP'si Genel Başkanı Erkan Baş, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Halkevleri GYK üyesi Oya Ersoy ve çok sayıda siyasi parti ile STK temsilcisi katıldı. Kongrelerine HDP'yi çağırmayan AKP ve MHP ise davet edilmedi.

SALONA BİRLİKTE GİRDİLER

Kongrede görevi devredecek olan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile milletvekilleri salona birlikte girdi. Parti yöneticileri ve milletvekilleri salonda tur atarak partilileri selamladı. Selamlamaya “İnadına beraber inadına HDP” şarkısı eşlik etti.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'IN MEKTUPLARI OKUNDU

Tutuklu bulunan eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın mektuplarının da okunduğu kongrede Parti Meclisi (PM) üyeleri de belirlenecek.

Demirtaş mesajında, “Kongreye coşkuyla giderek en güçlü birlik mesajı verme zamanıdır artık” dedi.

Demirtaş’ın avukatı aracılığıyla gönderdiği mesaj şöyle:

“Bütün dostların dayanışması beni onurlandırdı. Ama aynı zamanda dosta düşmana da HDP’nin nasıl dinamik aktif bir tabana sahip olduğunu gösterdi. Emin olun ki içeriden dışarıdan HDP’yi dizayn etmeye çalışan bütün unsurlara haddi bildirildi. Gönül rahatlığıyla kongreye coşkuyla giderek en güçlü birlik mesajı verme zamanıdır artık. Ben de HDP’de en aktif şekilde çalışmaya devam edeceğim zaten. HDP’ye sahip çıkan şahsımda güven duygusunu pekiştiren bütün arkadaşlara içten selam ve teşekkürler.”

DİVAN EŞ BAŞKANLIĞI'NA BEŞTAŞ VE ÖNDER SEÇİLDİ

Kongre Divan Eş başkanlığı’na Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, seçildi. Divan üyeliklerine ise Feleknas Uca, Garo Paylan ve Müslüm Doğan getirildi. Beştaş Kürtçe, Önder Türkçe birer konuşma yaptı. İki konuşmada da cezaevinde bulunan eş başkanlar ve milletvekilleri hatırlatıldı. Demirtaş’ın ismi büyük alkış aldı.

Önder konuşmasında ayrıca “Öcalan’ı saygıyla sevgiyle selamlıyoruz” dedi.

“Bu dayanışmaya hepiniz hoş geldiniz. Bu barış ve özgürlük şölenine şeref verdiniz” diyen Önder, şöyle devam etti:

“Bu halk ne zaman ihtiyaç olsa kundakta çocuğunu bırakıp özgürlük ve barış mücadelesi için seferber olmuştur. Ne mutlu size ne mutlu sizin temsilciniz olana. Bu iradenin gücünü kırmak için haksız, hukuksuz, zalimce, zorbaca zindanda tutulan başta eş genel başkanlarımızı, vekillerimizi ve belediye başkanlarımızı selamlıyoruz. Özgürlük mücadelesi için zindana giren toprağın koynuna giren tüm kardeşlerimize selam olsun.”

SEZAİ TEMELLİ KİMDİR?

25. Dönem HDP İstanbul Milletvekili olan Sezai Temelli 1963 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun olan Sezai Temelli ardından yine aynı üniversitede doktorasını tamamladı. İ.Ü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Maliye Anabilim Dalında Öğretim üyesi olarak çalışan Yrd. Doç. Sezai Temelli, OHAL kapsamında yayınlanan 675 Sayılı KHK ile üniversiteden ihraç edildi.

Halen HDP'nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

7 Haziran seçimlerinde HDP’den milletvekili olarak parlamentoya giren Sezai Temelli, 1 Kasım seçimlerinde parlamentoya girememişti.

PERVİN BULDAN KİMDİR?

6 Kasım 1967 yılında Hakkari'de dünyaya gelen Pervin Buldan, liseden mezun olduktan sonra kısa bir süre Iğdır İl Özel İdaresi'nde memurluk yaptı. Eşi Savaş Buldan 2 Haziran 1994 yılında kaçırıldı ve 4 Haziran 1994'te öldürüldü.

1995'te “Cumartesi Anneleri”ne katılan Buldan, 4 yıl boyunca Taksim'de Galatasaray Lisesi önündeki eylemlere katıldı. Bu yıllarda HADEP'te iki dönem Parti Meclisi üyesi oldu.

Pervin Buldan, 2005'te Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen 1000 kadın arasında yer aldı.

2007'de Iğdır’dan bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazandı ve Iğdır'ın ilk kadın milletvekili olarak meclise girdi. Daha sonra Demokratik Toplum Partisi'ne geçen Pervin Buldan bu parti de kapatılınca Barış ve Demokrasi Partisi'ne geçti.

Pervin Buldan, 1 Kasım seçiminde HDP İstanbul milletvekili olarak parlamentoya girdi. Buldan halen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili olarak görev yapıyor.

Pervin Buldan hakkında, Mart 2008'de, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Iğdır milletvekili olarak Iğdır'da düzenlenen bir mitingde PKK lideri Abdullah Öcalan'ı övücü konuşmalar yaptığı ileri sürülerek Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Türk Ceza Kanunu'nun 215'inci maddesi olan "suç ve suçluyu övme" ve 216/1’inci maddesinde yer alan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlarını işlediği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi, "suçu ve suçluyu övme" ve "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından hakkında dava açılan Buldan’ın ek ifadesinin alınması için Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine yazı gönderdi. 23 Aralık 2016'da avukatıyla 6. Ağır Ceza Mahkemesine giderek ifade verdi. 9 Şubat 2017'de, iki yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada, Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi.

Kaynak: Karınca