HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Manisa’da on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen mitingde konuştu.

 AKP’nin İstanbul mitingine eski Başbakan Tansu Çiller’in katılmasına değinen Önder, “Bugün medet umarak çıkardıkları siyasetçiler gibi tarihin çöp sepetine gideceklerdir” dedi.

Kitleye önce Manisa milletvekili adayları sırasıyla hitap etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) kurucularından Akın Birdal, “Bir oy HDP’ye bir oy Demirtaş’a” çağrısında bulundu.

ÖNDER: NE KADAR KARANLIK İNSAN VARSA ETRAFLARINA TOPLADILAR

“Bu halk demokrasi mücadelesinde bulunurken, barış talep ederken bir tek şey yitirmedi. Hafızasını” diyen Önder, “Biz de HDP olarak bu hareketin, bu geleneğin, bu demokrasi mücadelesinin hafızası olan bir yoldaşımızı, başkanımızı Sayın Sırrı Sakık’ı size emanet ediyoruz. Görüyoruz ki doğru yere emanet etmişiz. Siz de seçilecek bütün milletvekili adaylarımızın emanetisiniz. Hep birlikte bu ülkede barışı kuracağız. Bu gerilim, bu düşmanlık, bu kin siyaseti bitecek.” diye konuştu.

TANSU ÇİLLER TEPKİSİ

AKP’nin İstanbul’da gerçekleştirdiği mitinge değinen Önder, şöyle konuştu:

“Bugün AKP İstanbul’da miting yapıyor. Tansu Çiller gitmiş. Ben Meclis’te iken Darbeleri Araştırma Komisyonu olarak Tansu Çiller’i de sorgulamaya gittim. Dedim ki; ‘Elimde PKK’ye yardım eden iş adamların listesi var’ diye salladın, bu ülkede insanlar patır patır insanlar, karanlıkta, kuytuda katledildiler. Ne hissediyorsun?’ Her şeyin taklidi olur, gözyaşının taklidi olmaz. Eli ayağı birbirine dolaştı. ‘Ben bir anneyim. Ben bunu yapman’ falan dedi. Bugünkü konuşmasına baktım. Güya AK Parti diyor ki; ‘Biz eski Türkiye şöyle, eski Türkiye şöyle. Eski Türkiye’nin ne kadar şaibeli, ne kadar veballi, ne kadar karanlık ismi varsa etraflarına topladılar. Bu bir tek şeye delalet edebilir. O da kendilerinin de bugün medet umarak çıkardıkları siyasetçiler gibi tarihin çöp sepetine, çöp sepetine, çöp sepetine gideceklerdir” diye konuştu.

‘ÇARESİZLER’

“Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde konuşmasını sürdüren Önder, şöyle devam etti:

“Tarihimizde malta sürgünleri diye bir olay vardır. Bu Malta sürgünlerini gönderiyorlar Malta’ya. 200’e yakın. O arada bir şehzade doğuyor. Bu haber Malta’ya gidiyor. Diyorlar ki; şehzadenin adını ne koymuşlar. Biri diyor ki; Ertuğrul. Oradan biri diyor ki; yahu biz sona geldik. Sanıyorduk. Yine mi baştan başladık. Tansu Çiller’den mi medet umuyorsunuz. Bu kadar mı zillete düştünüz. Evet, bu kadar çaresizler, bu kadar zillete düşmüşler.”

‘BAŞIMIZ TOPRAĞA DÜŞER, DİZİMİZ TOPRAĞA DEĞMEZ’

 “Başımız toprağa düşer, dizimiz toprağa değmez. Bu halkın kardeşliği için, ortak geleceği için, barışı için bizden daha dirayetli durabilen, bizden daha kararlı, bizden daha özverili davranan bir tek siyasi parti yoktur. Şimdi el ele vermişler, bizi Meclis dışında bırakmaya çalışıyorlar”

Halkın yuhalaması üzerine, Önder, şöyle konuştu:

“Bence artık yuhalamaya değmez. O güzel nefesinizi bu güne kadar bizim sesimiz duymayan kulaklara gerçekleri dile getirmek için yorun. Hiç bunlara ‘yuh muh’ demeye sizin o aziz nefesinize yazık”

SAKIK: YA BİR YOL BULACAĞIZ YA BİR YOL AÇACAĞIZ

Manisa’ya geldikleri ilk günden beri halkın ilgisinin kendilerine cesaret verdiğini belirten Sakık, devletin halkın ilgisini kaldıramadığını söyledi.

Manisa’nın miting alanının Cumhuriyet Meydanı olduğunu belirten Sakık, HDP mitinginin Cumhuriyet Meydanı’nda yapılmasına izin verilmemesine rağmen on binlerce kişinin alanda olduğunu ifade etti.

Ardından sözlerini Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti sırasında korumalarının esnafa dönük saldırısında 4 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara getiren Sakık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Suruç’ta yaşananlarla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

Soylu’nun hedef değiştirmek amacıyla açıklama yaptığını belirten Sakık, “Soylu, bu olayların sorumlusunun Muharrem İnce olduğunu söylüyor. Bu olayların sorumlusu insanları birbirine düşüren dilinizdir” dedi.

Sakık, demokratik cumhuriyeti inşa edeceklerini belirtirken, HDP’li siyasetçilerin tutuklanmasına tepki gösterdi.

24 Haziran’da güçlü bir çıkış oluşturulmasını isteyen Sakık, “Bu ölümleri durduralım. Bu insanlara gelecek her bir kurşun bana gelsin. Siyaset risk alma işidir. Biz risk ala ala geldik. Bugün de risk aldık. Risk almaya devam edeceğiz. Direne direne geliyoruz. Bu topraklara barış getirmek için ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı