HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin Mersin mitinginde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP’nin Yenikapı Mitingi’ne Tansu Çiller’in katıldığını anımsatan Buldan, “Dün İstanbul’da Recep Bey’in mitingini gördünüz. Yaptıkları bir Cumhur İttifakı vardı. Ancak bu Cumhur İttifakına Tansu Çiller’i, Mehmet Ağar’ı, Sedat Peker’i getirdiler. Tam bir Susurluk ittifakı kurdular. Bu ülkeyi 90’lı yıllara götürme çabasındalar. Bu ülkenin 90’lara geri dönmesine asla izin vermeyeceğiz. Heveslerini kursaklarında bırakacağız. Onların gittiği yere Recep Tayyip Erdoğan’ı da göndereceğiz. Susurluk kamyonunun nereye çarpacağı belli olmaz” dedi.

Buldan’ın açıklamaları şu şekilde:

Herkes AKP’nin gidişinden yana, burası bunun göstergesidir. Bu kararlığımız elbette 24 Haziran’da sandıklara yansıyacak. Onlar bu ülkede kimsenin kendi kimlikleriyle yaşamasına izin vermedi. Kürtlerin kendi kimlikleriyle yaşamasına izin vermediler. Kadınların, eşitlik ve özgürlük talebinde bulunmasını istemediler.

Bugün, Aleviler de Kürtler de Araplar da Yörükler de gençler de kadınlar da AKP’nin gidişine evet diyorlar. Onların sandıklara gömülmesine hazırlar. Biz kendi kimliğimizi, inancımızı özgürce yaşamak için mücadele verirken, onlar tek adamlıkta, tek tipleştirmede ısrar ediyorlar.

16 yıldır bu ülkeyi yönetiyorlar. Ancak 16 yıllık iktidarlık dönemlerinde inkardan, savaştan başka bu ülkeye hiç şey getirmediler. Kürt halkına yapmadıkları zulüm kalmadı, Alevi halkının inancını yok saydılar. Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinde karşılaştıkları zorlukları biliyoruz. Gençler kendi gelecekleri için hazırlık yaparken, bu ülkeyi gençlerin en büyük sorunları yaşadığı bir ülke yaptılar.

‘MERSİN HALKI AKKUYU NÜKLEER SANTRALİNE “EVET” DEMEDİ’

Bu ülkeye yaptıkları zulmün aynısı Mersin halkına yaptılar. Mersin halkına reva gördükleri Akkuyu Nükleer Santrali. Bu ülkenin tüm zenginliklerini ellerinin tersiyle ittiler. Mersin halkının taleplerini görmediler, tanımadılar. Akkuyu Nükleer Santraline Mersin halkı evet demedi. Mersin halkı onay vermedi. Biz zehir solumak istemiyoruz; ancak AKP hükümeti kendi çıkarları için kendi geleceği için o santrallerin temelini attı.

Akkuyu'ya hayır diyen Mersinliler, 24 Haziran’da AKP’ye de hayır diyecekler. Sandıkta cevap verecek. Mersinli çiftçiler ürettiklerini ne yazık ki çöpe atmak zorunda kaldı. Mersin esnafı dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Aş yok, iş yok. Mersin’de sefalet var. Mersin’de yoksulluk var.

‘O KADAR PARAYI S400’LERE VERECEĞİNE İSTİHDAM SAĞLASAYDIN’

Bu ülkenin, Mersin’in gençleri, esnafı sizden kıraathane istemiyor. Onlar sizden gelecek istiyor, iş istiyor, aş istiyor. Onlar özgür yarınlar istiyor. Ancak onların anladıkları tek şey var. Bu ülkenin bütün ekonomisini S400’lere vermek. Anladıkları tek şey savaş araçlarına yatırım yapmak. O paraları S400lere yatıracağınıza, Mersin halkına, Mersin gençlerine istihdam sağlayabilirsiniz. O kadar parayı savaş araçlarına yatıracaklarına, İstanbul’a üçüncü köprü yapacaklarına, halklar arasında bir gönül köprüsü kurabilirlerdi. Ama bugün Kürdü Türk’e, Türk'ü Kürde düşman ettiler. Bugün partimize terörist diyerek, dinsiz ilan ederek bir algı yaratmaya çalışıyorlar. Oysa herkes biliyor ki, HDP Türkiye partisidir. HDP'yle bu ülkeye barışın umudun güvenin huzurun geleceğine inanan milyonlar var.

Partimize 6 milyon insan oy verdi. Bunu bile bile her gün Cumhurbaşkanı adayımıza, partimize iftira atıyorlar. Onlar da biliyor ki, HDP barajın altında kalırsa demokrasi de düşer, barış da düşer, özgürlükler de düşer. Ancak halkımızın feraseti onların bu anlayışına geçit vermez. Bizleri baraj altında bırakmaya çalışıyorlar. Bunun için her türlü oyunu oynayacaklar, oylarımızı çalmaya çalışacaklar. Ama Mersin halkı buna izin vermeyecek.

‘YENİKAPI MİTİNGİNDE SUSURLUK İTTİFAKI KURDULAR’

Dün İstanbul’da Recep Bey’in mitingini gördünüz. Yaptıkları bir Cumhur İttifakı vardı. Ancak bu Cumhur İttifakına Tansu Çiller’i, Mehmet Ağar’ı, Sedat Peker’i getirdiler. Tam bir Susurluk ittifakı kurdular. Bu ülkeyi 90’lı yıllara götürme çabasındalar. Bu ülkenin 90’lara geri dönmesine asla izin vermeyeceğiz. Heveslerini kursaklarında bırakacağız. Onların gittiği yere Recep Tayyip Erdoğan’ı da göndereceğiz. Susurluk kamyonunun nereye çarpacağı belli olmaz. AKP’nin de bu ülkeyi nereye göndereceği belli. Uyanık olacağız. Cesur olacağız. kararlı olacağız. İnanın cesur olursak bu ülkenin dönüşümüne hep birlikte katkı sunarız.

SURUÇ’TA YENİ BİR ROBOSKİ YARATMAK İSTEDİLER’

Onlar provokasyon peşinde. Suruç’ta yaptıklarını gördük. Suruç halkı dimdik ayakta olduğu için biat etmediği için en büyük oyunu Suruç’’ta oynadılar. Ancak AKP Suruç provokasyonunun altında kaldı. O ezikliğin utancıyla yaşayacaklar. Kendi adayları, bir AKP adayı şunu ifade etti, Suruç’ta “yeni bir Roboski yaratmak istediler”. Bu tuzağın içinde hem Cumhurbaşkanı hem AKP var. Ankara Katliamını, Suruç Katliamını, Roboski’yi, faili meçhulleri, köy yakmaları kimse unutmadı. Diyarbakır patlamasını hiçbirimiz unutmadık. Her seçim öncesi provokasyon yaratmaya çalıştılar.

‘HALK, ÖYLE BİR TOKAT ATACAK Kİ, BİR DAHA YÜZÜNÜ YERDEN KALDIRAMAYACAKSIN’

HDP üzerinden algı yaratmaya çalışanlar şunu bilsin, halkımızın sizin yalanlarınıza karnı tok. Halkımız kararını verdi. Halk, 24 Haziran’da öyle bir tokat atacak ki, bir daha yüzünüzü yerden kaldıramayacaksınız. Bugün kadınların verdiği eşitlik ve özgürlük mücadelesi çok büyük bir ivme kazandı. Mersin’de kadınlar kendi hakları için her zaman alanlara çıktı. Bu kararlı duruşunuzu 24 Haziran’da da, mecliste güçlü bir kadın temsiliyeti için göstereceğinizi biliyoruz. Ben Mersin halkına güveniyorum, Mersinli kadınlara, gençlere inanıyorum Mersinliler bu irade ile 24 Haziran’da HDP’ye sahip çıkacak, HDP’nin adaylarını parlamentoya gönderecek.

‘DEMİRTAŞ’IN TRT’DEKİ 10 DAKİKALIK KONUŞMASI MİLYONLARA UMUT AŞILADI’

Adayımız Selahattin Demirtaş diğer adaylar gibi aynı koşullarda seçim kampanyası yürütmüyor. Dört duvar arasında, avukatları aracılığıyla kampanya yürütüyor. Dün bir kez daha gördük. TRT’deki 10 dakikalık konuşması bile bu ülkede yaşayan milyonlara umut aşıladı, güven aşıladı. Herkes Sevgili Demirtaş’ın konuşmasını büyük bir dikkatle izledi. Dört duvar arasında bile olsa bu ülkeye o kadar büyük bir umut verdi. Herkes pür dikkat Selahattin Demirtaş’ın sözlerini dinledi. Ama Recep Tayyip Erdoğan Selahattin Demirtaş’ı 4 duvar arasında bıraktığını sanıyor. Fakat Cumhurbaşkanı bilmeli ki, Recep Bey bilmeli ki bugün Mersin’de binlerce Selahattin Demirtaş var. Halkımızın yüreğinden onu atamazsınız. Bu halkın güvenini kazanan Selahattin Demirtaş’ın bu ülkeyi yöneteceği günler yakın.

‘DEMİRTAŞ ARTIK ERDOĞAN’IN RÜYASINA GİRMEYECEK 25 HAZİRAN’DA KARŞISINA ÇIKACAK’

Recep Bey Selahattin Demirtaş’ı her gece rüyasında görüyor. Demirtaş Recep Bey’in kabusu olmuş. Ama artık rüyasına girmeyecek. 25 Haziran’da karşısına çıkacak. Recep Bey’e hatırlatıyoruz, sen Selahattin Demirtaş’ı onun yoldaşlarını milletvekillerini, belediye başkanlarını cezaevine koydun. Mersin’in Akdeniz Belediye Eş Başkanlarını Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu’yu cezaevine koydun. Fazıl Türk hala cezaevinde, kendisine selamlarımızı gönderiyoruz ve söz veriyoruz. Geleceksın ve belediye başkanı olacaksın. Onların kayyum anlayışını sandıklara gömeceğiz.

‘CEZAEVİNDE KÜRTÇE KONUŞMAYI BİR LÜTUF OLARAK BU HALKA SUNAMAZSIN’

Recep Bey demiş ki, Kürtçe'yi cezaevlerinde serbest bıraktım. İnsanlar Kürtçe konuşmak için Kürtçe dilini kullanmak için bedeller ödedi. İnsanlar Kürtçe konuşmak için canlarını verdiler. Sen cezaevinde Kürtçe konuşmayı bir lütuf olarak bu halka sunamazsın. Bu halk yıllarca bunun mücadelesini verdi. Bu bedeli kamusal alanda, okullarda, yaşamın her alanında kendi dilini kullanmak için ödedi. Buradan söz veriyoruz, herkes dilini kullanacak, herkes inancını yaşayacak.

‘OHAL’DEN HDP KURTARACAK BU ÜLKEYİ’

Kendi geleceğimiz için kendi yarınlarımız için 24 Haziran’da kararımızı vereceğiz. Bu bir kader seçimi. Kaderimizi tayin edeceğimiz seçim olacak. Bu fırsatı değerlendirmemiz lazım. Mersin halkı artık bu ülkede herkesin özgürce buluşacağı bir yaşamı birlikte kurmanın hayalini yaşıyor. Ama bu bir hayal olmaktan çıkacak. Rüyalarımız gerçekleşecek, AKP gidecek, Recep Tayyip Erdoğan gidecek. Mersin’de KHK ile işinden edilen dostlarımıza söz veriyoruz. 24 Haziran’dan sonra KHK’lerle ihraç edilenler işine geri dönecek. Kimsenin işi elinden alınmayacak OHAL’den HDP kurtaracak bu ülkeyi.

Demokrat Haber/Mersin