HDP, 28 yıl boyunca tutulduğu cezaevinden hastalıkları nedeniyle tahliye edildikten 10 gün sonra yaşamını yitiren Mehmet Ali Çelebi ve diğer hasta tutukluların ölümünden iktidarı sorumlu tuttu.

Mehmet Ali Çelebi’nin yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan HDP’li Ümit Dede, “Yaşamını kaybeden tutsakların sorumlusu olan ahlak ve vicdan yoksunu iktidar temsilcileri ile memurlarına karşı hukuk mücadelemizi, hesap verecekleri güne kadar kesintisiz olarak sürdüreceğiz” dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, sağlık sorunlarının ağırlaşması üzerine tahliye edildikten 10 gün sonra İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Mehmet Ali Çelebi’ye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dede, açıklamasında hukuka aykırı olarak çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve İnfaz Yasası’nda yapılan ayrımcı düzenlemelerle cezaevlerinde zulmün katlanılamaz boyutlara ulaştığını ve yaşamını kaybeden tutukluların sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekti.

Son dönemlerde politik tutukluların adeta hukuk alanı dışına çıkarıldığını, ahlak ve vicdan yoksunu cezaevi idareleri ve Adli Tıp Kurumu’nun insafına terk edildiğini kaydeden Dede, “Bu uygulamalar neticesinde pandeminin ilk yılında tespit edilebilen yaklaşık 60 tutsak yaşamını kaybetmiştir. Son olarak, 28 yıldır cezaevinde devletin sorumluluğu altında bulunan Mehmet Ali Çelebi, tedavisi ve iyileşmesi imkansız hale geldikten sonra tahliye edilerek, siyasi iktidarın cezaevi politikalarının kurbanı olmuştur” diye belirtti.

İŞKENCE YASAĞI İHLAL EDİLDİ

HDP’li Dede, hasta tutukluların beden ve ruh bütünlükleri korunarak tedavi edilmeleri, yaşam hakkının korunmasının Türkiye’nin de taraf olduğu birçok sözleşme kapsamında koruma altına alındığını hatırlattı. Dede, “Tutuklu ve hükümlülerin beden ve ruh sağlığının korunmaması, tedavi haklarının engellenmesi veya hakkın hiç tanınmaması, ağır hasta tutsakların alıkonulmaya devam ettirilmesi temel insan haklarından; yaşam hakkı ve işkence yasağının açıkça ihlalidir” dedi.

'HUKUK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu olarak, bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile birlikte bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hasta tutukluların tedavi olma ve yaşama hakkını savunmaya devam edeceklerini vurgulayan Dede’nin açıklamasında “Mehmet Ali Çelebi ve yaşamını kaybeden tutsakların sorumlusu olan ahlak ve vicdan yoksunu iktidar temsilcileri ile memurlarına karşı hukuk mücadelemizi, hesap verecekleri güne kadar kesintisiz olarak sürdüreceğimize dair sözümüzü bir kez daha yineliyoruz” denildi.