Cizre'deki yaralılara tıbbi müdahalede bulunulması için İçişleri Bakanlığı'nda açlık grevinde bulunan HDP milletvekilleri yazılı bir açıklama yayınladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Meclis grubunun son durumla ilgili toplantı yapıldığını ifade ederek  "TBMM Grubumuzun birçok üyesinin açlık grevine katılım talebi olmuştur. Fakat heyetimizin açlık grevine devam etme iradesi sabit kalmak üzere diğer milletvekillerimizin katılım talebi yarına kadar sağlanması muhtemel gelişmeler çerçevesinde şu an için bekletilmektedir. İçişleri Bakanlığı’nın sonuç alma çabalarını sürdüreceği hususunda vermiş olduğu taahhütlerin gerçekleşmesini ön yargıdan bağımsız olarak beklediğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz" denildi.

Cizre'de bir binanın bodrumuna sığınan 28 yaralıdan 6'sı yaşamını yitirmişti. 22 kişi halen yaralı olarak bekliyor. Yaralılar için gönderilen ambulans defalarca engellendi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Cizre’de bir binaya yapılan bombardıman sonucunda bodrum katına sığınan 28 yaralıya tıbbi müdahale yapılmamasından kaynaklı 4 sivil yurttaşımız yaşamını yitirmiştir. Bunun üzerine alınan bir randevu ile 27 Ocak 2016 günü saat 10:30’da Grup Başkanvekilimiz Sayın İdris Baluken, Adana milletvekilimiz Sayın Meral Danış Beştaş ve Urfa milletvekilimiz Sayın Osman Baydemir’den müteşekkil heyetimiz İçişleri Bakanlığı’na gitmişlerdir. Ziyaretin amacı tümüyle sivil yurttaşların yaşam hakkına saygı çerçevesinde diyalog yoluyla yaralıların hastaneye ulaştırılmasını sağlamaktır.

Yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanamaması sebebiyle heyetimiz, vahşet bodrumuyla ilgili duyarlılık oluşturmak ve yaralıların hastaneye ulaştırılması amacıyla o andan itibaren açlık grevine başlama kararı almışlardır. Şu ana kadar geçen 36 saatlik süre içerisinde yürütülen çabalara rağmen sivil yaralı yurttaşların hastaneye ulaştırılması ile ilgili bir mesafe kat edilememiş ve bu zaman zarfında iki yurttaşımız daha yaşamını yitirmiştir. İçişleri Bakanlığı’nda bulunan açlık grevindeki heyetimiz, mevcut durumu TBMM Grubumuzla değerlendirmek üzere açlık grevi pozisyonunu da koruyarak TBMM’ye gelmişlerdir.

Yapılan değerlendirmelerde TBMM Grubumuzun birçok üyesinin açlık grevine katılım talebi olmuştur. Fakat heyetimizin açlık grevine devam etme iradesi sabit kalmak üzere diğer milletvekillerimizin katılım talebi yarına kadar sağlanması muhtemel gelişmeler çerçevesinde şu an için bekletilmektedir. İçişleri Bakanlığı’nın sonuç alma çabalarını sürdüreceği hususunda vermiş olduğu taahhütlerin gerçekleşmesini ön yargıdan bağımsız olarak beklediğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.

AÇLIK GREVİ GENİŞLEYEBİLİR


Açıktır ki, Cizre’de bir binanın bodrum katında bekleyen sadece 22 sivil yaralı ve yaşamını yitiren 6 yurttaşımız değil, teslim alınmaya çalışılan Türkiye toplumunun vicdanıdır. Türkiye halkları özelde bu durum olmak üzere son aylardaki bu katliam anlayışı ile yaşamak zorunda değildir. Önümüzdeki saatlerde yaralılar ve cenazelerin alınması ile ilgili olumlu bir gelişmenin yaşanmaması durumunda mevcut heyetimize yeni milletvekillerinin katılımıyla açlık grevimizi genişleterek sürdüreceğimizi saygıdeğer kamuoyu ile paylaşıyor ve bu hususta tüm Türkiye halklarını duyarlı davranmaya davet ediyoruz."