HDP’li vekillerin ‘tecride karşı’ diyerek duyurduğu İstiklal Caddesi’nde yapmak istediği yürüyüş polis tarafından engellendi.

HDP Eş Genel Başkanlarından Sezai Temelli, engellemeye “İmralı’daki tecridin fotoğrafını görmek istiyorsanız, o fotoğraf budur” sözleriyle tepki gösterirken, Pervin Buldan ise İçişleri Bakanı Soylu’ya “Milletvekillerini yürütmemekle adam olunmayacağını bilmesi gerekir” sözleriyle yanıt verdi.

Yürüyüş öncesi Taksim Hill Otel’de bir araya gelen HDP’liler, ardından üzerlerinde “Tecrit kalksın, Leyla yaşasın” yazılı önlüklerle yürüyüşlerine başlamak üzere dışarı çıktı.

Ancak otelin girişi polisler tarafından kapatıldı.  İstiklal Caddesi’nde yürüyüşlerine izin verilmeyen HDP’liler,  caddenin ters istikametinde AKM yönüne doğru yürümeye başladı.

Polis tarafından yapılan anosta yürüyüşün kanunsuz olduğu belirtilerek, HDP’lilerden dağılmaları istendi.

HDP EŞ Genel Başkanı Sezai Temelli, açıklamalarda bulundu. Temelli, “Leyla Güven eyleminin 96’ncı gününde duyarlılığını yaratmak için buradayız. Galatasaray Lisesi’nin önünde açıklama yapmak istedik. Bizler bu ülkede demokratik bir cumhuriyetin, insan haklarının, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Bunun için de tecridin bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz. Leyla Güven’in mücadelesine ortak olmak için buradayız. Bu mücadele tüm Türkiye’nin barış, eşitlik, özgürlük mücadelesi ile ortaya çıkmış haklı bir taleptir. Her hükümlülün aile ve avukatları ile görüşme hakkı vardır. Bu hakkın Sayın Öcalan’dan sakınılması büyük bir hukusuzluktur. ”

BULDAN: MİLLETVEKİLLERİNİ YÜRÜTMEMEKLE ADAM OLUNMAZ

Yürüyüşlerinin İçişleri Bakanı’nın talimatıyla engellendiğini hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da; “İçişleri Bakanı’nın milletvekillerini yürütmemekle adam olunmayacağını bilmesi gerektiğini” söyledi.  Leyla Güven ve cezaevinde açlık grevinde olan arkadaşları için Galatasaray Meydanı’na yürümek istediklerini hatırlatan Buldan, “Tecridin kaldırılması, Leyla ve cezaevindeki arkadaşlarının yaşaması için farkındalık yaratacaktık. İçişleri Bakanı hukuksuz bir şekilde milletvekillerinin gidişini engellemiştir. İnsan olmak ölümleri engellemektir. Bu şekilde bu ülkeyi yönetenler bilmelidir ki bizler haklı ve meşru taleplerimizi her zaman her yer de dile getirmeye çalışacağız. 40 yıldır bu mücadeleyi veriyoruz. Özgürlük, demokrasi mücadelesini İçişleri Bakanından öğrenmedik. Hiçbir zaman ilkelerimizden taviz vermedik. Bu ülkeye özgürlüklerin, adaletin gelmesi için her türlü bedeli ödedik.” dedi.

Yapılan bu açıklamalar sonrası HDP’liler meydanda oturma eylemine geçti.

‘SİZİ YÜRÜTEN ADAM DEĞİLDİR’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaptığı açıklamada, “Şimdi ‘Apo’ içeride diye, güya milletvekilleri yürüyüş yapacaklarmış sağda solda. Sizi yürüten adam değildir” açıklamalarında bulunmuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı