Açıklamada, Kürt dili üzerindeki baskılara işaret edilerek, baskılara karşı bir direniş olduğu kaydedildi.

Açıklamada, 15 Mayıs’ın Kürt dilinin yok edilmesi ve yasaklanmasına karşı tarihi bir gün olduğu belirtildi.

“KÜRT DİLİ EĞİTİM DİLİ OLMALI VE ÜZERİNDEKİ ENGELLEMELER KALDIRILMALIDIR”

Açıklamada, “Egemenler bir toplumun yok edilmesinin dilinin yok edilmesinde olduğunu bildiği için Kürt dilini yok etmek için tüm güçlerini kullandılar. Bu politika bugün de devam ediyor. Kürt dili bugün de eğitim dili değil ve Kürt çocukları anadillerinde eğitimden mahrumlar. Kürt dili bugün de tüm kamusal alanlarda kullanılmıyor ve resmi olarak tanınmıyor. Bu politikaları kabul etmiyoruz, dün nasıl mücadele ediyorsak bugün de yarın da mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir kez daha çağrı yapıyoruz, Kürt dili anayasal olarak tanınmalıdır. Kürt dili eğitim dili olmalı ve üzerindeki engellemeler kaldırılmalıdır. Hawar dergisinin 90’ıncı yıldönümünde başta Kürt halkı olmak üzere Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşlarının Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz” ifadelerine yer verildi.

KÜRTÇE ANAYASAL GÜVENCEYE ALINMALI”

DBP açıklamasında, ulus-devlet zihniyetiyle birlikte asimilasyon ve yasakların sistematik bir hal aldığı vurgulandı.

Bu politikalar neticesinde Kürtçenin yasaklandığına dikkati çekilen açıklamada, aynı zihniyetin günümüzde de devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, Meclis'te halen Kürtçenin "bilinmeyen dil" olarak kabul edildiğine işaret edilerek, "İlkokuldan üniversiteye kadar Kürtçe önündeki engeller kaldırılmalı. Kürtçe anayasal güvenceye alınmalı" çağrısı yapıldı.

DİYARBAKIR’DA DİL PANELİ: BİR GÜN DEĞİL HER GÜN SAHİP ÇIKMALIYIZ

Kürt Dil ve Kültür Ağı, Diyarbakır Barosu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Tahir Elçi Konferans Salonu'nda "Dil ve Hukuk" konulu panel düzenledi.

Moderatörlüğünü Diyarbakır Barosu Kürtçe Dil Komisyonu Başkanı Elif Birlikli'nin yaptığı panele, yazar Bahoz Baran, dil bilimci Zana Farqînî ve avukat Cemile Turhallı Balsak panelist olarak katıldı. Diyarbakır’da düzenlenen "Dil ve Hukuk" panelinde, dile sadece bir gün değil he gün sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı