Türkiye yolsuzluk operasyonlarıyla çalkalanırken, HDP’liler TBMM kulisinin içindeki açlık grevini sürdürüyor. HDP Eşbaşkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel ile HDP’li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve A. Levent Tüzel’in katıldığı açık grevi 3 günü geride bıraktı. Muhalefet kulisinin bir köşesinde açlık grevini sürdüren HDP’liler ziyaretçi akınına uğruyor.

Anayasa Mahkemesi kararıyla CHP’li tutuklu milletvekili Mustafa Balbay’a özgürlük kapısının aralanmasının ardından, BDP’nin KCK davasından tutuklu milletvekilleri Selma Irmak (Şırnak), Faysal Sarıyıldız (Şırnak), İbrahim Ayhan (Şanlıurfa), Gülser Yıldırım (Mardin) ve Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ile ilgili yargılandıkları 5 ve 6’ncı Ağır Ceza Mahkemelerince, ‘tutukluluğunun devamına’ karar verilmesi üzerine HDP’lilerin TBMM’de başlattığı açlık grevi üçüncü gününü doldurdu. HDP Eşbaşkanı Kürkçü ve Tuncer’in yanı sıra Eşbaşkan yardımcıları Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, muhalefet milletvekillerine ayrılan kulisin bir köşesinde açlık grevini sürdürüyor.

Bir yandan TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerine katılan 4 milletvekili bir yandan da ziyarete gelen milletvekili ve sivil toplum örgütü temsilcilerini ağırlıyor. Açlık grevini sürdüren milletvekillerinin bulunduğu bölümde ve Genel Kurul salonunda oturdukları sıralarda ise “Bu ‘İşyerinde’ Açlık Grevi Var” yazılı dövizler bulunuyor.

YORGUNLUK BAŞLADI

HDP Eşbaşkanı Kürkçü, eylemin devam edip etmeyeceğine ilişkin bugün yeniden değerlendirme yaparak karar vereceklerini belirtti. Açlık grevinde geçen üç günü anlatan Kürkçü, şu ana kadar herhangi bir sağlık sorunlarının olmadığını belirterek, “Doktorlar dün tansiyonlarımızı ölçtü. Herkesin normal çıktı. Sonuç olarak sağlık sorunu yok kimsenin. Ama yorgunluk ve yavaşlık biraz biraz başladı. Meclisin kliniği var, her hangi bir durumda Meclis doktorları orada bulunuyor” dedi.

BAHÇEKAPILI ZİYARET ETTİ

Akşam geç saatlere kadar muhalefet kulisinde kendilerine ayrılan yerde Meclis içinden ve dışından ziyaretçileri ağırladıklarını ifade eden Kürkçü, “MHP dışında milletvekili arkadaşlarımız ziyaretimize geliyor. Bu durumdan memnunuz. MHP’liler yokmuş gibi davranıyorlar” dedi. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın kendilerini ziyarete geldiğini anlatan Kürkçü, Ak Partili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Ayhan Sefer Üstün ve bazı Ak Partili milletvekillerinin de ziyarete geldiğini anlattı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in kendilerini ziyaret etmediğini ve telefonla aramadığını söyleyen Kürkçü, “Bence yaptığı yanlış çıkıştan sonra konuşmanın gereksizliğini anlamış olabilir” dedi.

Kürkçü, geceleri kavas ve güvenlik görevlisi kalma mecburiyetinden dolayı Genel Kurul salonunu kullanmadıklarını belirterek, “BDP Grubunun toplantı salonunda geçiriyoruz geceleri” dedi. Kürkçü, sosyal medyaya yansıyan Meclis Başkanı koltuğunda çekilmiş fotoğrafını ise “Meclis boş kalınca serbestçe kullanıyoruz. Tepki gelmedi ama genel olarak halkımız arasında müspet tepkiler alıyoruz” dedi.

'ESARET YOLSUZLUK KADAR ÖNEMLİDİR'

Kürkçü, yolsuzluk ve rüşvet operasyonları nedeniyle eylemin yeterince tartışılmamasını değerlendirirken, “Hiçbir zaman gündemin üst sırasında olmayacaktı zaten, medyanın alışkanlıkları nedeniyle. Hangisi hangisinden önemli diye bir karar verilebilir mi? Yolsuzluklar mı mühim, esaret mi? İkisi de mühim. Biz HDP milletvekilleri olarak, bu noktada yolsuzluk operasyonu başlamadan önce bu mücadeleye girdik. Biz vekillerimizin özgürlüğünün, halkın özgürlüğünün, en az halkın parası kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. O nedenle basit iktidar kapışmalarının ötesinden bakacak olursak hepsi aynı derecede mühim. HDP ve BDP de yolsuzlukla mücadele konusunda AKP’nin karşısında pozisyon almaya devam edecek” dedi.

‘EYLEMİMİZ BAŞARILI OLDU’

HDP İstanbul milletvekili Levent Tüzel ise üç günden bu yana bir yandan eylemi sürdürürken bir yandan da bütçe tartışmalarına katıldıklarını belirterek, “Her kesimden ciddi bir sahiplenme var. Kararın yanlışlığına, çifte standardına ve ikiyüzlülüğüne değiniyor herkes” dedi. Zaman zaman kendilerini ziyaret eden milletvekillerinin ‘gizli gizli yemek yiyormuşsunuz’ sözleriyle şakalaştığını anlatan Tüzel, “Ancak eylemimize ilişkin Meclis’te herhangi bir tepki ile karşılaşmadık” dedi. Sıvı tüketimine dikkat ettiklerini söyleyen Tüzel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Greve başladığımız gün, yolsuzluk operasyonları başladı ve çoğu insan ‘Sizin eylem güme gitti’ diye değerlendirdi. Ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Bu Türkiye tarihinde çok önemli bir gelişme. Yolsuzlukların ortaya çıkması ve Hükümet'in içine düştüğü zorluk, ülkedeki demokrasi güçleri ve emekçiler için önemli. Ancak diğer taraftan bizim açlık grevimiz olmasaydı halk temsiliyeti ve mahkeme kararı hepten unutulacaktı. Bunun unutulmaması için gündemde kalması için açlık grevimizin işe yaradığını düşünüyorum.” (Radikal / Rifat Başaran)