Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını ve krizi değerlendirdi.

Yaşananların “büyük bir felaketin kapısını araladığı” belirtilen HDP MYK açıklamasında, “Ukrayna’da olanlar sadece iki komşu ülke arasında yaşanan bir gerilim değil aynı zamanda NATO ve Rusya arasındaki egemenlik mücadelesinin son halkasıdır” denildi.

Rusya’nın askeri müdahalesini reddettiklerini belirterek AK Parti iktidarına seslenen HDP, açıklamasında şunları kaydetti:

MÜZAKERE KANALLARINI YENİDEN AÇMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ederek başlattığı askeri müdahaleyi kesin bir şekilde reddediyoruz. Rusya Hükümetini, Minsk Anlaşmasına sadık kalarak askeri operasyonları durdurmaya ve müzakere kanallarını yeniden açmaya çağırıyoruz. Ukrayna hükümetini, iki blok arasında gerilimi artıracak tutumdan vazgeçmeye çağırıyor, Rusya ile diyalog kurma girişimlerini destekliyoruz.

MONTRÖ YERİNE GETİRİLMELİ

AKP Hükümetini ise Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden doğan tüm yetki ve sorumluluklarını hiçbir biçimde esnetmeden yerine getirmeye çağırıyoruz. Sivillerin korunması ve insani trajedilerin önlenmesi için başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) olmak üzere uluslararası kurumları inisiyatif almaya çağırıyoruz.