Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakır tabela değişikliğinin valilik tarafından kabul edilmemesine ilişkin Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Güzel, önergede Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Meclisi’nin, Silvan yolu üzerinde bulunan İyaz bin Ganem Caddesi’nin 5 yıl önce yaşamını yitiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeliği ve Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı görevlerinde bulunan Dr. İlhan Diken’in ismi ile değiştirilmesine karar verildiğini hatırlatarak, 19 Haziran’da alınan kararın Diyarbakır Valiliği’nce reddedildiğini kaydetti.

Valiliğin yaptığı açıklamayla ret kararını, İlhan Diken’i “Örgüt adına eylem ve faaliyette bulunmak” ile “Örgüte yardım etmek” suçlaması ile ceza alan bir isim olarak gerekçelendirdiğini belirten Güzel, “Valilik 5393 sayılı yasanın 81’ini maddesini belirtmiş ve Belediye Meclisi’nin cadde ismini değiştirme kararının bu hükümle uyuşmadığı söylemiştir. Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Ajansı başta olmak üzere birçok haber sitesi tarafından zan altında bırakılmış, ‘HDP’li Belediyeden caddeye terör suçlusunun adını verme kararı’ şeklinde manşetler atılmıştır” dedi.

‘KARAR HUKUKİ MİDİR?’

Güzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

“* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin İyaz bin Ganem Caddesi’nin isminin değiştirilmesine yönelik aldığı kararın Diyarbakır Valiliği tarafından reddedilmesi hukuki midir?

* Türk Tabipler Birliği, Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği, Belediye Başkan Vekilliği yapmış, birçok kurumda hizmet vermiş birinin Diyarbakır Valiliği tarafından kriminalize edilmesinin gerekçesi nedir?

* Yasada belirtilen ‘Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez’ niteliklerinden hangisi kıstas alınarak ret kararı verilmiştir?

* Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik basın yayın kurullarınca başlatılan kriminalize etme ve zan altında bırakma suçlarına dair Bakanlığınız tarafından herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?”

Kaynak: Yeni Yaşam