Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP hakkında hazırlanan kapatma iddianamesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) önünde.

Yüzlerce partili hakkında siyasi yasak talebinde de bulunulan iddianamede, partinin kapatma gerekçeleri arasında “eş başkanlık sistemi” “cinsiyet eşitliği” ve “anti emperyalist” kavramlarının hem HDP’nin hem de KCK’nin tüzük ve programlarında var olması da yer alıyor.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, iddianamenin demokratik toplumlarda ciddiye bile alınmayacağını ifade eden HDP yönetimi, yığılı suçlamalar nedeniyle savunma için belirlenen süreye ek süre talep etme kararı aldı.

“HER İDDİAYA YANIT VERECEĞİZ”

İddianame ve savunma süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan HDP’nin hukukçu milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, olası bir kapatma kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sözleşmelerine aykırı olacağını dile getirdi.

HDP iddianamesinin, siyasetçilere açılan davaların bir toplamı olduğunu, tüm iddianamelerdeki suçlamaların kapatma davasına eklendiğini kaydeden Tiryaki, “Savcının her iddiasına yanıt vereceğiz. İddiaların temeli, 450 partili hakkında açılan davalardaki konularından oluşuyor. Mesela Genel Başkanlar, milletvekilleri hakkında soruşturmalar, kapatma davasında birer kanıt gibi sunulmuş” dedi.

‘GENEL KURUL’ KARARI KAPATMA GEREKÇESİ

Kapatma iddianamesinde kim olduğu belli olmayan itirafçıların beyanlarına da yer verildiğini ifade eden Tiryaki, “Partimizi itirafçılarla kapatmaya çalışıyorlar. HDP’nin örgütlerle ilişkisi olduğunu iddia ediyorlar ama bunu da soyut gerekçelerle öne sürüyorlar. PKK, KCK ve HDP arasında benzerlikler olduğunu savunuyorlar. Bu suçlamalar da ciddiye alınacak suçlamalar değil. Örgütlerde de bizim de tüzüklerimizde ‘anti emperyalizm’ ‘cinsiyet eşitliği’ ‘genel kurul’ 'eş başkanlık' kavramlarının var olmasını aradaki bir ilişki olarak değerlendirmişler. Oysa bunlar bizim temel değerlerimiz ve kavramlarımız. 6-8 Ekim davasına özel olarak ve genişçe bir yer ayrılmış. HDP il binalarında yapılan aramalarda posterler bulunmuş. Kısacası, daha öne siyasi parti kapatma davalarından hiçbir farkı yok. HADEP, DEP, DTP’ye açılanlar gibi” diye konuştu.

MYK KARARLARI HEDEF ALINDI

İddianamenin ülkedeki hukuksuzlukların tescili olduğunu ifade eden Tiryaki, “HDP’nin tüzüğü, programı, Merkez Yürütme Kurulu kararları hedef alınmış durumda. HDP’nin uyguladığı politikalarla ilgili bir suçlama ile karşı karşıyayız. Kendimizi sonuna kadar savunacağız. Ek süre talebinde de bulunacağız. Eğer hukuka bağlılarsa, eğer AİHM kararlarını uyguluyorlarsa partimiz hakkında bir kapatma kararı verilemez” ifadelerini kullandı.