Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Demokratik Mücadele Programı"nın detaylarını açıkladı ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’deki demokratik muhalefetin var olan kötü gidişatı değiştirebileceğine inandıklarını ifade eden Günay, "İktidarın her türlü saldırısına rağmen partimiz bu gücünü kaybetmediği gibi bu misyonumuz ve rolümüz daha da büyüdü. 1 Haziran deklarasyonumuz ve bunun çerçevesinde oluşturduğumuz ‘Demokratik Mücadele Programımız’ bunun en somut göstergesidir” diye konuştu.

Programın toplumun ekmek, adalet ve özgürlükten mahrum bırakılmasına karşı güçlü bir itiraz olduğunu söyleyen Günay, şöyle konuştu:

"Demokratik Mücadele Programı, Türkiye’deki tüm toplumsal kesimler ile demokrasi güçlerini bir araya getirecek, ortak demokratik mücadele bilincini arttıracak bir programdır. Hem 1 Haziran deklarasyonumuz ve hem de başlattığımız Demokratik Mücadele Programımız başlar başlamaz darbecileri, demokratik siyaset düşmanlarını korkutmaya başlamıştır. Geçmişin darbecileriyle bugünün darbecilerinin bize karşı birleşmesinin nedeni bu büyük korkularından kaynaklanıyor. Korkuyorlar, çünkü HDP var olduğu sürece bu ülkede faşizan, otoriter bir rejimi kurumsallaştıramayacaklarını çok iyi biliyorlar. Korkuyorlar, çünkü HDP’nin her türlü saldırgan, baskıcı politikayı bertaraf ettiğinin farkındalar. Bunu en iyi 7 Haziran’da doğrudan kendi iktidarlarını kaybetme pratiğiyle deneyimlediler.”

MÜCADELE PROGRAMI 3 AYLIK

Hazırladıkları Demokratik Mücadele Programı’nın Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan 3 aylık bir program olduğunu aktaran Günay, Demokratik Mücadele Programı’nın ilk aşamasının bir aylık bir süreyi kapsayacak şekilde planlandığını ifade etti.

Günay bir aylık programın detaylarına dair “Programımızın ilk aşamasında saldırıya maruz kalarak, hedef alınan Iğdır, Kars, Batman, Siirt gibi il merkezlerini Eş Genel Başkanlarımız ve beraberindeki heyetlerimiz tarafından ziyaret edildi, Diyarbakır’da saldırıya uğrayan kurumlar ziyaret edildi ve görüşmeler yapıldı. Bu ziyaretlerde ilgili kesimlerin görüş ve önerileri alındı, karşılıklı istişarelerde bulunuldu" ifadelerini kullandı.

EDİRNE’DEN HAKKARİ’YE

Programlarının ikincisi aşamasının “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” olduğunu kaydeden Günay, söz konusu eylemin 15-20 Haziran tarihleri arasında planlandığını ifade etti.

Günay, darbeye karşı “Demokrasi Yürüyüşü”nün biri Edirne diğeri Hakkâri olmak üzere iki koldan başlayıp Ankara’da sonlanacağını söyledi.

Demokratik Mücadele Programı’nın HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutulduğu Edirne Cezaevi önünde start verilmesinin amacını Günay, “Cezaevlerindeki siyasetçiler, gazeteciler, aydın ve yazarlar ile cezaevlerindeki hak ihlallerine ve son Meclis’te yaşanan darbeye dikkat çekmektir. Hakkâri ise Kürt sorununun demokratik barışçıl çözüm iradesini göstermek için tercih edilmiştir” diye açıkladı. Yürüyüş sırasında halk toplantılarıyla yerelin taleplerini dinleyeceklerini belirten Günay, demokratik kitle örgütleri ve kimi siyasi parti temsilcilerinin yürüyüşe destek vereceğini ifade etti.

YÜRÜYÜŞ GÜZERGAHLARI

Yürüyüş kollarında belli bir güzergahın esas alındığını ve bazı durakların tespit edildiğini kaydeden Günay, eylem güzergahlarına dair şu bilgileri paylaştı:

“15 Haziran’da Hakkari’den başlayacak yürüyüş Van, Amed, Adana güzergahını takip ederek 19 Haziran’da Ankara’ya ulaşacaktır. Edirne’de başlayacak yürüyüşte ikinci durak olarak İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında devam edecektir. 16-17-18-19 Haziran İstanbul’un 3 bölgesinde kurumsal ziyaretler, işçi-emekçilerle fabrika ve atölyelerde buluşmalar ve halk buluşmaları gerçekleştireceğiz. İstanbul’dan çıkan yürüyüş kolu 19 Haziran’da İstanbul’dan yola çıkarak 20 Haziran’da Ankara’da olacaktır. Amed, Serhat, Çukurova gruplarımız Hakkari yürüyüş koluna dahildir, Ege, Karadeniz ve Marmara bölgeleri de Edirne Kolu Yürüyüşü içerisinde yer almaktadır.”

ANKARA’DA KİTLESEL AÇIKLAMA

Günay, şehirlerarası yollarda yürüyüş yapma gibi bir yöntemlerinin olmayacağını söyledi. Ankara’da, 20 Haziran günü Hakkari ve Edirne kolunun buluşacağını ifade eden Günay, kitlesel bir açıklama ile yerelin talepleri ve beklentilerini dile getireceklerini söyledi.

"HALK İRADESİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR"

Her türlü darbeye aynı kararlılıkla karşı çıktıklarının altını çizen Günay, “Halk iradesi bizim siyasi anlayışımızın kırmızı çizgisidir ve bunu kimseye çiğnetmeyiz. Anlamayanlar varsa şunun altını bir kez daha çizelim. HDP darbelere karşı alerjisi olan bir partidir. HDP darbecilerle uzlaşmaz, onlarla mücadele eder” ifadelerini kullandı.

Yürüyüşü düzenlerken salgın riskini ve halk sağlığını ciddiye aldıklarını vurgulayan Günay, maske, mesafe, hijyen konusundaki bütün hazırlıkların hassasiyetle yerine getireceklerini söyledi.

KAPATMA KAMPANYALARI

Günay,  HDP'yi kapatma çağrılarıyla yargıya talimat verildiğini belirterek, "Buradan açıkça suç duyurusunda bulunuyoruz. Yargıyı göreve çağırıyoruz, suç duyurumuzun işlem görmesini istiyoruz. Gündeme getirdikleri Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, baraj tartışmalarının tamamı partimizin yükselişini engellemeye yöneliktir” dedi.

“Bugün HDP kapatılsın diye kampanya yapanlar daha dün AKP kapatılsın diye kampanya yürütüyorlar” diyen Günay, Yargıtay’ın 2008 yılında AKP’ye açtığı kapatma davasını hatırlattı. Günay, “İktidarla kol kola ‘HDP kapatılsın’ diye kampanya yapan güçler o zaman AKP kapatılsın diye televizyon kanallarında bas bas bağırıyorlardı. İktidar kapatma davasının mağduriyeti üzerinden yıllarca siyaset yaptı. Bunların durumu ancak cehaletle açıklanabilir. Bunlar tarih bilmiyor, gerçeğe yabancılaşmışlar. Şimdiye kadar onlarca parti kapatıldı, önümüze onlarca baraj konuldu, oyun içinde oyun kurdular, oyunun kuralını değiştirdiler, ama hiçbiri sonuç vermedi yine sonuç vermeyecek” dedi.