Üsküdar Belediyesi’nin aracından yapılan hilafet çağrısının ardından araçtan okunan ayetin Kenan Evren’in 12 Eylül’de uçaktan halka attığı ayet olduğunu söyleyen HDP’li Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı’nın seferberlik çağrısıyla ilgili de ‘referandum kampanyasının savaş motivasyonuyla yürütüleceğinin işareti’ açıklamasında bulundu.

Özlem Akarsu Çelik'in gazeteduvar'da yer alan haberine göre Üsküdar’da Halep için düzenlenen mitingde Üsküdar Belediyesi’nin aracından, “En kısa zamanda İslam birliğini yeniden tesis etmeli ve halifemizi seçmeliyiz” anonsu yapılmasını değerlendiren HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, araçtan okunan ayetin 12 Eylül darbesi sürecinde Kenan Evren tarafından uçaktan halka atılan ayet olduğunu hatırlattı.

‘REFERANDUM KAMPANYASI İÇİN İŞARET’

Bilgen şunları söyledi,

“Anlaşılan Üsküdar Belediyesi referandum kampanyasına erken başlamış. Başkanlığın, anayasanın ne anlama geldiğini önemsemeyen kesimler açısından halifelik nostaljik, motive edici hedef olarak sunulabilir. Belediyenin anons aracından okudukları, ‘Ey müminler, toparlanın, Allah’ın ipine sımsıkı sarılın’ ayetinin 12 Eylül darbesi süresinde Kenan Evren tarafından uçaktan halka dağıtılan ayet olması da bu süreçte din sosuna batırılmış milliyetçilik kampanyasının inşa edileceğini gösteriyor. 82 Anayasası ile Evren’in kendisine uygun biçimde yarattığı sorumsuz ama yetkili Cumhurbaşkanlığı pozisyonu bile yeterli görülmedi ve siyaset üzerinden bir başka araç olarak oluşturulan bu mekanizma tüm devletin yetkilerini kullanan bir makama dönüştürülüyor.”

‘KENDİ KADERİYLE ÜLKENİNKADERİNİ BİRBİRİNE EKLEMLEDİ'

Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü muhtarlar buluşmasında yaptığı ‘milli seferberlik’ ilanını da şu sözlerle değerlendirdi: “Erdoğan’ın seferberlik açıklamasının en önemli boyutu şudur, kendi kaderiyle ülkenin kaderini birbirine eklemledi. Ülke tehlikeye girdiğinde savaş koşulları ortaya çıkığında söz konusu olabilecek seferberlik kavramını referandum kampanyasının ilanı olarak kullanıyor. Çıtayı en yüksek yere koyarak başladı. Savaş motivasyonunda bir seçim kampanyası yürütüleceği anlamına geliyor bu. Hukuki boyutuna gelince… Seferberliğin anayasaya göre nasıl ilan edileceği tartışması şu an anlamsızdır. Bugün Anayasa’ya fiilen yok sayıldığı için bu tartışmayla bir yere gidilemez. Gelecek olan teklifte de tüm yetkiler başkomutana verilmiş durumda.”