Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, hasta tutuklu Sibel Çapraz’ın gün geçtikçe ciddileşen sağlık durumuna ilişkin Meclise soru önergesinde verdi.

Başaran, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması verdiği önergede, Çapraz’ın 2015 yılının Kasım ayında Yüksekova’da yaşanan çatışma sırasında kolundan vurulduğu, hastanede tedavisi sürdüğü sırada gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlattı.

Hakkari Belediyesi İl Genel Meclisi üyesi olan Çapraz’ın hızla yapılması gereken inversiyon ameliyatı ile kolostimin tedavilerinin geciktirildiğine işaret eden Başaran, Çapraz’ın bağırsaklarının hala dışarıda olduğu ve günlük ihtiyaç ve bakımını tek başına yerine getiremediğini hatırlattı. Başaran, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

* Sibel Çapraz’ın kötüleşen sağlık durumuna rağmen cezaevinde tutulmasının nedeni nedir?

* Bakanlığınıza sunulan kaç sağlık raporunda Sibel Çapraz’ın sağlık durumuna ilişkin ‘cezaevinde kalmaya elverişlidir’ ibaresi bulunmaktadır. Bu ibareler hangi gerekçeler ile desteklenmektedir.

* Doktorların tedavisinde İstanbul’da devam edilmesi yönündeki raporu cezaevini idaresi tarafından Adalet Bakanlığı’na gönderilmiş ancak reddedilmiştir. Bu talebin Bakanlık tarafından reddedilme gerekçesi nedir?

* Sibel Çapraz’ın ivedilikle yapılmasına ihtiyaç duyduğu inversiyon ameliyatı ile kolostimin kapatılması işlemleri ne zaman yapılacaktır? Konuya hâkim kurumların ve raporların önerdiği tıbbi operasyon süresi ve aralığı nedir?

* 2002 ile 2016 yılları arasında kaç mahpus, hangi nedenlerle cezaevlerinde yaşamını yitirmiştir?