Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Diyarbakır’da polislerce öldürülen Recep Hantaş’a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Hantaş’ın cenazesinin aileye teşhis ettirildikten sonra törenine ailesi dışında kimsenin katılmasına izin verilmeden defnedildiği belirtildi.

Ailenin ifadelerine de dikkat çekilen açıklamada, “Aile bireyleri yaptıkları açıklamada, çocukları üzerindeki polis tacizinin süreklilik arz ettiğini, polisin sürekli GBT yapıp, ‘siz teröristsiniz, siyasi şeylere girmeyin, hırsızlık yapın, bu tür işlere karışan arkadaşlarınızı söyleyin, biz sizi koruruz’ şeklinde baskı yaptığını beyan etmiştir. Polis ajanlaştıramadığı genci göz göre göre katletmiştir” denildi.

‘İLK KEYFİ CİNAYET DEĞİL’

Cinayetin, bölgede kolluk güçlerinin işlediği ilk "keyfi"  cinayet olmadığının belirtildiği açıklamada, “Özellikle Süleyman Soylu döneminde işkence, yargısız infaz, insan hakları ihlali ve kötü muamele suçlarını işleyen kolluk güçlerinin tamamı yaptıkları fiillerden ötürü adeta ödüllendirilmektedir. Olayın sıcaklığı esnasında göstermelik açığa alma işlemi gerçekleşmekte, sonrasında failler göreve iade edilmektedir. İnsanlığa karşı işlenen bu suçların üstü örtülmeye çalışılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

‘VALİ ÇARPITAN AÇIKLAMALARA SON VERMELİ’

Diyarbakır Valiliği’nin cinayete ilişkin açıklamasının da hatırlatıldığı açıklama şöyle devam etti: “Valilik, bu cinayete ilişkin iki polisin savcılıktaki ifade işlemlerinden sonra sorgu hakimliğine sevk edildiğini açıklamıştır. Ancak gencin katledilme anından sonra tüm aşamalar gizlilik içinde yürütülmüş, aileye dahi bilgi verilmemiştir. Bizler bu gizlilik kararlarının arkasında nasıl manipülasyon yapıldığını, hangi senaryoların üretildiğini önceki örneklerden de gayet iyi biliyoruz. Diyarbakır Newroz’unda polisin Kemal Kurkut’u katletmesinden sonraki Valilik açıklamaları da buna dair önemli bir örnektir. Valilik çarpıtan açıklamalar yapmaya son vermeli, yargı makamlarını baskı altına almaktan vazgeçmelidir.”

‘YAGILAMA SÜRECİNE MÜDAHİL OLACAĞIZ’

HDP olarak cinayetin faillerinin derhal görevden alınmalarını ve tutuklanmalarını talep ettiklerini ve yargılamanın tüm aşamalarına müdahil olacaklarının duyurulduğu açıklamada, “Kürt illerinde polisin sorgusuz sualsiz, hedef gözeterek bebekleri, gençleri, yaşlıları öldürmesi neredeyse olağan hale gelmiş durumdadır. Bir kez daha uyarıyoruz; tüm bu yaşananların sonucu, toplumsal adalet duygusunun yitimidir. Herkes bilmelidir ki, gerçekler er ya da geç aydınlatılacaktır. Bu cinayetleri ve katliamları gerçekleştirenler, manipüle edenler, çarpıtanlar ve cezasız bırakanlar er ya da geç yargılanacak ve gerekli cezalara çarptırılacaklardır” diye belirtildi.

 Kaynak: Mezopotamya Ajansı