Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, taleplerinin karşılanması amacıyla ölüm orucuna giren ve hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ile ilgili paylaşım yaptıkları gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılan Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan ile yine aynı gerekçe ile hakkında soruşturma açılan Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Orhan Gazi Ertekin’e ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan ve Hakim Orhan Gazi Ertekin’in yanındayız” başlıklı açıklamada, “İnsana, tabiata, gerçeğe sırt çevirmeden ve katı kalpler içinde sıkışıp kalmadan hareket etmesi gereken hakimler, ölüme karşı yaşamı, hak ihlallerine karşı özgürlükleri savunmalıdırlar. Pehlivan’ın İbrahim Gökçek ile ilgili paylaşımları da, bir hakimin yaşama hakkına sahip çıkması olarak değerlendirilmelidir” denildi.

‘KARAR TAMAMIYLA SİYASİ’

Açıklamada, ülkenin aydın olan hakimlerine göz dağı verildiğine, düşünce ve ifadelerin özgürce açıklanmasının engellemek istendiği ifade edilerek, “HSK eliyle gerçekleştirdiği görevden uzaklaştırma kararı da bunun bir göstergesidir. HSK, hukuka, vicdana, ahlaka aykırı kararını bir gerekçeye bile dayandırmamıştır. Bu nedenle bu karar, hukuka aykırı olmasının yanında tamamıyla siyasi saiklerle verilmiş bir karardır” değerlendirilmesi yapıldı.

“İktidarı bir an önce bu hukuksuz uygulamalarından dönmeye ve Anayasal haklara saygı duymaya” davet eden HDP açıklamasının devamında şunlar kaydedildi:

“Siyasi iktidarın HSK eliyle yargı mensuplarını cezalandırarak, yargıyı vesayet altına alma girişimlerine karşı, yargının bağımsızlığını savunma kararlılığımızı bir kez daha vurguluyor; düşüncelerini özgürce dile getiren hakimlerin olduğu bir ülke için insan hakları ve demokrasi mücadelemizden bir an olsun geri adım atmayacağımızı ve Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan ve Hakim Orhan Gazi Ertekin’in yanında olduğumuzu belirtiyoruz.”