Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Konya’da yaşanan kazada hayatını kaybeden tarım işçilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Köse, güvencesiz çalışma koşulları ve önlemsizliğin tarım işçilerinin canını almaya devam ettiğini belirterek, “‘Çarklar dönsün’ diye madenlerde, inşaatta, tarımda, tekstilde, güvencesiz çalışma koşullarının dayatılarak önlemlerin alınmadığı koşullarda özel izinle çalıştırılan işçiler her gün iş cinayetleri ile hayatlarını kaybediyor” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, tarım sektörünün emek sömürüsünün en yoğun yaşandığı alanlardan biri olduğuna vurgu yapılarak, “Her yıl onlarca tarım işçisi yollarda bir lokma ekmek uğruna hayattan kopuyor. Konya’da yaşanan kazada hayatını kaybeden tarım işçileri de önlemler alınmadığı takdirde ne ilk ne de son olacak. Her yıl yüz binlerce tarım işçisi geçim sıkıntısı nedeniyle ülkenin farklı bölgelerine göç etmek zorunda kalıyor. Sosyal yaşamdan izole, sağlık hizmetlerinden bile faydalanamayan, çok kötü fiziki koşullarda, düzgün beslenme ve barınma koşullarından azade yaşamak zorunda kalmaktadır” denildi.

‘İŞ CİNAYETİDİR’

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Hiçbir güvenceye sahip olmadan, çok düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edilen tarım işçileri, salgın sürecinde de herhangi bir güvence sağlanmadan, canları yetkililer tarafından hiçe sayılarak tüm yasaklardan muaf tutulmuşlardır. Acılar ve ölümler ‘fıtrat’ değil, alınmayan önlemlerin sonucunda yaşanan ‘iş cinayetidir’. Mevsimlik tarım işçiliği kanayan yara olmaya devam etmektedir. Kaybedilen canlardan tüm yetkililer sorumludur. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın derin üzüntüsünü yaşıyoruz, yaralanan işçilere acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı