Syriza'ya tebrik mesajları yayınlayan HDP, iki kardeş parti olduklarını söyledi; ÖDP "Deniz Ayırır Haysiyet Birleştirir!” diye seslendi; SYKP, "Başarınız, başarımızdır" dedi.

Yunanistan’da düzenlenen erken genel seçimlerde oyların yüzde 36,3’ünü alarak birinci parti çıkan Syriza için Türkiye’deki siyasi partilerden kutlama mesajları geliyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Eş Genel Başkanları Alper Taş ve Bilge Seçkin Çetinkaya ile Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Merkez Yürütme Kurulu yayınladıkları mesajlarla Syriza lideri Alexis Tsipras’ı ve Syriza’nın başarısını kutladı.

HDP, HDP-Syriza dayanışması ve işbirliğini önemsediklerini belirtti; ÖDP, “Deniz Ayırır Haysiyet Birleştirir!” diye seslendi. SYKP de “dayanışmamız hep omuz başınızda olacaktır” dedi.

HDP: İKİ KARDEŞ PARTİ

HDP Eş Genel Başkanları “Sevgili Alexis Tsipras” diye başladıkları mesajda “…Elde ettiğiniz tarihsel zafer nedeniyle sizi ve şahsınızda tüm Yunanistan halkını kutluyoruz. Sahiplendiğiniz adalet, eşitlik ve özgürlük ilkelerinin, neo-liberal Troyka’nın Yunanistan halkına yaşatmış olduğu baskı cenderesini aşacağına inanıyoruz” dedi.

“Tüm dünyada ezilen halkların eşitliğini ve özgürlüğünü kendisine şiar edinmiş iki kardeş parti olarak, HDP-Syriza dayanışmasını ve stratejik işbirliğini önemsiyor; dünya halklarına küresel kapitalist sistem tarafından dayatılan her türlü baskı ve adaletsizliğin, dünyanın her yerinde açığa çıkan özgürlükçü ve eşitlikçi yapılarla kurulacak güçlü ittifaklar ve dayanışmayla bertaraf edileceğine inanıyoruz.

“Katedeceğiniz yolda başarılar diliyor, yoldaşça duygularla sizleri ve tüm Yunanistan halkını selamlıyoruz.”

HDP Gençlik Koordinasyonları da selamlarını ve dayanışma mesajlarını iletti.

ÖDP: DENİZ AYIRIR HAYSİYET BİRLEŞTİRİR!    

ÖDP Eş Genel Başkanları “iki yakada benzer umutları dayanışma içinde büyümeye çalıştıklarını” belirttiği Syriza’ya tebriklerini iletti. Öne çıkan ifadeler şöyle:

“Syriza’nın başarısı, insanlığa barbarlıktan başka bir şey vaat etmeyen kapitalizm karşısında halkın Avrupa’da ve yeryüzünün dört bir yanında gelişen yeni bir düzen kurma arayışının bir ifadesidir.”

“Yunanistan’da kazanan umut oldu” diyen ÖDP, “Bu umut emekçilerin bu köhnemiş düzene mahkum olmadıklarını, değiştirmenin ve yeniden kurmanın mümkün olduğunu bir kez daha gösterdi. Şimdi bu umudu çoğaltmanın, yaygınlaştırmanın zamanı” mesajı verdi.

“Şimdi Avrupa’dan Türkiye’ye, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya, emekten ve soldan yana olanların bu inancı büyütme ve gerçekleştirmeye dönük mücadeleyi yükseltme sorumluluğu her zamankinden daha büyüktür. Syriza bunun ilhamını vermektedir. Bu bilinçle ‘karşı yaka’daki arkadaşlarımızı tekrar kutluyor, bu zorlu ve onurlu yolda başarılar diliyoruz. Artık her yerde eşitlik elbette özgürlük elbette hayat elbette umut elbette!”

SYKP: BAŞARINIZ, BAŞARIMIZ

SYKP Merkez Yürütme Kurulu “Değerli yoldaşımız Çipras” diye başladığı mesajında “Yunanistan'da çiçek açan bu umut hepimizde engin bir sevinç ve heyecan yarattı” diyerek Syriza lideri Tsipras şahsında partisini ve tüm Yunanistan emekçilerini kutladı. Mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Tüm zorlukları ve emperyalist cendereyi, çelmeleri ve provakatif sıkıştırmaları aşmak için, sağlam direniş geleneğinizin ve ortaya koyduğunuz halk mücadele gücünüzün yanı sıra bizlerin enternasyonalist dayanışması ve desteğimiz, hep omuz başınızda olacaktır.Egemenlerin sultasını ve sermayenin saltanatını tüm coğrafyamızda ele ele geriletecek ve yıkacağız.

“Başarınızı aynı zamanda kendi başarımız olarak görüyor, sizleri ve halklarınızı sevgiyle, dostlukla selamlıyoruz.”

(Bianet)