HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu, bir sokak röportajında Suriyelileri hedef gösteren ve "Ben muz yiyemiyorum" diyen kişiye tepki göstermek için muz yerken paylaşım yapan 7 kişi hakkında alınan sınır dışı edilme kararını eleştirdi. Komisyon, 'muz yeme paylaşımı yaptıkları' gerekçesiyle 7 sığınmacının sınır dışı edilmesine tepki göstererek, “Göçmenleri ekonomik ve sosyal krizin sebebi gibiymiş gösteren propagandaya hem iktidar hem de kimi muhalif partiler ortak oluyor" dedi.

'GÖÇMENLER, İŞKENCEYE VARAN UYGULAMALARA MARUZ KALIYOR'

Göçmen ve Mülteciler Komisyonu Eş Sözcüleri Gülsüm Ağaoğlu ve Veli Saçılık'ın imzasıyla yayınlanan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "Ankara Altındağ’da göçmenlere yönelik gerçekleştirilen ırkçı linç girişiminden bugüne devletin göçmenlere karşı tutumu belirgin biçimde sertleşmeye başladı. Linç girişimlerini engellemesi ve suç işleyenleri tespit ederek gerekli cezaları almalarını sağlaması gereken yetkililer, aksine göçmenleri sebepsiz yere gözaltına alarak, Geri Gönderme Merkezleri’nde hapsederek ve işkenceye varan uygulamalara maruz bırakarak suç işliyor.

Uluslararası anlaşmaları ve insan haklarını hiçe sayan bu anlayış 'onlar misafir, misafirler haddini bilecek' üstenci yaklaşımıyla göçmenlerin yasal haklarını keyfi biçimde ortadan kaldırıyor. En son bir sokak röportajında mülteciler için söylenen 'Ben muz yiyemiyorum, onlar kilolarca muz alıyorlar' sözleriyle dalga geçmek için muz yedikleri görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşan 11 Suriyeli genç İstanbul’un farklı ilçelerinde gözaltına alındı ve gençlerin gözaltına alınma görüntüleri basına servis edildi. Bütün siyasal, hukuksal ve ekonomik haklardan mahrum bırakılan göçmenler 'bir eli yağda, bir eli balda vatandaşın olanaklarını tüketen asalaklar' olarak lanse ediliyor.

'GÖÇMENLER ÖLÜME TERK EDİLEMEZ'

Kölelik koşullarında çalıştırılan, emeği sömürülen, yaşam güvencesi bile olmayan göçmenlere karşı yürütülen yalan propaganda yeni linç saldırılarına zemin hazırlıyor. Göç İdaresi Başkanlığı’nın, göçmenlerin sorunlarını çözmek yerine 'provokatif amaçlı muz yeme eylemi' gibi yeni suçlar icat ederek göçmenlerin sınır dışı edileceğini duyurması göçmen haklarının keyfiyetle ortadan kaldırıldığına müstesna bir örnektir. Göçmenlerin kendi hakları üzerinde süre giden tartışmaya katılma, görüşlerini ifade etme ve eleştiri yapma hakları Anayasanın ve uluslararası sözleşmelerin güvencesi altındaki temel insan haklarındandır. Bu hakkı kullandıkları için sınır dışı edilmeleri başlı başına hak ihlalidir. Türkiye’nin de taraf olduğu hatta körüklediği Suriye’deki savaş devam ederken 'muz yeme videosu' bahane edilerek göçmenler ölüme terk edilemez. Bu işlem açıkça yaşam hakkına ve temel insan haklarına karşı suç işlemek anlamına gelir."