HDP Grup Başkanvekilleri Çağlar Demirel ve İdris Baluken, Maraş katliamı için Meclis Araştırması talep etti.

Maraş katliamının, Türkiye tarihinin en kanlı katliamlarından biri olduğu belirtilen önergede, merkezde planı yapılan katliamda resim verilere göre 111 kişi katledildiği, 176 kişi yaralandığı, çok sayıda ev ve işyerinin ise yakılıp yıkıldığı kaydedildi.

Resmi olmayan rakamlara göre 500 kişinin katledildiği ifade edilen önergede, "Maraş katliamına giden süreçte provokasyon, linç kültürü ve katliam gerçekleştirilmesi aşamaları devreye konmuştur. Katliamlar 19 Aralık tarihinde Çiçek sinemasına atılan bomba ile başlamıştır. Fakat daha sonra ortaya çıkmıştır ki, bu bombalı saldırı Maraş katliamı gerçekleşsin diye planlanmış olan bir provokasyondur" denildi.

Saldırı ve provokasyonların 22 Aralık'a kadar sürdüğü belirtilen önergede, 24 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında, kamu görevlilerinin de sokağa çıkmamasıyla saldırıların boyutlandığı ifade edildi.

Maraş katliamına ilişkin başlayan adli sürecin tam bir orta oyunu şeklinde seyrettiğine işaret edilen önergede, dava kapsamında yargılananların cezasızlıkla ödüllendirildikleri, bir çok ismin ise siyasetin içerisinde yer aldıkları, katliama bakan avukatlar Halil Sıtkı Güllüoğlu, Ahmet Albay, Ceyhan Can'ın suikast sonucu öldürüldüğü hatırlatıldı.

Önergede, "Nihayetinde, Türkiye'de tüm inançların ve etnik kimliklerin bir arada yaşaması gibi bir derdi olan her toplumsal ve siyasal kesimin 19-24 Aralık 1978'den beri süreklilik arz eden devlet tutumunun halklar arasında nasıl bölünmeler yarattığını sorgulaması gerekmektedir" denildi.

Bu katliam özelinde oluşturulacak hakikat ve yüzleşme deneyiminin Şeyh Sait, Ağrı Zilan, Dersim, Çorum, Sivas, Gazi, Roboskî, Zergele katliamlarından, bugün devam eden sokağa çıkma yasaklarına kadar, toplumsal infiale neden olan tüm hak ihlallerin açığa çıkarılması bakımından önemli olduğuna işaret edildi.

HDP Grup Başkanvekilleri Demirel ve Baluken, bu kapsamda Maraş'ta nefret saikiyle gerçekleşen katliamı planlayanların ve siyasi destek sunanların, sorumlularının bulunması ve cezalandırılması, katliamla ilgili yüzleşme süreçlerinin işletilmesi için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.