Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, İBB Şehir Tiyatroları'nın ekim programında yer alan "Bêrû" adlı Kürtçe oyun Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından "genel kamu düzenini bozabileceği" gerekçesiyle yasaklanmasına tepki gösterdi.

Açıklamada, “Mezopotamya Kültür Merkezi’nin tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû Dario Fo’nun oyunu “Bêrû” (Yüzsüz) ile Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenecekti. Ancak, Kürtçeye düşmanlık politikası 'Bêrû'nun seyirciyle buluşmasını engelledi. Bu olayda söz konusu kaymakamlığın küçük bir rol aldığını, asıl emrin 'Kürt olan her şeyi yasaklamak' politikasını çizgi haline getiren iktidardan geldiğini biliyoruz. Bu utanç verici karar, tiyatro tarihine de geçecek, yıllar sonraki kuşaklar, bir tiyatro oyunuyla 'Kamu güvenliğinin nasıl bozulacağını' merak edeceklerdir. Teatra Jiyana Nû, yürüyüşüne bundan sonra da başı dik devam edecek, yirmi birinci yüzyılda bir dili ve bir tiyatro oyununu yasaklamanın zilleti ise bugünkü ceberrut iktidara ait olacaktır. Yasak kararı derhal kaldırılmalıdır. Kürtçe ve Kürt tiyatrosu yasaklanamaz” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı’nın açıklaması şu şekilde:

Nobel Edebiyat Ödüllü İtalyan yazar Dario Fo’nun "Yüzsüzler" adlı tiyatro eseri sadece ve sadece Kürtçe sahnelenmek istendiği için iktidar tarafından yasaklandı.

Haftalardır havuz basını ve Aydınlık gibi ırkçı gazetelerin 'Teröristler İBB sahnesinde' şeklinde yaygara koparmasının ardından devletin Kürt ve Kürtçe düşmanı kodları bir kez daha devreye girdi ve bu defa görev, bir ilçe kaymakamına verildi. Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, İBB Şehir Tiyatrosu’nda Teatra Jîyana Nû tarafından sahnelenmesi planlanan Kürtçe “Bêrû: Klakson Borizan Birt” adlı oyunu, gösterimine saatler kala “kamu güvenliğini bozabileceği” gerekçesiyle yasakladı.

Söz konusu oyun sahnelenmiş olsaydı Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde bilinen ilk Kürtçe oyun gösterimi olacaktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ekim programında Kürtçe bir oyuna da yer vermişti.

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû Dario Fo’nun oyunu “Bêrû” (Yüzsüz) ile Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahnelenecekti. Ancak, Kürtçeye düşmanlık politikası 'Bêrû'nun seyirciyle buluşmasını engelledi.

Bu olayda söz konusu kaymakamlığın küçük bir rol aldığını, asıl emrin 'Kürt olan her şeyi yasaklamak' politikasını çizgi haline getiren iktidardan geldiğini biliyoruz. Bu utanç verici karar, tiyatro tarihine de geçecek, yıllar sonraki kuşaklar, bir tiyatro oyunuyla 'Kamu güvenliğinin nasıl bozulacağını' merak edeceklerdir.

Ama iktidarın ve onun emirlerini yerine getiren mülki amirlerinin bilmedikleri bir şey var: Ne tiyatro ne de dil, devletlerin kara kaplı kitaplarının cenderesine sığar. Dil ve tiyatro, yasaklarla ehlileştirilemez. Ve en önemlisi tiyatro, kindar değildir ama şaşmaz bir belleğe sahiptir; bir gün, bir yerde, havaya uçuşan bir replikle kendisini zincirlemek isteyenlere gereken cevabı verir.

Uzun süredir istikrarlı şekilde varlığını sürdüren ve birçok başarılı çalışmaya imza atan Teatra Jiyana Nû, Kürt tiyatrosunun gururudur; hayatında yasaktan başka kelime öğrenememiş olanların altını imzaladığı kâğıt parçaları, Kürt dilinin ve tiyatrosunun önünü kesemez. Ne Kürtçe ne de Kürt Tiyatrosu kaymakamların icazetiyle var olmuştur; her ev Kürtçenin yuvasıdır, üç direk ve bir perdenin olduğu her yer Kürt tiyatrosunun mekânıdır.

Teatra Jiyana Nû, yürüyüşüne bundan sonra da başı dik devam edecek, yirmi birinci yüzyılda bir dili ve bir tiyatro oyununu yasaklamanın zilleti ise bugünkü ceberrut iktidara ait olacaktır. Yasak kararı derhal kaldırılmalıdır. Kürtçe ve Kürt tiyatrosu yasaklanamaz.