HDP’nin “Çözüm Biziz, Sözümüz Var” sloganıyla 3 Temmuz Pazar günü Ankara Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştireceği 5’inci Olağan Büyük Kongresi'nin hazırlıkları tamamlandı.

Kongreyle ilgili HDP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, “Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm” perspektifiyle gerçekleştirilecek kongrede, 'HDP fikriyatındaki ısrar ve Üçüncü Yol siyasetindeki kararlılık' ön plana çıkacak.

CUMHUR İTTİFAKI'NA VE İYİ PARTİ'YE DAVET YOK

Kongreye HDP’nin bileşeni partiler HDK, DTK ile yine HDP öncülüğüne kurulan 7’li ittifak üyelerinin temsilcilerinin yanı sıra CHP, DEVA, Gelecek, Saadet, Tek Parti, Sol Parti, TKP, Kürdistan İttifak partilerinin temsilcileri davet edildi. İYİ Parti'ye ve Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ile MHP’ye davetiye gönderilmedi. 

HDP’nin açıklamasına göre kongreye 'Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Roboski, Sivas, Suruç ve Ankara, Konya, Gezi, Paris katliamlarında ve Cizre bodrumlarında katledilenlerin aileleri; Şenyaşar, Tahir Elçi, Medeni Yıldırım, Deniz Poyraz ve Garibe Gezer’in ailesi ile tutuklu siyasetçilerin aileleri; aydın, yazar ve sanatçıların da aralarında bulunduğu 400’ü aşkın kurum temsilcisi ve şahsiyet' konuk olarak katılacak. Ayrıca Avrupa ve Orta Doğu’dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi, siyasetçi ve aktivistin de aralarında bulunduğu 100’ü aşkın yabancı delegasyon da kongrede bulunacak.

PM BÜYÜK ORANDA DEĞİŞECEK

Bin 50 resmi delegenin oy kullanacağı kongreye yaklaşık 50 bin kişinin katılımı planlanıyor. Kongrede 100 kişilik asil, 50 kişilik yedek ve 30 kişilik fahri PM (Parti Meclisi) üye listeleri ve Eş Genel Başkanlar seçilecek.

PM’nin büyük oranda değişeceği kongrede ayrıca Merkezi Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu'ndaki isimler de yenilenecek. Ayrıca farklı çevrelerden yazar, aydın, sanatçı, siyasetçinin yer alacağı geniş bir Danışma Kurulu da oluşturularak delegasyonun onayına sunulacak.