Halkların Demokratik Partisi (HDP), Anayasa Mahkemesi’nde görülen kapatma davasından çıkacak sonuç öncesinde yol haritasını ve seçime dönük işbirliğini belirlemek için çalışmalarını bir süredir hızlandırmış durumda.

16 Mart’ta HDP Genel Merkezi’nde Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) seçim işbirliğinin nasıl şekilleneceğini netleştirmek üzere bir araya geldi.

Bu toplantının sonuç bildirgesinde Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim ittifakına dönüştüğü açıklandı.

Bildirgede ‘’Seçime, Emek ve Özgürlük İttifakı olarak girme kararı alındı. Teknik çalışmalarda HDP başta olmak üzere ittifakın bileşeni olan tüm güçlerin kazanımlarını koruyup geliştirecek yol ve yöntemler esas alınacak” denildi.

Toplantıdan yansıyan bilgilere göre milletvekili listelerinin hangi yöntemlerle belirleneceği ise daha sonra kararlaştırılacaktı.

Toplantıda, HDP’nin MYK toplantısında alınan parlamento seçimlerine tek parti ve ortak liste ile girilmesi kararına karşı TİP’in, belli illerde kendi amblem ve adaylarıyla seçime girme talebi de değerlendirildi.

TİP’li yöneticilere göre seçimlere 41 ilde kendi isimleri ve logolarıyla girmeleri yasal zorunluluk. euronews'e konuşan TİP kaynakları “Bu kararımızı değiştirmedik ve seçimlere en az 41 ilde kendi amblem ve adaylarımızla girme kararlılığımız sürüyor” dedi.

EMEP de bazı illerde ayrı aday çıkarmayı tartışıyor ama durum henüz onlar açısından netleşmiş değil. Parti içi değerlendirmelerden sonra önümüzdeki günlerde net tutum açıklanacak.

HDP’nin tutumu

euronews’in HDP kaynaklarından edindiği bilgilere göre ise seçime logosu ile giren hiçbir partiye milletvekilliği kontenjanı verilmeyecek.

HDP'nin bir diğer önemli gündemi ise partiye yönelik kapatma davası.

Kapatma davasının seçimlerden sonra ertelenmesi talebine Anayasa Mahkemesi’nin vereceği yanıta göre HDP ya da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden 81 ilde adaylar gösterilecek.