HDP, Diyadin Belediye eşbaşkanları Evren Demir ve Betül Yaşar’ın polisler tarafından darp edilmesini birçok kentte yaptığı açıklamalarla protesto etti.

HDP Kars ve Van il örgütü, Diyadin Belediye Eş Başkanlarının polislerce darp edilmesini kınayarak hükümeti bu politikalardan vazgeçirmeye çağırdı.

HDP Kars İl Örgütü’nün açıklamasında , “ 31 Mart yerel seçimlerinden önce kayyum politikaları ile halk iradesinin ve halkın kazanımlarının gasp edildiği bir süreç yaşanmıştır. 31 Mart yerel seçimlerinde bu irade gaspına etkili bir cevap verilmiştir. Ancak bu sefer de kayyumlar aracılığıyla yapılamayanlar kolluk güçleri ile yapılmaya çalışılmaktadır. HDP belediyelerinin hemen hemen hepsinde x-ray cihazları kurulduğu ve kolluk kuvvetlerinin iradeyi kırmaya yönelik sözlü Ve fiziksel şiddet uyguladığına şahitlik etmekteyiz. Belediyeler halkındır, halka ve halk iradesi gelen seçilmişlerimize yapılan bu uygulama kabul edilmez. Dün (2 Temmuz) Diyadin Belediyemizde yaşanan belediye eş başkanlarımıza ve halkımıza yapılan Bu saldırıları kınıyoruz. Her defasında halkın tercihine saygı duyduklarını söyleyenleri halk iradesine saygı duymaya çağırdığımızı kamuoyunun bilgisi ve takdirine sunarız” ifadeleri kullandı.

POLİS ENGELİNE TEPKİ

MA’nın haberine göre, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Zeyno Bayram, “Beni gözaltına alacaksanız alın içeri girmeyeceğim. Sizler bizim sokakta durma hakkımızı, nefes alma hakkımızı dahi engellemeye çalışıyorsunuz. Engellemezsiniz” diye tepki gösterdi.  Diğer eşbaşkan Hüseyin Gevher ise "Belediye eşbaşkanlarımız ve Diyadin halkı yalnız değildir” dedi. 

HDP Ankara İl Örgütü'nün yapmak istediği açıklamada,"Belediye ile halkın arasındaki bağı zedelemeye yönelik yapılan bu saldırıyı kınadığımızı ifade ediyoruz. Belediye Eşbaşkanlarımız başta olmak üzere, parti yöneticilerimize ve belediyeyi ziyaret eden halkımıza yönelik bu hududunu aşan yönelimlerin boşa olduğunu belirtiyoruz.”

DİYARBAKIR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Diyadin Belediye eşbaşkanları Evren Demir ve Betül Yaşar’ın polisler tarafından darp edilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı. HDP İl binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakır ilçe belediye eşbaşkanları ve parti yöneticileri katıldı. Açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık yaptı. 

‘KAMERA KAYITLARI GASP EDİLMİŞTİR’

Diyadin Belediye Eş Başkanlarına yapılan saldırıları kınayan Uyanık, 31 Mart seçimlerinden sonra İçişleri Bakanlığı talimatıyla 26 belediyelerine x-ray cihazı ve polis kontrol noktası kurulduğunu söyledi. Belediyelerin halkın sorunlarıyla ilgilenerek çözüm geliştirmesin engellemek istendiğini ifade eden Alökmen, dün Diyadin Belediyesinde yaşanan olayı anlattı.

HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise 31 mart seçim sürecinde anti demokratik bir süreç yaşadıklarını belirterek, halkın gereken cevabı sandıklarda verdiğini söyledi. Ceylan, “Kim ki bizim engellemek istiyorsa dönsün 31 Mart ve 24 Haziran seçimlerine baksın. Yapılan saldırı suçtur. Hakikat ve Demokrasi kazanacak” dedi.

BATMAN

Batman’da ise HDP il binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya, HDP, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) temsilcileri, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Bekirhan Belde Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük ve partililer katıldı. Açıklama yapan HDP Batman İl Eşbaşkan Vekili İkram İrgi, HDP'nin halk partisi olduğunu ifade ederek, Diyadin'de yapılanların halk iradesine yönelik olduğuna dikkat çekti. İrgi, "Orada polis beline silah takarak 'Ben devletim' diyor. Beline her silahı takan devletim diyemez. O konuşmayı yapana devlet nedir diye sorsak devletin ne olduğunu bilmez. Devlet halk ile birlikte olursa devlet olur. Buradan uyarıyoruz halkın iradesine el uzatamazsınız. Ne olursa olsun halk için demokrasi mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu. 

SİİRT

Siirt’te de DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Selim Sadak, kent belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, HDP ve DBP yöneticileri ile Barış Anneleri katıldığı basın açıklaması HDP il binası önünde yapıldı. Burada konuşan HDP Milletvekili Taş, Diyadin Belediyesi’ne yapılan saldırının hukuksuz olduğunu ifade ederek,  “Bunlara devletin polisi demiyorum çünkü bunlar AKP’nin polisleridir. AKP’nin ve İçişleri Bakanının talimatlarına göre hareket ediyorlar. Halkın iradesini tanımıyorlar” diye konuştu.

“Gün gelecek AKP’nin ve İçişleri Bakanının talimatlarıyla hareket eden bütün polisler yargı karşısında bunların hesabını verecek” diyen Taş, “Bu ülkede yasa ve hukuk varsa herkes bunlara uygun hareket edecek. Eğer sen devletin bir memuruysan onlarda bu devletin belediye başkanlarıdır. Saygı ve hürmet göstererek haddini bileceksin. Bu halkın iradesini mecburen tanıyacaksınız. Bu halkın iradesine karşı saygısızlık yapamazsınız. Bu tarzı kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

OTURMA EYLEMİ ENGELLENMEK İSTENDİ

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapmak isteyen grup ile eylemin “mevzuata aykırı” olduğunu ileri süren polis arasında tartışma yaşandı. Grup parti binası önünde oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

İZMİR

HDP İzmir İl Örgütü, Diyadin Belediye eşbaşkanlarına yönelik polis saldırısını protesto etti. Parti binasında yapılan toplantıda konuşan İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, AKP iktidarının 31 Mart seçimlerinde siyasi bir hezimet yaşadığı ve HDP’nin kazandığı belediyelere yönelik hukuk dışı uygulamalarına her gün yenisini eklediği belirtti. Tekgür, halkın oylarıyla seçilmiş belediye eşbaşkanlarına yönelik saldırıyı kabul etmediklerini ifade etti.

ANTALYA

HDP Antalya İl Örgütü, Diyadin Belediye eşbaşkanlarının polis tarafından darp edilmesini kınadı. İl binasında yapılan açıklamaya çok sayıda partili katılırken, saldırıya tepki gösterildi. İl Eşbaşkanı Muhsin Taşar, saldırıya ilişkin genel merkezlerinin hazırladığı basın metnini okuyarak, saldırıların kendilerini yıldırmayacağını vurguladı.

HATAY

HDP İskenderun İlçe Örgütü,  de yaşanan saldırıyı kınadı. Parti binasında yapılan toplantıda konuşan İlçe Eşbaşkanı Ahmet Çahan, bu tarz saldırılara karşı mücadele edeceklerini ifade etti.

VAN

HDP Van İl Örgütü, de saldırıyı yaptığı yazılı açıklamayla kınadı. Açıklamada, “Her konuşmasında HDP’li siyasetçileri tehdit eden Süleyman Soylu’nun polisleri 31 Mart yerel seçimlerinde halkımızın ortaya koyduğu irade ile kazanılmış olan belediyelerimize karşı tahammülsüzlüğünü sürdürüyor.  Belediyelerimizin etrafına örülmüş olan beton blokların kaldırılmasına izin vermeyen, halkımızın belediyelere giriş yaptığı noktalara TOMA ve akrep denilen zırhlı araçları koyan, X-Ray cihazları ile polis kontrol noktaları kurarak belediyelerimizin halkın sorunlarına çözüm bulmasını engellemeye çalışan AKP,  bununla da yetinmemiş ve dün Diyadin Belediyemize güvenlik güçleri ile baskın ve saldırı düzenlemiştir” denildi.

‘KOLLUK HADDİNİ AŞMIŞTIR’

Diyadin belediyesinde kolluğun haddini aşan bir saldırı girişiminde bulunduğunun yer aldığı açıklamada, “Belediye binasına girmek isteyen Mehmet Hayri Oruç adlı vatandaşımız arama noktasında kolluk kuvvetinin saldırısına maruz kalmıştır. Yaşanan bu durum üzerine araya girmek isteyen Diyadin Belediye Eşbaşkanlarımız Evren Demir ve Betül Yaşar da benzer şekilde polisin saldırısına maruz kalmıştır. Yaşanan olayın hemen ardından yüzlerce polis coplar ile belediye binasının içine girerek Diyadin halkının iradesine yönelik haddini ve hududunu aşan eylemlerde bulunmuşlardır. Sonrasında ise yaşanılan bu olayı kamuoyundan gizlemek isteyen kolluk kuvvetleri belediye binasının içinde bulunan kamera kayıtlarına da el koyarak gasp etmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

‘HALKIMIZ YANIT VERECEK’

 Yaşanan saldırıyla AKP hükümetinin gerçek yüzünü bir kez daha ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “İstanbul seçimlerini kaybeden AKP, bunun faturasını Kürt halkına ve onun özgürlük mücadelesine kesmeye çalışsa da dün olduğu gibi bugün de sonuç alamayacaktır. Halkımız her zaman ve her yerde AKP’nin bu faşizan politikalarına yanıt verecektir. AKP hükümetine çağrımız bu baskı politikalarına son vermesi ve halkın iradesine saygı duymasıdır. Belediyelerimizle halkımızın arasında ki bağı zedelemeye yönelik bu saldırıları bir kez daha kınıyoruz.”

ÖZALP

HDP Özalp İlçe Örgütü de ilçe binasında açıklama yaptı. Açıklama yapan Ecevit Caylancı, 26 belediyeye x-ray cihazı ve polis noktalarının konularak halka ait belediyelerin karakollara çevrilmek istendiğini söyledi.

Yaşanan olayla birlikte devletin belediye binalarına kurduğu x-ray cihazı ve polis kontrol noktalarının güvenlik endişesi ile kurulmadığının ortaya çıktığını söyleyen Caylancı, hayata geçirilmek istenen uygulama ile belediye ve halk arasındaki bağların koparılmak olduğunu belirtti. Caylancı son olarak, “Belediye eşbaşkanlarımızı Betül Yaşar ve Evren Demir’e bu yapılanları kesinlikle kabul etmiyor ve kınıyoruz” dedi.

KARS

HDP Kars İl Örgütü de yaşanan duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Belediyeler halkındır, halka ve halk iradesi gelen seçilmişlerimize yapılan bu uygulama kabul edilmez. Dun(2 Temmuz) Diyadin Belediyemizde yaşanan belediye eşbaşkanlarımız ve halkımıza yapılan Bu saldırıları kınıyoruz” denildi.

HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü de parti binalarında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Hakkari Belediye Eşbaşkanı Cihan Karaman ve belediye meclisi üyelerinin yanı sıra partililer katıldı. HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Sinan Kaya, yaşanan olayı kınadıklarını söyledi. 26 belediyeye x-ray cihazı ve polis kontrol noktası kurularak halka ait belediyelerin karakollara çevrildiğini söyleyen Kaya, “Devletin güvenlik gerekçesiyle belediye binalarına yerleştirmek istedikleri x-ray cihazı ve polis kontrol noktalarının bugün yaşanan bu olaydan da anlaşılacağı üzere güvenlik endişesiyle yapılmadığı çok aşikardır. Hayata geçirilmek istenen bu uygulama ile belediyelerimiz ve halkımız arasındaki bağ zayıflatılmak istenmektedir. Halkın oyları ile seçilmiş ve Diyadin halkının iradesini temsil eden Belediye Eşbaşkanlarımız Evren Demir ve Betül Yaşar’a yapılan bu saldırıyı kesinlikle kabul etmiyor ve kınıyoruz” dedi.