HDP Kars İl Başkanlığı, Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in de aralarında bulunduğu eski milletvekilleri, MYK üyeleri ve belediye başkanlarına yönelik gözaltıları basın açıklamasıyla protesto etti.

HDP Kars İl Başkanlığı binası önünde yapılan basın açıklamasına Kars il eş başkanları Sevda Subaşı ile Cengiz Anlı,  Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, belediye meclis üyeleri ve yurttaşlar katıldı.

Kars İl Eş Başkanı Cengiz Anlı'nın okuduğu basın açıklamasında, gözaltılar " intikam operasyonu" olarak değerlendirildi.

"Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır" ifadelerini kullanan Anlı,"Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur. AKP-MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve soykırımın geldiği boyutu göstermektedir. Bu karar bir yargı kararı değil, dün gerçekleştirilen MGK kararıdır, Saray’ın talimatıdır. Bu kararda yargı aparat haline getirilmiştir. Devlet Bahçeli’nin her söylediğini talimat gibi algılayan “Bahçeli’nin serbest bırakılmasını istediği” herkesi ertesi gün serbest bırakan, Erdoğan’ın tutuklanması gerektiğini belirttiği herkese ertesi gün operasyon çeken bu yargı zihniyeti pespaye hale gelmiştir. Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır" dedi.

Operasyonun siyasi olduğunu savunan Anlı, "Kars özelinde bakıldığında Kars Belediyesi Eşbaşkanımız Sayın Ayhan Bilgen’e yönelik sabah saatlerinde yapılan operasyonun hiçbir tutarlılığı bulunmamaktadır. Arkadaşlarımız 31 Mars Yerel Seçimlerinde bir enkazı devraldı. Dolayısıyla bazıları gibi, çalmadı, çırpmadı, usulsüzlük yapmadı, yandaşlara, çetelere ve çıkar gruplarına peşkeş çekmedi. Kars genelinde yaptığı hizmetler halk tarafından alkışlanırken, buna tahammül etmeyenler, bu siyasi operasyona başvurdular. Unutmayın ki, bu yaptıklarınız bütün Kars halkına yöneliktir" ifadelerini kullandı.

HDP Kars İl Başkanlığı'nın açıklaması şu şekilde:

"Bu saldırılar AKP’nin siyasal intikam saldırılarıdır, partimiz yılmayacaktır.

Daha önce partimizde MYK üyeliği ve yöneticilik yapmış, aralarında Kars Belediyesi Eşbaşkanımız Ayhan Bilgen’in de bulunduğu onlarca arkadaşımız sabah saatlerinde gözaltına alındı. Bu bir gözaltı operasyonu değil intikam operasyonudur. AKP-MHP faşizminin topluma dayattığı kötülüğün ve soykırımın geldiği boyutu göstermektedir.

Bu karar bir yargı kararı değil, dün gerçekleştirilen MGK kararıdır, Saray’ın talimatıdır.

Bu kararda yargı aparat haline getirilmiştir. Devlet Bahçeli’nin her söylediğini talimat gibi algılayan “Bahçeli’nin serbest bırakılmasını istediği” herkesi ertesi gün serbest bırakan, Erdoğan’ın tutuklanması gerektiğini belirttiği herkese ertesi gün operasyon çeken bu yargı zihniyeti pespaye hale gelmiştir.

Saldırı, IŞİD barbarlığına karşı kazanılmış zaferin intikamıdır.

Saldırının “Kobani eylemleri” gerekçesiyle yapıldığı ileri sürülse de bu saldırı, Kobani’nin tarihin en büyük direnişi sonucu IŞİD barbarlığına karşı zafer kazanmasının, Kobani’nin düşmemesinin intikamıdır. Kobani direnişi aynı zamanda uluslararası ve hakların bir direnişidir dünya halklarına umut vermiştir, o yüzden öfkeleri ve kinleri büyük. Bu olaylardan dolayı yargılanması gerekenler, bu barbarlığa karşı demokratik hakkını kullanan yurttaşlar değil, bizzat IŞİD’İ Kobani’ye sürenler, onu destekleyenlerdir, IŞİD'in hamisi olanlardır. 6-8 Ekim olaylarının sorumlusu partimiz değil, IŞİD’in Kobani’ye saldırısını müjde verir gibi duyuran ve halkın IŞİD barbarlığına karşı gösterdiği tepkiye saldırarak onlarca Kürdü sokakta katledenlerdir.

'YENİLGİNİN ACISINI ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR '

7 Haziran seçimlerinin hezimetini unutamayanlar, iktidarlarını kaybedenler bunun sorumlusu olarak gördükleri partimize karşı her türlü karalama kampanyasıyla sistematik bir saldırı başlattılar. 31 Mart’ta uyguladığımız seçim stratejisi sonucu aldıkları yenilginin acısını çıkarmaya çalışıyorlar. 24 Haziran’da 31 Mart seçimlerinde meydan meydan gezerek üstelik Türkiye halklarının gözlerinin içine baka baka 6-8 Ekim olaylarının 7 Haziran seçimlerinden sonra gerçekleştiği yalanını atarak, yöneticilerimizi partimizi hedef gösterenler bugünkü intikam operasyonunun sorumlularıdır. Üstelik bugün gözaltına alınan arkadaşlarımız daha önce aynı gerekçeyle gözaltına alındılar, kimisi tutuklandı ancak hepsi serbest bırakıldı.

'BİZ VE KARS HALKI AYHAN BAŞKANIN YANINDADIR'

Kars özelinde bakıldığında Kars Belediyesi Eşbaşkanımız Sayın Ayhan Bilgen’e yönelik sabah saatlerinde yapılan operasyonun hiçbir tutarlılığı bulunmamaktadır. Kars halkı ve Türkiye kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi bu yapılanların sadece psikolojik ve stratejik bir operasyon olduğu apaçık ortadadır.

Arkadaşlarımız 31 Mars Yerel Seçimlerinde bir enkazı devraldı. Dolayısıyla bazıları gibi, çalmadı, çırpmadı, usulsüzlük yapmadı, yandaşlara, çetelere ve çıkar gruplarına peşkeş çekmedi. Kars genelinde yaptığı hizmetler halk tarafından alkışlanırken, buna tahammül etmeyenler, bu siyasi operasyona başvurdular.

Unutmayın ki, bu yaptıklarınız bütün Kars halkına yöneliktir. Size, boyun eğmeyeceğiz. Partimiz ve Kars halkımız sonuna kadar Ayhan Başkan’ın yanındadır.

Mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir."

Demokrat Haber/ Selda Manduz-Kars