HDP Kars Belediye Eşbaşkan adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, kentteki ulusal ve yerel basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi.

MHP'nin 2014 yerel seçimleri kazanmasının ardından Kars Kalesi'ne MHP bayrağını asması anımsatılarak HDP'nin'de kaleye bayrak asacağı iddia edilmişti.

İddialara yanıt veren Bilgen, “Bu şehirde hala kimlik siyaseti, toplumsal gerilim, toplumsal farklıları kaşıma üzerine kurulu siyasete umut bağlayanlar var. Bunu söylemek biraz komik ama Kars kalesine başka bayrak dikmeyeceğiz. Bayrak arayışında falan değiliz. Çöpün hesabını veremeyenler bize vatanseverlik dersi vermeye kalkıyorlar” dedi.

Şevin Alaca, ”Bizim bir sloganımız var ‘HDP umuttur, umut dimdik ayakta’ yaptığımız seçim çalışmalarında da gördük ki, halkların umudu HDP’de ve umut her geçen gün büyüyor. Biz de bunun karşılığını vereceğiz. Kazanacağımıza inanıyoruz” dedi.

Alaca, Kars’ta yıllarca etnik kimlik üzerinden siyaset yapıldığını ifade ederek, HDP’nin kimlik siyasetinin karşısında duracağını söyledi.

Alaca, “Biz HDP olarak Kars’ın bu gidişatına itiraz ediyoruz ve halklarımızla beraber Kars’ı değiştirip dönüştürmek istiyoruz. Demokratik, şeffaf, katılımcı, sorgulanabilir ve  denetlenebilir bir belediyeciliği inşa edeceğiz. Farklı etnik kimliklerin yaşadığı Kars’ta yıllarca kimlik siyaseti yapıldı halklar ayrıştırıldı, ötekileştirildi. Kimlik siyasetinin karşısında duracağız kamusal faydayı gözeteceğiz. Kars’ı kadın eliyle değiştireceğiz, Kadınların yönetimde eşit temsil edilmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

HDP’nin Kars’ta denenmediğini ifade eden Alaca, “Kars kendine özgü kültürel yapısı farklı kimliklerin kadim bir kent. Ancak uzun yıllar uygulanan yanlış devlet politikaları nedeniyle bugün kent görünümünden çok uzak bir halde. Biz Kars’ı hak ettiği yönetime ve görüntüye kavuşturmak için yola çıktık. Kars’ı uzun yıllar yönetenler bugün de adaylar. Bu partiler ve kişiler geçmişte olduğu gibi hala seçim kampanyalarında çeşitli sözler veriyorlar, vaatlerde bulunuyor. Biz geçmiş tecrübelerini de hakim olduğumuz için verilen sözlerin havada kalacağını  biliyoruz” diye konuştu.

Projelerini anlatmaya fırsat bulamadıklarını ifade eden Kars Eş Belediye Başkan adayı Ayhan Bilgen, Kars’ta siyasetin seviyesinin düşürüldüğünü söyledi.

Bilgen, “Kars’ta siyaset yapmak hem çok zor hem çok kolay. Biz istedik ki seçim startıyla birlikte sadece projelerimizi konuşalım. Kars için nasıl projelerimiz olduğunu nasıl bir vizyona sahip olduğumuzu anlatalım. Ne yazık ki bugüne kadar buna çok imkan bulamadık.Birincisi kentte beklenti o kadar aşağı inmiş ki bir proje anlatmaya başladığınızda (tarım ürünleri ile ilgili kültür sanatla ilgili) insanlar diyor ki, “ya bırakın projeyi çöpü toplayacak mısınız, toplamayacak mısınız? Yolları çukurdan kurtaracak mısınız, kurtarmayacak mısınız? Bu kadarı yeter ona da razıyız” tabi çıtanın bu kadar aşağıda olması bir şehir için üzücü ve endişe verici” dedi.

‘KARS’TA PROJE YARIŞTIRMAK YERİNE ‘ÇÖP, YOL VE SU’ GİBİ ASGARİ HİZMETLRİ KONUŞUYORUZ’

Kars’ın tarihi dokusu ve yerel ürünlerine dikkat çeken Bilgen, “Büyük bir tarihi mirasa sahip olan bir kentte, markalaşmaya uygun yerel ürünleri olan kentte, proje yarıştırmak yerine “çöp, su yol” gibi belediyeciliğin olmazsa olmazı, en kötü belediye başkanının bile yapması gereken işleri vaad gibi anlatmak bunun üzerinden söz vermek Kars için ayıptır” ifadelerini kullandı.

Kars’taki belediyeciliğin toplumsal bir soruna dönüştüğünü ifade eden Bilgen, “Yaşananlar toplumsal bir soruna dönmüş durumda. İnsanlar umutsuz, şehrin düzeleceğine dair inancını yitirmiş.  ‘Böyle gelmiş böyle gider’ algısı bütün şehri kuşatmış olan tehlike. Bütün şehri ilgilendirmeyen sadece birkaç siyasetçinin siyaset yapma tarzından kaynaklanan bir sorun. Ne yazık ki, yine bu yaklaşım yüzünden projelerimizi konuşamadık. Çünkü tek bildikleri yöntem dedikodu yapmak, iftira atmak yalan üretmek” dedi.

‘SEÇİLDİKTEN SONRA AYHAN BİLGEN KARS’I TERK EDECEK’ İDDİASI

“Bunları anlatma şık değil” ifadelerini kullanan Bilgen, Kars’taki siyasetçilerin HDP’ye yönelik yaklaşımlarını şu şekilde anlattı:

*‘Seçildikten sonra Ayhan Bilgen Kars’ı terk edecek’ yaygarasını iki haftadır her gittikleri ev toplantısında her esnaf ziyaretinde yapıyorlar. Biz söyleyecek bir şeyimiz varsa halka söyleriz. Bırakacağımız zaman da halktan izin alarak bırakırız. Görevimizi yapamazsak vaatlerimizi yerine getiremezsek başkaları gibi koltuğa yapışmadığımız için koltuk hırsıyla siyaset yapmadığımız için kendimiz bırakırız zaten.

‘25 YILIN HESABINI SORMADAN HİÇBİR YERE GİTMEYECEĞİZ’

Onun için hiç endişe etmesinler, boşuna heves etmesinler 25 yılın hesabını sormadan hiçbir yere gitmeyeceğiz. Bu şehri bu hale getirenlerden, arazileri peşkeş çekip nemalananlardan, tarihi binaları yağmalayanlardan ve bu şehirde siyasetin seviyesini düşürenlerden önce hesap soracağız, ondan sonra halkımıza hesap vereceğiz. Halk bizden ve hizmetlerimizden memnun değilse tadında bırakmayı biliriz bu olgunluğa da sahibiz.

‘KARS KALESİNE BAŞKA BAYRAK DİKMEYECEĞİZ’

Bu şehirde hala kimlik siyaseti, toplumsal gerilim, toplumsal farklıları kaşıma üzerine kurulu siyasete umut bağlayanlar var. Bunu söylemek biraz komik ama Kars kalesine başka bayrak dikmeyeceğiz. Bayrak arayışında falan değiliz. Çöpün hesabını veremeyenler bize vatanseverlik dersi vermeye kalkıyorlar.

Yağmanın talanın yolsuzluğun ihalelerin hesabını veremeyenler bize milliyetçilik dersi vermeye kalkıyorlar. Biz kendimizi anlatmaya çalışırken birde bu tür şöyle cevaplamak zorunda kalıyoruz.

HDP Eş Başkanları Bilgen ve Alaca, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İmamoğlu'nun vaatlerini eleştirerek "Ne diyorlar? Doğum yapmış dört yaşına kadar çocuğu olan annelere otobüsler bedava, gençliğe şu yaşa kadar bedava. Sen kimin cebinden neyi bedava yapıyorsun?" çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz, hükümetin olmayan Belediyeler kaynağı nereden bulacak?

Bilgen:Bu yöntem Türkiye siyasetinde daha önce bir kez denendi. Bazen adaylar bazen hükümet temsilcileri Türkiye siyasetinde ‘hükümetle uyumlu belediye seçmezseniz hizmet alamazsınız’ gibi propagandalar yaptılar.

Bu propagandanın Kars için ifade edeceği bir şey yok. İktidarın burada adayı olmadığı için böyle bir risk yok galiba.  Cumhur ittifakının tarafı olmaları da bu şehri cezalandıracakları anlamına gelmiyor. Sandıkta halk başka ittifak yapacak. Halkın bu bilince bu duyarlılığa sahip olduğunu düşünüyoruz. Karslılar Ankara’da hangi plan yapılırsa yapılsın burada kendi şehirlerinin hesabını yapacaklar.

31 Mart Kars için referandum olacak. Eski anlayışla siyaset yapmak yerine halka birlikte şeffaf, hesap verilebilen, katılımcı ve halk süreçleri ile siyaseti halk için yapmak arasında tercih yapılacak.

Biz mali kaynaklar ile ilgili 3 şeyi her gittiğimiz yerde söyledik.

Bu şehrin nüfusu kadar merkezden aldığı bir bütçe var. Bütçe doğru kullanılırsa asgari hizmetler yerine getirilebilir.

Şehirde siyasete güvene oluşursa yerel gelir kaynakları artar. Yani insanlar ve verdikleri harcın birinin cebine rüşvet olarak gitmediğini bilirlerse gayet tabi katkı sunarlar.

Uluslararası kuruluşlardan STK’lardan bu şehri güzelleştirmek için bu şehrin ihtiyaçlarını karşılamak için kaynak temin edebileceğimize inanıyoruz.

Yenilenebilir enerji, tarih, hayvansal ürünler, coğrafi konum ve markalaşması konusunda kurduğumuz temaslar son derece olumlu. Ek kaynaklar ortaya çıkarılabilecektir.

Gider kalemlerine gelirsek, şişirilmiş personel kadroları yerine gerçekten hizmet edecek personeli istihdam ederseniz kimseyi işinden etmezseniz. Hem de bu kadar personelle bütün hizmeti sağlıklı bir şekilde verebilirsiniz.

İhalelere fesat karıştırmazsak, zimmet suçu işlemezsek, haksızlık yapmazsak personel de işini düzgün yaparsa gelir artar gider azalır. Bu sorun rahatlıkla çözülür.

*Belediye’deki hiyerarşik dengeyi nasıl sağlayacaksınız, eş başkanlık nasıl olacak?

Eşbaşkanımız Şevin Alaca ile birlikte yöneteceğiz bu kenti. Bırakın karar vermeyi Meclis’i işlevli hale getireceğiz nitelikli deneyimli insanlarla yeniden yapılandıracağız. Bütün sorunları bilen kendi yapan başkan profiline karşıyız. Biz işin ehli, siyasi görüşü ve etnik kimliği ne olursa olsun şehre bir şeyler katacak insanlarla birimleri yeniden yapılandırmaktan yanayız. Biz karar organı olmayacağız sadece koordine edeceğiz. Kararları mahalle ile birlikte vereceğiz.

YSK kesin aday listelerini açıklayacak. DSP’nin adayı Naif Alibeyoğlu’nun adaylığına neden itiraz ettiniz?

Hukuk komisyonumuz DSP’nin adayı Naif Alibeyoğlu ile ilgili  İlçe Seçim Kurulu’na, İl Seçim Kurulu’na ve YSK’ya itirazda bulundu..

Sosyal medya üzerinden bunu demokrasiye karşı tahammülsüzlük gibi tarif edenler var. Onlar kayyum politikasının arkasına sığınarak ne kadar demokrat olduklarını gösteriyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerini AKP burada propaganda malzemesi yapmazken demokrat olduğunu öne sürenler kayyum propagandası yaptı.

‘DSP’YE BİÇİLEN ROLÜN FARKINDAYIZ’

Benim yargılandığım davalarda AYM beni haklı buldu. Başkalarını zimmet dosyaları var ve bunu bütün şehir biliyor.  Bizim YSK ile girişimimiz sonucunu bildiğimiz ve bilinçli yaptığımız bir girişimdi. Bu kimsenin adaylığına tahammülsüzlük değildir. Önce kendisini uyardık, dedik ki ‘kanun açık bir kişi bir siyasi partiden merkezi yoklamaya ya da ön seçime başvurmuşsa başka partiden aday olamaz’ bu hukuksuzluktur. Kanun bu açıktır ve verilen karar şaibelidir. Bizde bu hukuksuzluğu açık açık kanuna dayandırarak halka anlatacağız. YSK’nın adaylığı onaylayacağını biliyorduk, DSP’ye biçilen rolün farkındayız. Neden bu şehirde ulusal medyada sadece DSP adayının çıktığının bilincindeyiz. Biz görevimiz yaptık. Bundan sonrası Kars halkının tercihi olacak.

Mal varlığınızı açıklayacak mısınız?

Mal varlığımız açıkladık aslında, benim 2 kitabım ve 90 model bir arabam var. Eşbaşkanımız Şevin Alaca’nın da en büyük mirası babasının (Avukat Abdurahman Alaca) kitabı. Seçildikten sonra da mal varlığımızda değişiklik olmayacak.   Akrabaları yakınları zimmetten cezaevine giren başkan adayları ver. Onlara halkın dikkatini çekmek için uyarıda bulunduk. İyi Parti adayı çağrımıza destek oldu yalnız diğer adaylardan ses çıkmadı.

Demokrat Haber/Kars