HDP Gençlik Meclisleri, 3 yıl önce Dersim'de çıkan çatışmada hayatını kaybeden Agit İpek’in cenazesinin ailesine kargo ile gönderilmesine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Cenazenin aileye kargoyla gönderilmesine tepki gösterilen açıklamada, “Cenazeyi gizleyen, uzun yıllar aileye vermeyenlerin, bir anneye evladının cenazesini kargoyla göndermeleri insanlık dışı bir uygulamadır. Bu, iktidarın şimdiye kadar yaptığı kötülüklerde zirveyi zorlamasıdır. AKP ve MHP, bu uygulamasıyla Kürt düşmanlığı politikalarına bir yenisini daha ekleyerek, dünyanın hiçbir yerinde, insanlık tarihinde eşi görülmemiş bir insanlık suçu işlemiştir. Bu insanlık dışı olayı AKP Grup Başkanvekilinin "usule uygun, adli vaka" şeklinde normalleştirmeye çalışması Kürt düşmanlığından öte insanlığa dair hiçbir toplumsal bağlarının kalmadığını göstermiş, faşizmde ulaştıkları noktayı teyit etmiştir” denildi.

HDP Gençlik Meclisleri’nin açıklaması şu şekilde:

 Dersim'de 2017 yılında yaşanan bir çatışma da yaşamını yitiren Agit İpek'in cenazesi, basına yansıyan bilgilere göre 3 yıl sonra posta yoluyla ailesine gönderilmiştir.

Daha önce yapılan tüm başvurulara rağmen cenaze aileye teslim edilmemiş, bu süreç aileye yönelik psikolojik işkenceye dönüştürülmüştür. Cenazeyi gizleyen, uzun yıllar aileye vermeyenlerin, bir anneye evladının cenazesini kargoyla göndermeleri insanlık dışı bir uygulamadır. Bu, iktidarın şimdiye kadar yaptığı kötülüklerde zirveyi zorlamasıdır.

AKP ve MHP, bu uygulamasıyla Kürt düşmanlığı politikalarına bir yenisini daha ekleyerek, dünyanın hiçbir yerinde, insanlık tarihinde eşi görülmemiş bir insanlık suçu işlemiştir. Bu insanlık dışı olayı AKP Grup Başkanvekilinin "usule uygun, adli vaka" şeklinde normalleştirmeye çalışması Kürt düşmanlığından öte insanlığa dair hiçbir toplumsal bağlarının kalmadığını göstermiş, faşizmde ulaştıkları noktayı teyit etmiştir.

Bu, iktidarın ilk kötülüğü, topluma karşı işlediği ilk suç değildir. Cizre'de bodrumlarında insanların yakılması, Roboski'de uçaklarla çoğu çocuk 34 sivilin katledilmesi, barış mitinginde patlatılan bombalar, katledilen kadınların çıplak bedeninin teşhir edilmesi Kürtlere, muhaliflere, annelere, gençlere dayatılan onlarca katliam örneğinden sadece bir kaçıdır.  Kürt annelerini çocuklarının bedenleri üzerinden terbiye etmeye çalışan hükümet bilmelidir ki biz uğruna kıyamet koparılacak analardan doğduk!

İnsanlık onuruna sığmayan politikalarınıza karşı bizler Gençlik Meclisleri olarak demokratik direniş hattını örecek; anılara ve özgür geleceğe bağlılık mücadelesini analarımızın faşizme karşı onurlu duruşu temelinde sürdüreceğiz. Bu insanlık dışı uygulamayı bir kez daha şiddetle kınıyoruz.