HDP, Van’da yaşanan çığ felaketinin boyutlarının gizlendiğini iddia etti. HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, olayın araştırılması için Meclis’te komisyon kurulması çağrısı yaptı.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Fatma Kurtulan, yaşanan felaketler karşısında Meclis’te Cumhurbaşkanına Ahlat’ta Saray yapılmasını da içeren kanun teklifinin görüşülmesini kabul etmediklerini vurguladı. “Gerekli tedbirlerin alınmaması, deprem vergilerinin gerekli yerlere ve zamanında harcanmamasına bağlı olarak ne yazık ki acı sonuçlar daha da büyüyor. Çığ felaketinde de durum böyleydi” diyen Kurtulan şöyle devam etti:

‘AHLAT SARAYI’NDA ISRARCI OLMAK KABUL EDİLEMEZ’

“Çığ felaketi sırasında Coğrafi Bilgi Sistemi görüşülüyordu. Perşembe günü parti olarak bu acılar yaşanırken ranta dayalı konut sistemini tartışılacağı genel kurul görüşmelerine katılmayacağımızı belirtmiştik. Depremden iki gün sonra bile Ahlat Sarayı’nın yapımında ısrarcı olmak kabul edilecek bir durum değildir. İnsanlar ulusal bir yas ve daha ciddi bir yaklaşım beklerken hala bunların tartışılıyor olması, iktidarın Ahlat’ta yapılacak sarayın yapımının derdine düşmesine alet olmayacağımızı söyleyerek genel kurul çalışmalarına dahil olmayacağımızı belirtmiştik.”

‘İŞ MAKİNELERİ VE KALABALIKLA GİTMEK FELAKETE NEDEN OLDU’

“İş makineleri ve kalabalık bir insan topluluğuyla oraya gitmek felaketi ve bu kadar acı sonuçların ortaya çıkmasına neden oldu. 41 insanımızı yitirdik ancak sayısı belli olmayan insan da kar altında. İlk günden itibaren yerinde olan milletvekillerimiz ile eş genel başkanımızın ziyaretinden edindiğimiz izlenimler ve hazırlanan raporlar ile olay öncesi olay yerine kalabalık gruplar halinde gidileceğine dair atılan tweetler nedeniyle kar altında daha fazla insanımızın olmasından endişe ediyoruz. Depremde ve çığ felaketinde hazırlıksız olunduğunu gördük. Hala müdahale etme, yaraları sarma yerine olayın boyutunu kamuoyundan gizleme durumu var. Burada yapılması gerekenler ve ihmaller ortada. Yapılması gereken Meclis’in bu konuda bir an önce bir araştırma komisyonu kurması ve sorumluların mutlaka araştırılıp gerekli işlemlerin yapılması.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı