HDP Kadın Meclisi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada  HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında çıkan tartışmaya yönelik yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada,  Soylu’nun HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ı tehdit ettiği anımsatılırken “Biz, Süleyman Soylu’yu 7 Haziran gecesi iktidarı kaybettiklerinde “çözüm sürecinin filmini çekersiniz” diyerek takındığı savaş yanlısı tutumundan tanırız. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ı tehdit eden hadsizliğinden, “Kanun, kural dinlemeyin ” diyerek açıkça ilan ettiği hukuk bilmez tavrından tanırız” denildi.

Parlamentoda kadınlara tahammülsüzlüğün artığı ifade edilirken, kadınların susmayacağı vurgulandı.

Açıklamada, “Evde, sokakta, işyerinde ve parlamentoda sözümüze, kimliğimize, emeğimize ve irademize ket vurmaya çalışan erkek egemen anlayışın aynı zamanda siyasetteki varlığımıza tahammülsüzlük derecesinin ne kadar yüksek olduğu bir kez daha teşhir olmuştur. Süleyman Soylu’nun “görürsün” diyerek tehdit ettiği yalnızca Mardin Milletvekilimiz Ebru Günay değildir, milyonlarca kadındır. Biz kadınlar susmuyoruz, korkmuyoruz” denildi.

 HDP Kadın Meclisi’nin açıklaması şöyle:

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde İçişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü sırada, Mardin Milletvekilimiz Ebru Günay,  Süleyman Soylu ’ya  "İmralı'daki tecridin müsebbibi bu iktidardır" demiş; Hakkâri Milletvekilimiz Leyla Güven’in gözaltına alınıp tutuklanması emrini verip vermediği sorusunu sormuştur.  Ayrıca Türk ordusu ve ÖSO çetelerince Afrin’in ‘işgal edildiği’ gerçeğini Bakanlık adı altında 300 kişiyle işgal ettiği salonda Soylu’nun yüzüne haykırmıştır.

Ancak Soylu, yasama görevini yürüten milletvekillerimizin bu sorularına cevap vermek yerine "Sen provokatörsün. Görürsün sen…”  şeklinde tehditler savurmuş ve parmak sallamıştır.

Biz, Süleyman Soylu’yu 7 Haziran gecesi iktidarı kaybettiklerinde “çözüm sürecinin filmini çekersiniz” diyerek takındığı savaş yanlısı tutumundan tanırız.

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ı tehdit eden hadsizliğinden, “Kanun, kural dinlemeyin ” diyerek açıkça ilan ettiği hukuk bilmez tavrından tanırız.

Bugün Süleyman Soylu’nun temsil ettiği anlayış aynı zamanda önceki dönem Eş Genel Başkanlarımızı, milletvekillerimizi ve Hakkâri Milletvekilimiz Leyla Güven’i cezaevinde rehin tutan anlayıştır. Süleyman Soylu’nun parmağını sallayıp, hadsizce tehditler savurması bastırmaya çalıştığı bu gerçeği değiştiremeyecektir.

Evde, sokakta, işyerinde ve parlamentoda sözümüze, kimliğimize, emeğimize ve irademize ket vurmaya çalışan erkek egemen anlayışın aynı zamanda siyasetteki varlığımıza tahammülsüzlük derecesinin ne kadar yüksek olduğu bir kez daha teşhir olmuştur.

Süleyman Soylu’nun “görürsün” diyerek tehdit ettiği yalnızca Mardin Milletvekilimiz Ebru Günay değildir, milyonlarca kadındır. Biz kadınlar susmuyoruz, korkmuyoruz!

Bu hadsizliğe kadın özgürlük mücadelemizi ve dayanışmamızı büyüterek cevap vermek boynumuzun borcudur!

Demokrat Haber/ Ankara