HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik’in “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada hakkında beraat kararı çıktı. Savcı karara itiraz etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, Özgür Kadın Kongresi tarafından düzenlenen toplantıya katıldığı gerekçesiyle hakkında 2021 yılında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” suçlamasıyla açılan davada beraat etti. 

İddia makamının hapsi cezası talebinde bulunduğu Çelik, yaptığı savunmasında bahse konu basın toplantısının kadın katliamlarına karşı bir farkındalık oluşturmak için yapıldığını, kendisinin de partisi adına bu toplantıya katıldığını dile getirdi.

Dosyadaki mevcut deliller üzerinden yapılan değerlendirmede Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 2017 yılında aldığı “Örgüte sadece sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojisini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüt liderine saygı duymak gibi eylemler örgüt üyeliği için yeterli değildir” şeklindeki kararına atıf yapan mahkeme, Çelik’e dair her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı somut delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatına hükmetti.

Fakat Cumhuriyet Savcısı, mahkemenin aldığı bu karara karşı Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulundu. 

Kaynak: MA