HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu HDP heyeti, 31 Mart'ta askerler tarafından yapılan ev baskınlarında işkenceye maruz kaldığı öne sürülen Yahya Karabaş'ın köyüne gitmek istedi.

Duvar’dan Metin Yoksu’nun haberine göre, Karabaş’ın köyü olan Kozluk ilçesine bağlı Tımok Köyü’ne 15 kilometre kala jandarma tarafından heyetin gidişi engellendi.

Zırhlı araçlar ile heyetin önünü kapatan jandarma komutanı Başaran'a, Batman Valiliği tarafından bugün itibariyle yedi günlük yasak ilan edildiğini aktardı.

Yasak gerekçesi olarak ise bölgede süren operasyonlar gösterildi.

‘YASAK İŞKENCENİN KANITIDIR’

Karakol komutanı ile yapılan görüşmede duruma tepki gösteren Başaran, alınan yasak kararının işkencenin üstünü örtme uğraşı olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

Başaran, "Burada köylülere günlerce işkence yapıldı. Biz işkence gören köylüler ile görüşmek istiyoruz. Köylülerin hayatından endişe duyduğumuz için biz onlarla temas kurmak istiyoruz. Alınan bu yedi günlük yasak kararı hukuksuzdur. Bu hukuksuzluğa ortak olan herkes yargı önünde hesap verecektir. Hem bu kararı alan hem de işkenceyi yapanlar hukuk önünde hesap verecek. Bu yasak işkencenin kanıtıdır. Bunun takipçisi olacağız" dedi.

'İNSANSIZLAŞTIRMA GİRİŞİMİDİR'

Heyetin köye gidişinin engellenmesinin ardından Batman Merkez'e dönüldü. Heyet burada, kafasına poşet geçirilerek işkenceye uğradığı öne sürülen Yahya Karabaş'ı ziyaret etti.

Bir akrabasında kalan Karabaş heyete darp raporu aldığını ve tedirginliğinin devam ettiğini söyledi.

Görüşmenin ardından Başaran bir açıklama yaptı.

Başaran, "İşkence edilen yurttaşların köyünü ziyaret etmek istedik. Köylüler ile akrabaları üzerinden görüşüp önceden randevulaştık. Valilik bizim köylüler ile görüşeceğimizi öğreniyor ve bugün tarihli yedi günlük yasak kararı alıyor. Şu an bölge operasyon bölgesi ve köye 15 kilometre kala araçlarımız durduruldu. İnsanlar halen köyde bulunuyor. Durumlarından endişe ediyoruz. Köye girişler yasak ama çıkışlar ise serbest. Bu yasağın yanı sıra dört gündür köyde fiili bir yasak zaten vardı. ‘Bu ablukanın nedeni nedir’ buna ilişkin bir bilgi vermediler. Ve bu durum işkence olduğunun kanıtıdır. Valilik yasak kararı ile zaman kazanmaya çalışıyor ve ortada bir işkence varsa bu da örtbas etme girişimidir. Bu da bir başka suçu doğuruyor. Yaşananlar bir insansızlaştırma girişimidir. Yahya Karabaş hâlâ olayın tedirginliğini yaşıyor. Köylülerde de bir tedirginlik var. Köyde dün akşam iki kişi daha gözaltına alındı" diye konuştu.