HDP milletvekillerinden oluşan bir heyet IŞİD tarafından Alevi köylerine dönük taciz ve keşif yapıldığı iddialarıyla gündeme gelen Adıyaman’a giderek incelemelerde bulundu.

Birgün'den Cem Artan'ın haberine göre, heyette milletvekilleri Turgut Öker, Ali Kenanoğlu ve Behçet Yıldırım yer aldı.

IŞİD’e katılan ailelerle görüşen heyet daha sonra sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile bir araya geldi.
İstanbul Milletvekili Turgut Öker, HDP heyetinin izlenimlerini değerlendirdi.

Suruç ve Diyarbakır katliamlarının bombacılarının Adıyaman’dan çıkmasının tesadüf olmadığını söyleyen Öker, Adıyaman’daki tarikatların cemaatlerin Ramazan ayında masa kurduğunu ve gençleri örgütlemeye çalıştığını belirtti.

Alevi köylerindeki kapı işaretlemelerini de değerlendiren Öker, Alevilerin hafızasında kapı işaretlemek katliamın habercisi olduğunu belirtti.

Öker, kapı işaretlemenin Adıyaman ile başladığını söyleyerek, “Türkiye’de Alevilerin en tedirgin olduğu il Adıyaman. Bu defa MHP’lilerin değil IŞİD’in gerçekleştireceği katliamdan korkuyorlar. Düğünlere bile gidemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Heyetin içinde yer alan Vedat Kara, heyetin ilk izlenimlerini şu sözlerle değerlendirdi. Son yıllarda bölgeye yönelik IŞİD tehdidinin artmasında devletin etkisi var. Menzilciler ve Dokumacılar adlı cihatçı grupların bölgede ki çalışmalarının incelenmesi gerekiyor.

Bölgede çeşitli komisyoncuların varlığından söz eden Kara, “Gençleri Suriye’ye daha çok iş imkânı varmış gibi cihada değil de sanki yeni kurulmuş bir devlete işçi olarak götürdükleri yönünde değerlendirmeler var” diye konuştu.

İslamcı kesimlerin çocukların para kazanmasından memnun olduğunu belirten Kara, “Burada ki İslamcıların çocuklarının para kazanıp kendilerine getirmesinden bir şikâyetleri yok. Suriye’de de sonuçta cihat yaptıkları için hem dünyalığı hem ahretliği yapıyorlar düşüncesi var” diye konuştu.