Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, bugün (8 Ekim) Urfa Adliyesi önünde "Adalet Nöbeti" tutan Şenyaşar ailesini ziyaret etti.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021'de başlattığı eylem, bugün itibariyle 579. gününde devam ediyor.

Hafta sonu adliyenin kapalı olmasına rağmen adliye binası önüne gelen aile, nöbete polis bariyerlerinin önünde oturarak başladı.

Aileyi nöbetleri sırasında ziyaret eden HDP heyetinde Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş ve Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ile Nusrettin Maçin'in yanı sıra yerine kayyım atanan Suruç Belediye Eş Başkanı Hatice Çevik, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa İl Örgütü, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi ve çok sayıda partili vardı.

Aile, heyeti ellerinde "adalet" yazısı ile karşıladı.

Ferit Şenyaşar, "adalet" yazılı kağıtları polislerin abluka için kurduğu demir bariyerlere astı. Heyet, aile ile bir süre Adalet Nöbeti tuttu.

"ADALET ÇÜRÜDÜ"

Ziyarette konuşan HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, polislerin nöbet alanını bariyerlerle ablukaya almasına tepki gösterdi:

"Adalet polisler tarafından ablukaya alınmıştır. Aile yaklaşık 600 gündür nöbette ama hala ablukaya alınıyor. Bu, iktidarın adalete yaklaşımı. Adalet bugün polis barikatlarının ardında saklanıyor. Dosyada her şey var ama gizleniyor. AKP mafya ile iş tutuyor.

"Hiçbir cinayet karanlıkta kalmaz, devlet karartmak ister. Katliamın baş faili şu an Meclis'te AKP saflarında oturuyor.

"Adalet çürüdü. Polisler aileyi gözaltına alacağına, vekilden, katillerden hesap sorsun. AKP çeteleştiği için üstünü örtmek istiyor.

'Suç işleri bakanının' katliamların önünü nasıl açtığını biliyoruz. Bunu iyi bilsinler, aileye destek vermeye devam edeceğiz. Adalet gelene kadar mücadele edeceğiz. Bu adalet hepimize lazım. Aileyi hiç yalnız bırakmadık ve bırakmayacağız."

Heyet bir süre aile ile birlikte "Adalet Nöbeti" tuttuktan sonra alandan ayrıldı.

NE OLMUŞTU?

14 Haziran 2018'de AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın seçim gezisi sırasında gerçekleşen saldırı, silahlı çatışmaya dönüşmüş, Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız, esnaf Hacı Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal Şenyaşar yaşamını yitirmişti.

Çatışmada babasını ve iki kardeşini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar, olaydan üç gün sonra, 17 Haziran'da taburcu edildiği Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Baba Hacı Esvet Şenyaşar ise hastanede öldürülmüştü. Yaşanan olaylarda AKP'li milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da yaşamını yitirmişti. Başlatılan soruşturmanın ardından Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız'a ise 18 yıl hapis cezası verildi.

Suruç Devlet Hastanesi'ndeki ikinci saldırısıyla ilgili açılan soruşturmada alınan "gizlilik" kararının kaldırılması için Şenyaşar ailesi avukatlarının yaptığı ikinci itiraz, 21 Nisan 2021 tarihinde reddedildi.

Başvuruyu reddeden Urfa 1. Sulh Ceza Hakimliği, söz konusu red kararının gerekçesinde "Dosya ve deliller kapsamı ile uyumlu olduğu, tedbir kararının yerinde olduğu, bu itibar ile kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı" ifadelerine yer verdi.