HDP, Ezidi halkı tarafından ilkbaharın başlangıç günü ve aynı zamanda yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Çarşema Sor Bayramı'nı kutladı. Ezidi Soykırımı'nın dünyanın gözleri önünde yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, "Êzidî inancına göre hem evrenin hem de dünyanın maya tuttuğu gün olan Çarsema Sor Bayramının, başta kadim Êzîdî halkının özgürlüğünün müjdeleyicisi olmasını umut ediyor; bütün insanlık için barışa, özgürlüğe ve eşitliğe vesile olmasını diliyoruz" denildi.

Partinin Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri Tülay Hatimoğulları ve Turgut Öker'in imzasını taşıyan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Cejna Pîroz Çarşema Sor Ya Gelê Êzidiyan Pîroz Be!

Êzidî halkı tarafından ilkbaharın başlangıç günü ve aynı zamanda yeni yılın ilk günü olarak kutlanan Çarşema Serê Nîsanê yani Çarşema Sor Bayramı kutlu olsun.

Êzidîler, sonuncusu Şengal’de olmak üzere kültürü, inancı ve kimliği nedeni ile 73 defa katliama uğratılan bir halktır. Tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan 73. Ferman olarak anılan soykırımın gerçekleştiği 2014’ten bugüne IŞİD çetelerinin elinde esir tutulan binlerce Êzidî kadın ve çocuğun akıbetleri maalesef halen belirsiz.


Êzidî inancına göre hem evrenin hem de dünyanın maya tuttuğu gün olan Çarsema Sor Bayramının, başta kadim Êzîdî halkının özgürlüğünün müjdeleyicisi olmasını umut ediyor; bütün insanlık için barışa, özgürlüğe ve eşitliğe vesile olmasını diliyoruz."