HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, YSK’nın iptal kararının ardından 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul seçimlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Buldan “31 Mart tarihinde İstanbul halkları, İstanbul Belediyesi’ni kazandı. Türkiye ittifakı İstanbul Belediyesi’ni kazandı. Ama onlar İstanbul’u çaldılar. İmamoğlu'nun elinden mazbatasını çaldılar. Bölgede HDP’nin kazandığı yerlerde, başta Bağlar olmak üzere 6 belediyemiz YSK eliyle gasp edildi. Hile ve hurda ile bu seçimler karambole getirilerek elimizdeki belediyeler gasp edildi. AKP hükümetinin ve YSK’nin yaptığı bu hukuksuzluk ve adaletsizliklere bir kez daha 23 Haziran’da sandıkta ders vermek üzere bir demokrasi ittifakı oluşturduk. İstanbul bizimdir, İstanbul’u hiç kimseye teslim etmeyeceğiz” dedi.

Buldan “Zalimler, hırsızlar ve İstanbul’u çalanlar kaybedecektir. 23 Haziran seçimlerinde kullanacağımız her bir oyun çok kıymetli olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Bir oy faşizmi geriletir” ifadelerini kullandı.  “Onlar tek bir oy için, Kürt halkının tek bir oyunu alabilmek için her türlü ahlaksızlık ve hukuksuzluğu yapmaya çalışıyorlar” diyen Buldan “Kürtler sizlere günahını bile vermeyecek. Oy istemek ve seçim zamanında Kürtleri hatırlamak, Kürt halkının iradesiyle dalga geçmek, Kürt halkını aptal yerine koymak kimsenin haddine değildir” şeklinde konuştu.

İstanbul seçimleri için herkesin oy kullanması gerektiğini belirten Buldan, tatil için şehir dışına çıkanlara yakınlarının geri dönmeleri için çağrı yapmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Siz parti değil misiniz, niye aday çıkarmıyorsunuz" sözlerine Pervin Buldan, "Siz Iğdır'da HDP kaybetsin diye aday çıkarmadınız, biz de AKP İstanbul'da kaybetsin diye aday çıkarmıyoruz" diye karşılık verdi. 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 23 Haziran İstanbul seçim çalışmaları kapsamında Ümraniye’de düzenlenen Demokrasi Birliği Şöleni'ne katıldı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve derneğin katıldığı etkinlikte Buldan’a milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran ile İstanbul İl Eş Başkanları Cengiz Çiçek ve Gülseren Yıldırım eşlik etti. 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, konuşmasının devamında özetle şunları söyledi:

"Hepinize bu geceki buluşmamızda, demokrasi buluşmasında bir araya geldiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Bu geceyi düzenleyen ilçe örgütümüz başta olmak üzere emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Bir teşekkürü de Beyaz Tülbentli Annelerimize özel olarak göndermek istiyorum. Onların şahsında 200 günlük süreç içerisinde 'Çocuklarımız ölmesin, evlatlarımız ölmesin, tecrit kalksın açlık grevleri bitsin' diye her gün cezaevlerinin önünde güvenlik güçlerinin copuna, tazyikli suyuna, plastik mermisine aldırmadan “Biz çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz” diyerek eylem yapan, oturan annelerimizin ellerinden, yüreklerinden öpüyorum onları saygı ile selamlıyorum.”  

TECRİT BİR DAHA GÜNDEME GELMEMELİ

“Tecrit bir insanlık suçudur. Tecrit halklar arasında kurulmak isteyen bağın koparılması demektir. Tecrit ekonomik, siyasal, toplumsal kriz demektir. Bu krizlerin yaşanmaması için bir daha tecrit bu ülkenin gündemine gelmemelidir. Sayın Öcalan, ailesi avukatları ve siyasi heyetlerle görüşmeler yapabilmelidir. Çünkü gönderdiği mesajlardan anlıyoruz ki Sayın Öcalan barış ve demokrasi buluşmasından hiç vazgeçmedi. 2013 Newroz ruhuna bağlığını ifade ederken barışa, demokrasiye ve kardeşliğe olan inancını her zaman ifade etti. Bu son görüşmelerde de bir kez daha bunun altını çizdi.”

Selahattin Demirtaş’ı, Figen Yüksekdağ’ı, Sebahat Tuncel’i, Gültan Kışanak’ı, Sırrı Süreyya Önder, Selma Irmak’ı ve ismini sayamayacağımız yüzlerce, binlerce arkadaşımızı, milletvekillerimizi, belediye eşbaşkanlarımızı, yöneticilerimizi cezaevine koydular ve barış isteyenleri rehin aldılar. Çözüm sürecinde benimle birlikte rol alan arkadaşlarımızı Bingöl’ün yiğit evladı sevgili İdris Baluken’i ve Türk halkının sol ve sosyalist geleneğin temsilcisi olan Sırrı Süreyya Önder’i rehin alarak cezaevine koydular. Bu arkadaşlarımız çözüm süreci gelişsin, insanlar ölmesin diye devletle birlikte çözüm sürecine katkı sundular. Bu ülkede barış isteyenler demokrasiyi savunanlar her zaman suçludur. Ama şunu biliyoruz ki bu ülkede katiller, hırsızlar çocuklarımızın yaşamına kast edenler dışarıda ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor.”

GASP EDEREK İKTİDARINI AYAKTA TUTMAYA ÇALIŞIYOR

“Bunların adaletsizliklerini en fazla seçim süreçlerinde yaşıyoruz. 7 Haziran, 24 Haziran, 31 Mart tarihinde yapılan tüm seçimlerde AKP her zaman hukuksuzluk, hırsızlık yaptı. Çalarak, gasp ederek iktidarını ayakta tutmaya çalışıyor. Bunun son örneğini 31 Mart’taki iradeyi gasp eden AKP iktidarının tavrı ile gördük. Elbette AKP iktidarı tek başına değildi. YSK’yi de yanına alarak bir darbe gerçekleştirdiler. 31 Mart’ta AKP ve YSK eliyle gerçekleşen darbe tarihin en ahlaksız, en çirkin darbelerinden biridir ve bu darbe tarihe geçmiştir.” 

İSTANBUL'U HİÇ KİMSEYE TESLİM ETMEYECEĞİZ

"31 Mart tarihinde İstanbul halkları, İstanbul Belediyesi’ni kazandı. Türkiye ittifakı İstanbul Belediyesi’ni kazandı. Ama onlar İstanbul’u çaldılar. İmamoğlu'nun elinden mazbatasını çaldılar. Bölgede HDP’nin kazandığı yerlerde, başta Bağlar olmak üzere 6 belediyemiz YSK eliyle gasp edildi. 31 Mart’ta Şırnak’ta, Muş’ta, Van ve Hakkari’nin ilçelerinde dışarıdan taşıma seçmenlerle halkın iradesi bir kez daha hiçe sayıldı. Hile ve hurda ile bu seçimler karambole getirilerek elimizdeki belediyeler gasp edildi. AKP hükümetinin ve YSK’nin yaptığı bu hukuksuzluk ve adaletsizliklere bir kez daha 23 Haziran’da sandıkta ders vermek üzere bir demokrasi ittifakı oluşturduk. İstanbul bizimdir, İstanbul’u hiç kimseye teslim etmeyeceğiz. İstanbul Kürtlerindir, kadınların, gençlerindir. İstanbul Türkiye halklarının ve İstanbul’da yaşayan herkesindir. Ama AKP’nin olmayacak, bu belediyeyi AKP’ye vermeyeceğiz."

“23 Haziran seçimleri mazlumların zalimlerin karşısında galip geleceği bir seçimdir. Umudun karamsarlık karşısında büyüyeceği bir seçimdir. 23 Haziran, Türkiye halklarının tercihini hiçe sayan tekçi zihniyetten sandıkta hesap sorulacağı, halk iradesinin irade hırsızları karşısında galip geleceği bir gündür. Bizler HDP olarak 23 Haziran’a böyle bakıyor, böyle anlam biçiyoruz. Bu anlamla birlikte iyiliğin kötülük karşısında mutlaka galip geleceğini ifade ediyoruz.  İstanbul seçimleri artık Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım arasında yaşanan çekişmenin çok çok ötesinde bir seçimdir. AKP ve demokrasi güçleri arasında yaşanan bir seçim olacaktır. Biz inanıyoruz ki demokrasi güçleri kazanacak, AKP kaybedecek.   Zalimler, hırsızlar ve İstanbul’u çalanlar kaybedecektir. 23 Haziran seçimlerinde kullanacağımız her bir oyun çok kıymetli olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Bir oy faşizmi geriletir.”   Onlar tek bir oy için, Kürt halkının tek bir oyunu alabilmek için her türlü ahlaksızlık ve hukuksuzluğu yapmaya çalışıyorlar. Diyarbakır’a gidip Kürdistan diyenlere, Kürtçe konuşanlara, Kürt halkının oyunu alabilmek için bugüne kadar inkar ettiklerini, yok saydıklarını hatırlayanlara ve bu tutumlarını sadece seçim sürecinde kullananlara biz de şunu hatırlatmak isteriz: Bizler Kürtçe konuştuğumuz için hakkımızda onlarca dava açtınız, Kürdistan diyen vekillerimizi yaka paça Meclis dışına attınız, Kürtçe konuşan vekillerimizin söylediklerini bilinmeyen bir dil olarak tutanaklara geçirdiniz. Kürtlerin oyunu Kürt halkının iradesini bu kadar ucuz mu sandınız? Bırakın oyunu, Kürt halkı size hiçbir şey vermeyecektir.   

KÜRTLERİ APTAL YERİNE KOYMAK KİMSENİN HADDİNE DEĞİL

“Kürtler sizlere günahını bile vermeyecek. Oy istemek ve seçim zamanında Kürtleri hatırlamak, Kürt halkının iradesiyle dalga geçmek, Kürt halkını aptal yerine koymak kimsenin haddine değildir. Buna hakkı da yoktur. Kürt halkı bilinçli ve politik bir halktır. Kürt halkı seçim dönemlerinde Selahattin Demirtaş’ı, Figen Yüksekdağ’ı, Gültan Kışanak’ı, Sebahat Tuncel’i cezaevlerinde unutacak, yapılan zulümleri unutacak bir halk değildir. Dilini, kültürünü inkar eden ve bunun üzerinden siyaset yapan AKP’ye 23 Haziran seçimlerinde elbette dersini verecektir. 

Kürt halkı oyunu kime vereceğini çok iyi biliyor. Kafaları karıştıranlara, kafalarda soru işareti oluşturmaya çalışanlara söyleyecek sözümüzü 23 Haziran’da sandıklarda mutlaka söyleyeceğiz. Bugün herkes İstanbul’a çıkarma yapıyor.  AKP bölgeden şêxleri, melleleri, aşiret reislerini, Mehdi Ekerleri, Mehmet Metinerleri İstanbul'a gönderip Kürtlerin olduğu semtlerde seçim çalışmaları yapıyor. Kürtler Mehdi Ekerleri de, Mehmet Metinerleri de tanıyor. Ama Kürtler, Selahattin Demirtaş’ı, Figen Yüksekdağ’ı, Sebahat Tuncel’i, Gültan Kışanak’ı da tanıyor. Hiç kimse algı operasyonu yürütmesin. Hiç kimse neden aday çıkarmadılar, Kürt halkı oyunu kime verecek diye hesap yapmasın.”  

“Tayyip Bey sormuş, söyleyelim: siz kazanmayın diye aday çıkarmadık”   “Biz İstanbul’da aday çıkarmadığımız için Tayyip Bey “Siz parti değil misiniz niye aday çıkarmadınız” diye soruyordu. Evet biz partiyiz aday çıkarmadık ki siz kaybedesiniz diye. Çünkü siz de Iğdır’da aday çıkarmadınız ki HDP kaybetsin diye. Ama aramızdaki fark şudur bizim aday çıkarmadığımız yerde siz kaybettiniz ama sizin aday çıkarmadığınız yerde HDP kazandı. Demokrasi güçleri, kadınlar, demokrasi güçleri kazandı. İşte aramızdaki fark budur Tayyip Bey. Eğer bizimle siyasi bir hesaplaşma içerisine giriyorsan 23 Haziran seçimlerinde sandıktan çıkan sonuca göre yaparsın hesabını. Eğer gücün yetiyorsa seçimlerden sonra çıkarırsın Selahattin Demirtaş’ı, İdris Baluken’i, Sırrı Süreyya Önder’i ve onlarla siyasi hesaplarını ve tartışmalarını yaparsın. Ama buna cesaretiniz yok buna gücünüz de yok. Çünkü biliyorsunuz HDP sizi yener, Kürt halkı da sizi yener. Yenileceksiniz, kaybedeceksiniz biz kazanacağız, Türkiye halkları kazanacak. 

Hepinizden özel bir ricada bulunmak istiyorum. Sadece bir haftamız var. Sizlerden ricam eğer memleketine giden akrabalarınız, tanıdıklarınız varsa lütfen hepsini geri çağırın. 23 Haziran’da herkes İstanbul’da olmalı ve oyunu kullanmalıdır. Şimdi tatil zamanı değil, şimdi mücadele zamanı, şimdi kazanma zamanı. Herkes oyunu kullanmalı, iradesine sahip çıkmalıdır. Kazanacağımıza olan inancımla hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum."