Bugün başlayacak bütçe görüşmelerine dair açıklama yapan HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Saraydan gelen bütçe, savaşın, yandaşın bütçesidir” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin komisyon görüşmeleri öncesi Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, milletvekilleri “Saraya değil, halka”, “Yandaşa değil halka”, “Savaşa değil halka” yazılı dövizler taşıdı. Çok sayıda milletvekilinin katıldığı açıklamada konuşan HDP Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Bu bütçe yeniden sarayın bütçesidir. Yalnızca yüzde birin bütçesidir. Saraydan gelen bütçe, sarayın, savaşın, yandaşın bütçesidir. HDP olarak bütçenin halkla yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

HALK YOKSULLUK İÇERİSİNDE

Partisinin "Bütçe Buluşmaları" kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretler ve buluşmalara değinen Paylan, “Yaklaşık 25 gündür sahada çalışmalar yaptık. Ağrı’daydık, İstanbul’daydık, Mardin’deydik ve şimdi de Ankara’da bütçe buluşmalarını gerçekleştiriyoruz. Halkımızın derin bir yoksulluk içerisinde olduğunu görüyoruz. Gençlerimizin derin bir umutsuzluk içerisinde olduğunu görüyoruz. Emeklilerin, emekçilerin, yoksulların dertlerini dinledik” diye konuştu.

SARAYDA HAZIRLANAN BÜTÇE

Yurttaşların taleplerinin bütçeye yansımadığını dile getiren Paylan, “Bu bütçe sarayda hazırlanmış ve yalnızca yüzde birin çıkarlarını korumak için hazırlanmış. Yaklaşık 5,6 yıldır savaşın bütçesiyle karşı karşıyayız. Kaynaklar savaşa, yandaşlara aktarılıyor. Lüks şatafat için harcanıyor. Oysa işçilerimiz şu anda 2 bin 825 TL açlık sınırının altında olan bir maaşla karşı karşıyalar. Bu bütçe de asgari ücretin yaşanabilir olması bir alternatif ya da vergiden muaf edilmesi de yok. Bu taleplerin bütçeye yansıması için HDP’liler olarak mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
HALKIN BÜTÇESİ YAPILMALI

“HDP’liler olarak savaşa değil halka, ranta değil halka bütçe” talep edeceklerini kaydeden Paylan, “Plan ve Bütçe Komisyonu başkanlığına dilekçe ile başvuruda bulunduk. Bütçe görüşmelerinin halka açılmasını talep ettik. AKP geçtiğimiz yıldaki gibi bütçe görüşmelerini halka kapatmayı planlıyor. Bütçenin halka açılması, halkın katılımına açılması için talepte bulunduk. Bütçenin halkla birlikte yapılmasını istiyoruz. İşçilerle, işsizlerle, emekçilerle, sendikaların, meslek örgütlerinin, kadın, ekoloji örgütlerinin taleplerinin dinlenmesini talep ediyoruz. Komisyonda bu talebimizi yükselteceğiz. Bütçe görüşmelerin de halk kimin neyi savunduğunu bilmiyor. Bütçe görüşmelerin de kim savaştan, kim barıştan yana görmesi lazım. Kim yandaşlardan yana, kim halktan, emekçiden, yoksuldan, gençten yana görmesi lazım. Kimin de tekçilik ve yolsuzluktan yana olduğunu görmesi gerekir” şeklinde konuştu.  

Bütçenin komisyon görüşmelerinin canlı yapılmasına dair taleplerini dile getireceklerini ifade eden Paylan, mücadelelerini büyüteceklerini belirtti. 

DÖVİZLERLE YÜRÜYÜŞ

Yapılan açıklamanın ardından HDP’liler ellerindeki dövizlerle Plan ve Bütçe Komisyonu salonuna doğru yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca “Savaşa değil kadınlara bütçe”, “Saraya değil halka bütçe”, “Yandaşa değil halka bütçe” sloganları eşliğinde Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin yapıldığı salona geçildi.