31 Mart seçimlerine az bir zaman kala siyasi partiler adaylarının son listelerini İl ve İlçe seçim kurullarına teslim etti.

CHP’nin listelerinde yer bulamayan bazı CHP adayları DSP’ye geçip aday oldu. Açıkça deklere edilmese de DSP’nin ‘Cumhur İttifakı’nın gizli ortağı olduğu öne sürülüyor.

Öte yandan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP yöneticilerini hedef alarak yaptığı açıklama iddiaları güçlendirdi.

 Aksakal, “ Bu oy bölünmesi kendi seçmenlerine cemaatçi, dinci, ülkücü, sağcı aday dayatması yaparak ‘tıpış tıpış oy vereceksiniz’ zihniyetindeki CHP yöneticilerinin bizzat kendileri yapıyor” ifadelerini kullanmıştı.

CHP’den Kars Belediye Başkan aday adayı olan ve CHP’nin adayı Taner Toraman’ı açıkladığı gün DSP’nin Kars aday olduğunu açıklayan Naif Alibeyoğlu’nun adaylığı ile ilgili tartışmalar sürüyor.

HDP, DSP’nin Kars adayı Naif Alibeyoğlu’nun adaylığının düşürülmesi için Seçim Kurulu’na itiraz etti.

HDP’nin itiraz dilekçesinde 2820/20 sayılı kanunun 40. Maddesi’nin 3. Fıkrası referans gösterildi.

İtiraz dilekçesinde, 2820/20 sayılı kanunun 40. Maddesi’nin seçimlerin düzenlenmesi ile ilgili temel kavramlardan biri olduğu hatırlatıldı.

Dilekçede, “2820/20 sayılı kanunun 40’ıncı maddesine göre, aynı seçim döneminde bir siyasi partiden merkezi yoklamaya katıldıktan sonra başka bir siyasi partiden aday olarak gösterilemez hükmü vardır. Naif Alibeyoğlu,  DSP’den aday olduğu için bu hüküm gereğince adaylığının düşürülmesi gerekmektedir” denildi.

Alibeyoğlu’nun adaylığına itiraz eden avukatlardan Sertaç Çelikkaleli, İlçe Seçim Kurulu’nun Naif Alibeyoğlu’nun adaylığını iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Çelikkaleli “Aynı seçim dönemi içerisinde bir siyasi partiden merkezi yoklamamaya katılan kişinin daha sonra başka bir siyasi partiden belediye başkan adayı olarak gösterilemeyeceği, aynı kişinin başka partiden belediye başkan olamayacağı, Siyasi Partiler Kanunu 40. Madde’sinde açıkça düzenlenmiştir. Bu açık hükme rağmen Alibeyoğlu, CHP aday adaylığı başvurusunda bulunduktan sonra DSP’den aday olmuştur. CHP’den aday olduğuna dair yerel basın ve ulusal basına yansıyan haberler bu hususta delildir. Bu yönüyle beklentimiz adaylık başvurusunun iptali yönündedir” dedi.

2820/20 SAYILI KANUNUN 40. MADDESİ

Madde 40 – (Değişik birinci fıkra: 28/3/1986 - 3270/11 md.) Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler. Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasi partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz. Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.

Demokrat Haber/Kars