HDP, “Demokratik Anayasa” çalışmaları kapsamında Türkiye’nin birçok yerinde, sivil toplum örgütleri, inanç grupları ve kadın örgütleriyle bir araya gelmek için çalışmalara başladı.

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM), dün Parti Genel Merkezi’nde HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında gerçekleştirdiği olağan toplantısında “Demokratik Anayasa” çalışmalarına başlama kararı aldı. “Örgütlenme Seferberliği”, ve “Demokratik Anayasa” konularının ele alındığı toplantıda hafta içerisinde ODTÜ’de gelişen ağaç kıyımı, Hasankeyf’in sular altında bırakılması ve cezaevlerinde artan sorunlar tartışıldı.
 
DEMOKRATİK ANAYASA
 
Demokratik Anayasa çalışmaları için HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar öncülüğünde kurulan ekip sonrasında çalışmalara hız verilmesi kararlaştırıldı. “Demokratik Anayasa” çalışmalarının başlangıcını toplumsal kesimlerle buluşarak yapmayı planlayan HDP’nin bu noktada, toplumun da tartışmalara dahil edilmesi ve yerelden örgütlenen bir mücadeleyi esas alma süreci işletilmesi gerektiği vurgulandı. MYK’de Türkiye’nin birçok noktasında sivil toplum örgütleri, inanç grupları ve kadın örgütleriyle “Demokratik Anayasa” çalışmalarını planlamaya yönelik çalışmaların esas alınarak, başlatılması kararlaştırıldı.
 
MYK ve PM’nin temel gündemi olan ekolojik yıkıma dair de yoğun tartışmalar yürütüldü. Özellikle Hasankeyf özelinde tarihi mekanların sular altında kalması, ODTÜ ormanlarının tahrip edilmesine karşı etkili bir tavır alınarak, mücadele hattı çizilmesi yönünde kararlar alındı. Bu tavır ilk olarak sular altında bırakılması konuşulan Hasankeyf’e dair olacak. HDP’li vekiller Hasankeyf’in sular altında bırakılmaması yönünde taleplerini dile getirmek için 13 Temmuz’da orada olacak.
 
CEZAEVLERİ İÇİN SEFERBERLİK
 
Yeni yargı paketi tartışmalarının da yaşandığı toplantı da cezaevlerinde artan hak ihlalleri ve hukuksuzluklara dair daha etkili bir mücadele yürütülmesi noktasında kararlaşmalar oldu. Bu noktada HDP MYK’sı cezaevlerinin boşaltılması, hukuksuzlukların giderilmesi için kurulan sivil inisiyatiflere daha aktif destek verme ve çalışmalarına katılma noktasında bir seferberlik hamlesi başlatacak.
 
ÖEGÜTLENME SEFERBERLİĞİNE DEVAM
 
MYK’de, HDP’nin başlattığı “Örgütlenme Seferberliği”nin yeni bölge toplantıları, kongre çalışmaları, çalıştaylar ve eğitim çalışmalarıyla sürdürülmesi gerektiği öne çıktı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı