Yerel seçim stratejisini doğuda kayyım belediyelerini geri almak, batıda AK Parti-MHP ittifakını geriletmek olarak açıklayan HDP aday belirleme çalışmalarına başladı.

HDP, MYK üyeleri ve milletvekillerinin 22 Aralık’ta yapacağı yerel seçim toplantısında batı ve doğu illerindeki tutum ve ilan edilecek adaylarla ilgili değerlendirmeler yapılacak.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, CHP-İYİ Parti’nin 21 ilde yerel seçim iş birliğinin dışında kalan HDP’de bir grup, yerel seçimin “genel seçim” gibi örgütlenmesi gerektiği görüşünde.

Batı illerinde belediye başkan adayı çıkarmamayı öneren grup, seçmene Belediye Meclis Üyeliği seçiminde “HDP’ye oy ver” çağrısı yapmaktan yana. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen’in Kars için adaylığının konuşulduğu partide doğuda aday gösterilecek milletvekili sayısının da 6-7’yi bulabileceği belirtiliyor.

HDP kulislerinden edinilen bilgiye göre, kayyım belediyelerini geri alma stratejisi kapsamında Diyarbakır, Van gibi kritik illerde belediye başkanlığına milletvekillerinden aday gösterilebilir. Bazı partililer, “belediye başkanlığına 6-7 milletvekili aday gösterilirse şaşırmayın” dedi.

Bu eğilimin oluşmasında son günlerde partiye dönük artan operasyonların etkili olduğu ifade ediliyor.

İlan edilecek belediye başkan adaylarına dönük olası gözaltı ve tutuklama ihtimallerine karşı aday milletvekillerinin dokunulmazlığının bir önlem olabileceği ifade ediliyor. Bu çerçevede Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş’un ismi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçiyor.

Belediye başkan adaylığına milletvekili gösterilmesinin kazanma şansı olmasa da bazı illerde de oy artışı sağlayabileceği değerlendiriliyor.

YENİ İLLER KAZANILABİLİR

HDP, 31 Mart seçimlerinde kayyım belediyelerini geri almanın yanı sıra bunlara yeni iller eklemeyi de bu seçimde en önemli başarı kriterlerinden biri olarak önüne koymuş durumda.

Bu noktada Kars, Ardahan, Bingöl ve Muş illerinin kazanılabileceği ifade ediliyor. Kazanmaya en yakın il olarak görülen Kars Belediye Başkanlığına, HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen’in adaylığının konuşulması da bu çerçevede dikkat çekiyor. Eski milletvekili, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık’la da Muş’un kazanılabileceği konuşuluyor.

“SANDIĞA HDP İÇİN GİT” ÇAĞRISI

HDP’nin batı illerinde nasıl bir strateji izleyeceği de hafta sonu yapılacak toplantıda ele alınacak.

Toplantıda başta İstanbul olmak üzere belediye başkan adayı çıkarıp çıkarmamaya dönük görüş oluşması bekleniyor.

HDP kulislerinden edinilen bilgiye göre, batı illerinde 24 Haziran seçim sonuçlarına bakıldığında belediye başkanlığı kazanma şansı bulunmuyor.

Bu nedenle çok sayıda partili yerel seçimin “genel seçim” gibi örgütlenmesi görüşünü savunuyor. Bu görüşe göre batı illerinde belediye başkan adayı çıkarılmamalı. Bunun yerine “HDP’ye oy ver” denilerek partinin göstereceği belediye meclis üyelerine oy verilmesi istenmeli. Bu tavrın oy oranını koruma, hatta arttırmaya katkısı olacağı, ayrıca tüm il ve ilçelerde meclis üyelikleri ile temsiliyetin sağlanmasına, kimi yerlerde meclislerde grup kurulmasına katkı yapabileceği konuşuluyor.

HDP’de bir grubun dile getirdiği bu öneriye göre belediye başkan adaylarına destekle ilgili karar da “partisine oy vermek için” sandık başına giden seçmene bırakılacak.

Parti tek tek aday ismi yerine “AK Parti-MHP blokunu geriletmek” stratejisi doğrultusunda demokrat adaylara oy verilmesi stratejisi izleyecek. Burada tercih seçmene bırakılmış olacak.

ADAY ÇIKARMAYI SAVUNANLAR DA VAR

HDP’de tüm illerde olmasa da partinin hassasiyetlerine aykırı görüşleri bulunan adayların bulunduğu illerde mutlaka aday çıkarılması gerektiği görüşünü savunanlar var. Ankara, Aydın gibi illerde muhalefetin adaylarına dönük eleştiriler var.

HDP yönetimi tüm öneri ve görüşleri aldıktan sonra son kararı partinin yetkili organları MYK ve PM’de karara bağlayacak.

Kaynak: Duvar