Halkların Demokratik Partisi (HDP), Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Charlie Hebdo'ya saldırının ardından çıkardığı son sayısının bir seçkisini yayınlayan Cumhuriyet'i hedef alan sözlerine tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oruç imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan, olmayan bir düşmanı üretiyor," denildi.

"CUMHURİYET'İN YAYININDA TAHKİR YOK"

Açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin, ifade özgürlüğü engellenen, yaşam hakkı gasp edilerek hunharca katledilen 12 kişiye saygı gereği ve dayanışmasını ifade etmek amacıyla Charlie Hebdo'nun yeni sayısında yer alan karikatürlerin ve yazıların bir kısmını içeren 4 sayfalık bir seçki yayımladığı hatırlatılırken, bu seçkide ne Muhammed Peygamber'le ilgili bir hakaret ya da herhangi bir inanca yönelik tahkirin olmadığını belirtti.

Açıklamada, "Bu tutum bir dine veya inanca küfür olarak da algılanamaz. Kopartılan yaygara tamamen politik amaçlıdır, yapaydır ve gerçeklikle alakası yoktur. Başbakan Davutoğlu’nun 'Türkiye'de birileri Hz. Peygamber’e hakaret niteliği taşıyan bir karikatürü, görüşü basıyorsa burada bir tahrik vardır' sözleri karşılıksızdır, çünkü ortada böyle bir durum yoktur," denildi.

"DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ"

HDP, Davutoğlu'nun düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak yerine olmayan bir düşmanı yarattığını belirterek, "Bir kez daha hatırlatıyoruz ki, düşünce ve ifade özgürlüğü sizin gibi düşünmeyenlerin özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü, iktidar sahiplerinin beğenmediklerini de yayımlama özgürlüğüdür," derken, açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi:

"Bugün Cumhuriyet gazetesine, yarın özgür basının diğer mecralarına yönelik her baskı ve sindirme uygulamasının karşısında tutum almak demokrasinin bir gereğidir. Partimiz ifade ve basın özgürlüğünün kullanılması önündeki tüm engellerin kaldırılması için her zaman olduğu gibi bugün de mücadele edecek, tehdit altında olan Cumhuriyet gazetesi çalışanları ile dayanışma içinde olacaktır."

Kaynak: Demokrat Haber