Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı’nın yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Çerkesya halkları, 153 yıl önce büyük bir trajedi yaşadılar. Çarlık Rusyası, Kafkasya'nın doğusunda, Dağıstan ve Çeçen-İnguş Bölgesi'nde, savaş boyunca kadın, çocuk ayırmaksızın tam bir imha politikası izledi. 1 milyonu aşkın Çerkes katledildi, daha fazlası vatanından sürgün edildi. 21 Mayıs 1864 günü tarihe Çerkes soykırımının simgesi olarak kazındı. Onlar bu tarifsiz acıyı daima yüreklerinde taşıdılar ve ağıtlarını kuşaktan kuşağa aktardılar” denilen açıklama şöyle devam etti:

‘Yok sayılmamak ve eşit olmak’ ifadelerinin anlamını Çerkesya halkları çok iyi bilirler ve en derinden hissederler. Bu trajediyi yaşamış olanlar bugün Türkiye, Suriye ve Irak’ta yaşananları, o coğrafyadaki Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Ezidi, Hristiyan ve diğer halkların ve inanç gruplarının gördükleri zulmü çok daha iyi anlarlar.

Çerkesya halkları sürgün ve soykırıma rağmen kendi kimliklerine, dillerine ve kültürlerine sahip çıkmakta büyük direnç gösterdiler. Bugün Türkiye'de yaşayan Çerkesya halklarının,

- Çerkes kimliğinin ve kültürünün yaşatılmasının önündeki engellerin kaldırılması,

- Ana dilinde eğitim hakkının sağlanması, üniversitelerde akademik programların açılması,

- Çerkesçe TV ve radyo yayın hakkının sağlanması,

- Çerkes köylerine eski isimlerinin verilmesi, çocuklara Çerkes dilinde isimlerin konulabilmesi,

- Çerkesleri hain olarak anlatan veya inkar eden tüm ırkçı ifadelerin ders kitaplarından ayıklanması haklı taleplerini sahipleniyoruz.

Çerkes soykırımının büyük acısını paylaşıyor ve Çerkes halkının anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz.