21 Mayıs, 1864 Çerkes Soykırımı’nın ve Çerkeslerin anavatanı Çerkesya'dan sürgün edilişlerinin 152’nci yılı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), soykırıma ve büyük sürügüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Konuya ilişkin HDP tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Yok sayılmamak ve eşit olmak; bu ifadelerin anlamını Çerkesya halkları en derinden hissederler. Çünkü bunları talep eden Çerkesya halkları, 152 yıl önce büyük bir trajedi yaşadılar. 21 Mayıs 1864 günü tarihe Çerkes soykırımının simgesi olarak kazındı. Çarlık Rusyası, Kafkasya'nın doğusunda, Dağıstan ve Çeçen-İnguş Bölgesi'nde, kadın, çocuk ayırmaksızın tam bir imha politikası izledi. Çerkesya halkları bu tarifsiz acıyı daima yüreklerinde taşıdılar ve ağıtlarını kuşaktan kuşağa aktardılar" ifadelerine yer verildi.

"Sömürgeciliğe karşı bağımsızlık için direnen Çerkeslerden katledilmeyenler vatanlarından sürgün edildi" denilen açıklamada, "Çerkesya halkları şimdi dünyanın 40 civarındaki ülkesinde yaşamlarını sürdürüyor" bilgisi paylaşıldı. Türkiye'de en az 5 milyon Çerkes'in yaşadığına işaret edildi.

Açıklamada şöyle denildi

"Bu trajediyi yaşamış olan halklar, bugün Türkiye'de ve Ortadoğu'da, Suriye ve Irak'ta yaşananları, o coğrafyadaki Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Ezidi, Hıristiyan ve diğer farklı halkların ve inanç gruplarının gördükleri zulmü çok daha iyi anlayabilirler.

Türkiye'de yaşayan Çerkesya halklarının, 

- Çerkes kimliğinin ve kültürünün yaşatılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması,

- Anadilinde eğitim hakkının uygulanması, üniversitelerde akademik programların açılması,

- Çerkesçe TV ve radyo yayın hakkının sağlanması,

- Çerkes köylerine eski isimlerinin iade edilmesi, çocuklara Çerkes dilinde isimlerin verilebilmesi,

- Çerkesleri hain olarak anlatan veya inkar eden tüm ırkçı ifadelerin ve nefret söyleminin ders kitaplarından ayıklanması haklı talepleri; insan hakları ve demokrasi mücadelesindeki yerleri, bu dönemde geniş bir demokrasi cephesinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır.

Bugün Türkler, Kürtler, Aleviler, Çerkesler, Ermeniler, Rumlar, Êzidîler, Süryaniler, Keldaniler, Araplar, Lazlar, Pomaklar, Romanlar hep birlikte demokratik bir ulusu oluşturup, her türlü 'tek'çiliğe hayır diyerek yeni ve demokratik bir yaşamı inşa edebiliriz.

Çerkesya halklarının sürgün ve soykırımlara rağmen, kendi kimliklerine, dillerine ve kültürlerine sahip çıkmakta gösterdikleri büyük direnci saygıyla takip ediyoruz. 152nci yılında Çerkes soykırımının acısını bir kez daha paylaşıyor ve Çerkes halkının anadili, kültürü ve inancıyla özgür, eşit ve demokratik yaşam mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz."

Kaynak: DİHA