Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Çanakkale Savaşı’nın yüzüncü yılına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Savaşta yaşamını yitirenlerin anıldığı açıklamada, "O savaşta çokuluslu Osmanlı İmparatorluğu’nun vatandaşları Türkler, Kürtler, Ermeniler, Museviler, Araplar, Çerkeslerin onbinlercesi aynı siperlerde toprağa düştü. İngiliz ve Fransız devletlerinin dünyayı paylaşmak uğruna ülkelerinden koparıp getirdiği onbinlerce Anzak ve Kuzey Afrikalı da aynı akıbeti paylaştı," denildi.

Yapılan açıklamada, sömürgeci emperyal güçlerin, dağılmaya başlamış olan Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları başta olmak üzere, yeni hakimiyet alanları kazanmak uğruna yapılan "kanlı ittifaklara" dikkat çekildi.

"BİZE KALAN MİRAS, ONURLU BİR YAŞAM İÇİN OMUZ OMUZA DURABİLMEKTİR"

Açıklamada,  devamla, "100 yıl önce bu topraklarda omuz omuza kahramanca savaşıp, yanyana toprağa düşen, Türk, Kürt, Ermeni ve diğer farklı Anadolu halklarından bize kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza durabilme halidir," denildi ve şöyle devam edildi:

"Bu durumdan bugün ve gelecek için çıkarılması gereken en önemli ders ise ortak vatanda demokratik bir ulus olarak, demokratik cumhuriyette eşit yurttaşlar olarak yaşama hedefidir. Bugün, barışı kazanmak için 100 yıl önce bu topraklarda yaşananlardan öğrenmek ve 100 yıl öncesinin hatalarını tekrarlamamak gerekiyor."

Açıklamada son olarak, "Çanakkale’de yaşamını kaybedenlerin aziz hatırası önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz," diye belirtildi.

(Demokrat Haber)