HDP binaları neden yakılmadı” diyen mahkeme heyeti üyesi Yıldıray Kaya’nın Kobani Davası’nın mahkeme başkanı olarak atandığına dikkati çeken avukat Cahit Kırkazak, “Adil yargılama hakkını koruyacağız" dedi.

IŞID’in Kobani’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobani Davası avukatları duruşma periyodunu değiştirmeyen mahkemeyi protesto ederek, katılmama kararı almıştı.

Davanın 6’ncı duruşmasının 3’üncü oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde devam ederken savcı, duruşmaya katılmayan avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulması talebinde bulundu.

Mahkemenin tutumuna ve savcının talebine ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan dava avukatlarından Cahit Kırkazak, başından itibaren davanın bir kumpas olduğunu ve bir ajandaya bağlı olarak bitirilmeye çalışıldığını söyledi. Kırkazak, “Bu ajandanın esas meselesi siyasi saikle yapılan yargılama da HDP’nin kapatılmasına gerekçe yapılmak istenmesi. Bunun için önümüzde seriye bağlanmış bir dava pratiği getirildi” dedi.

‘İKTİDARDAN AÇIKTAN MÜDAHALE’

İktidarın davaya dönem dönem açıktan müdahale ettiğini hatırlatan Kırkazak, “Bahçeli 108 sanık hakkında ‘gün yüzü görmeyecekleri kararlar biran önce verilmesi gerekiyor’ dedi. Erdoğan yine, ‘biz bunları bırakmayacağız’ diyor. Dolayısıyla mahkeme heyeti karşımızda siyasi iktidarın bir temsilcisi gibi duruyor. Yargılanan siyasetçi arkadaşlarımız için artık işkenceye varabilecek bir pozisyonla ifadeleri alınmaya çalışılıyor. AİHM’in 6’ıncı maddesinde adil yargılama hakkından söz ederken, yargılananların savunmalarını hazırlamaları için uygun koşul ve sürenin tanınması gerektiği söyleniyor. Makul süre için 3-5 gün tanımı yapılmaz, ceza tehdidi altında olan kişinin kendisini hazır hissedeceği bir süre olması gerekir” vurgusunu yaptı.
 
‘İKTİDAR HEYETİ DEĞİŞTİRDİ’

Yargılanan siyasetçilerin savunmalarını hazırlamasına izin verilmeden yargılamanın sürdürülmek istendiğini belirten Kırkazak, “Fiziksel ve psikolojik sağlıkları göz ardı edilerek, aileleriyle görüşmeleri engellemeleri ve 3 hafta kesintisiz, havasız bir duruşma salonunda oturtularak, yargılama yapılmak isteniyor. Bunun yanı sıra yargılanan siyasetçilerin aynı zamanda çok sayıda başka davaları da var. Bu davalar için de gerekli savunmalarını hazırlamalarına izin verilmeden bu davadaki yargılama ajandasını zorlayacak şekilde savunmaya zorluyorlar. Biz avukatlara da dosyayı inceleme fırsatı vermeden, müvekkillerimizi ziyaret edip dosya hakkında gerekli hazırlığı yapmamıza fırsat vermeden, mesleğimizin icrasını yapmamıza izin vermeden bizi de o salonda tutmaya zorluyorlar. Biz bunu mahkemeye söyledik. Bir önceki mahkeme başkanıyla yaptığımız müzekkere süreçlerine bir süre ikna oldu. Ama siyasi iktidar davadaki heyete müdahale etti” dedi.

BAŞKANLIĞA ATANAN MAHKEME ÜYESİ

Mahkeme başkanının 4 Kasım’da HSK kararıyla görevden alındığını hatırlatan Kırkazak, önceki duruşmalarda “HDP binaları neden yakılmadı” diyen üyenin mahkeme başkanı olarak atandığını  söyledi. Kırkazak, “Artık karşımızda dosya içindeki belgeler ve AİHM’nin de sabit kararıyla birlikte siyasal yargılamanın siyasal iktidarın bir temsiliyeti duruyor. Biz de bu süreçte ne müvekkillerimizin kötü muameleye maruz kalmasına ne adil yargılama haklarının ihlal edilmesine ne de biz avukatların mesleğini layıkıyla yapmasının engellenmesine ortak olmamak adına taleplerimizi dile getirdik. Ancak henüz taleplerimize dair bir karar verilmiş değil” ifadesinde bulundu. 

'KARARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'

Savcının kendileri için suç duyurusunda bulunulması yönündeki talebine ilişkin de konuşan Kırkazak, “Aslında mahkeme heyeti de nasıl Anayasal suç işlediğini, görevi kötüye kullandığını biliyor. Bunu örtmek açısından ‘baskın basanındır’ mantığıyla adil yargılama hakkını savunan avukatlar hakkında suç duyurusunda bulmaya çalışıyorlar. Biz onların hangi motivasyonla hareket ettiklerini biliyoruz. Onların bizi çektiği zemine gelmeyeceğiz. Adil yargılama hakkını koruyacak şekilde kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.