Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerinde HDP’li belediye meclis üyelerinin olağan meclis toplantısına alınmamasını Meclis gündemine taşıyan HDP’li Vekil Hüseyin Kaçmaz, “Seçilmiş belediye meclis üyelerinin belediyeye girişlerinin engellenmesi gibi yasal prosedürleri ihlal eden talimatları kim vermiştir?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçesinde HDP’li belediye meclisi üyelerinin olağan meclis toplantısına alınmamasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önerge gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanan Şırnak’ın Cizre ve İdil belediyelerinin Halkların Demokratik Partili (HDP) meclis üyeleri, her ayın ilk Pazartesi günü yapılan olağan meclis toplantılarına katılmak üzere belediye binasına gelmiş ancak her iki ilçede de polis engeliyle karşılaşmışlardır. Cizre’de meclis üyeleri belediye binası girişinde polisler tarafından engellenmiştir. Polis yetkililerinin, toplantıya dair herhangi bir tebligat yapılmadığı için meclis üyelerini belediyeye almayacaklarını belirtmeleri üzerine meclis üyeleri, toplantılara çağrılmamalarının gerekçesini istemişlerdir. Belediyenin Yazı İşleri Müdürü Suat Özer bugüne ait bir toplantının olmadığını belirtmiştir.”

İdil belediyesinde de benzer uygulamanın yapıldığına dikkat çekilen önergede, “İdil'deki HDP'li meclis üyeleri de benzer bir şekilde belediye kapısında polisler tarafından durdurulmuş, toplantıya dair bir tebligatın yapılmadığı ve belediyede herhangi bir toplantının bulunmadığı belirtilerek içeri alınmamışlardır. Bir polis yetkilisinin ‘Davetiye gelmediyse sizin buraya gelmeniz suçtur’ ifadesi üzerine meclis üyeleri avukatı, meclis üyelerinin belediyeye alınmamasının ve görevlerinin engellenmesinin suç olduğunu hatırlatmıştır” denildi.

Kaçmaz, Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“*Hâlâ görevleri başında bulunan ve haklarında herhangi bir yasal işlem olmayan meclis üyelerinin işlevsiz bırakılmalarının ve haklarında fesih durumu oluşturulmasının yasal dayanağı nedir?

*Cizre Belediye Meclisinin, meclis üyelerine bildirilmeden, kayyım tarafından belediyede görevli encümenlerin meclis üyesi atanarak toplanması ve çeşitli kararlar alması hukuk dışı bir uygulama değil midir?

*Cizre ve İdil Belediye Meclis üyelerinin belediyeye alınmaması ve görevlerinin engellenmesi hususunda herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

*Seçilmiş belediye meclis üyelerine, olağan meclis toplantılarına ilişkin tebligat yapılmaması ve belediyeye girişlerinin engellenmesi gibi yasal prosedürleri ihlal eden talimatları kim vermiştir?”