Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi’den  (DTK) oluşan bir heyet, Güney Kürdistan’daki temaslarına, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) lideri ve Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi ziyaret ederek başladı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Avrupa Ezidi Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman, HDP’li milletvekilleri Nazmi Gür ve Erol Dora ile Mardin Belediyesi Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Şengal’e saldırının ardından yaşanan mülteci trajedisi ve ulusal kongreyi konuşmak üzere Federal Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.

Heyet bugün Süleymaniye’de YNK lideri Celal Talabani tarafından kabul edildi. Görüşmeye ilişkin Fırat Haber ajansına (ANF) bilgi veren BDP Hewler Büro sorumlusu Cemal Coşkun, Talabani’nin halen konuşmakta zorluk çektiğini, “bazı anılar hatırlatıldığında güldüğünü, dramatik bir şey ifade edildiğinde ise hüzünlendiğini” söyledi.

Heyet, Talabani ile görüşmesinin ardından YNK Politbüro ile biraya gelerek Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları, Asuri, Süryani ve Hristiyanların durumu ve ulusal kongre konuları hakkında görüştü.

HEYET KCK İLE DE GÖRÜŞTÜ

Heyet, Güney Kürdistan ziyaretinde KCK yetkilkileri ile de görüşme yaptı. KCK’li yetkililerle yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi veren DTK Eş Başkanı Selma Irmak, “Yalnızca Şengal değil Ninova bölgesinin de durumunu ele alıp yapılması gerekenleri görüştükten sonra Rojava’ya geçip oradaki durumu da yerinde görmek istiyoruz. KCK yetkilileriyle de görüştük, görüşmede net bir tutum belirleyen yetkililer Sayın Öcalan’ın kararlarının arkasında olduklarını ve Kürtlerin ulusal birliği için üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını vurguladı” dedi.